A kiberbűnözők is a koronavírus elleni vakcinát várják

​Az Interpol arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus okozta világjárvány jelentősen megváltoztatta a kiberbűnözés kapcsán megfigyelhető trendeket.
 

A COVID-19 rengeteg módon szólt bele a felhasználók mindennapi életébe. Informatikai szempontból leginkább az otthoni munkavégzés előtérbe kerülése volt a legmaghatározóbb. Ugyanakkor a home office rengeteg biztonsági kockázatot is felszínre hozott, amelyek kezelésére korántsem volt minden szervezet felkészülve. Tudták ezt a kiberbűnözők is, akik könyörtelenül kezdték saját javukra fordítani a kínálkozó lehetőségeket. Méghozzá oly annyira, hogy az Interpolnál a kibertámadások száma elérte a riasztási szintet.
 
A szervezet szerint a problémák igazán áprilisban kezdődtek, amikor jelentős mértékben megugrott a koronavírus témáját felhasználó kibertámadások száma. Először az adathalászat indult meg, amelynek során felhasználók bizalmas adataihoz igyekeztek hozzáférni az elkövetők. Aztán nem sokkal később a zsarolóvírusok terjesztése is felgyorsult.
 
A kibertámadások során gyakori volt, hogy az elektronikus levelek révén terjesztett csaló üzenetek kormányzati, illetve egészségügyi intézmények nevében érkeztek. Különösen sok hamis levél terjedt a WHO emlegetésével.
 
Az Interpol január és április között több mint 900 ezer különféle típusú spam üzenetet, 737 biztonsági incidenst és 48 ezer kártékony weboldalra mutató URL-t regisztrált az egyik biztonsági partnerének segítségével. Ezen károkozások mindegyike a COVID-19 kapcsán kialakult helyzetet igyekezett kihasználni.
 
A szervezet szerint sok problémát okozott az is, hogy a vállalatok, intézmények gyakorta nem tudtak naprakész infrastruktúrát és védelmi rendszereket felmutatni, miközben az online munkavégzés fokozódott. Ezáltal újabb és újabb gyenge pontok nyíltak a hálózatokon. A helyzetet pedig az sem könnyítette meg, hogy az elmúlt hónapokban az álhírek mennyisége is emelkedett, amik nem egy esetben vírusterjesztési célokat is szolgáltak.
 
Amikor megérkezik az ellenszer…
 
Az Interpol már most felhívta a figyelmet arra, hogy amint piacra kerül a koronavírus elleni gyógyszer, illetve oltás, a kiberbűnözők minden bizonnyal azonnal ráugranak majd a témára. Sejthető, hogy meg fog nőni azon kéretlen elektronikus levelek és adathalász weboldalak mennyisége, amelyek hamis vakcinával hitegetnek majd. Ezért az adathalász támadások számának ismételt növekedésére kell felkészülni a következő hónapokban.
 
Vélemények
 
  1. 3

    Az Oracle VirtualBoxhoz hét biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

  2. 4

    Az Adobe kritikus veszélyességű hibákat javított az Adobe Illustrator szoftverében.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség