A gyerekeket is meg kell óvni a webkamerás kémkedőktől

​A szinte már minden notebookban, okostelefonban, tabletben jelen lévő webkamerák a kiberbűnözők számára vonzó célpontot jelentenek, akik kémkedhetnek, megfigyelhetnek, zsarolhatnak.
 

A videohívások, a szelfik, a vlogolás, valamint telefonjaink és számítógépeink apró kamerái olyan könnyűvé teszik a kapcsolattartást, amennyire csak lehet. Ezt a fajta szabadságot pedig különösen élvezik a gyerekek és a tizenévesek. Viszont az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint a szélhámosok is gyorsan felismerték, hogy miként használhatják ki azt, hogy kémkedésre alkalmas eszközök kerültek az asztalainkra és a zsebeinkbe.
 
Emiatt, ami a múltban paranoiának tűnhetett, ma már teljesen ésszerűnek bizonyul: néhány évvel ezelőtt, amikor Mark Zuckerbergről készült egy fotó, amelynek hátterében a leragasztott webkamerás laptopja is látható volt, nem sokan gondolták, hogy túlzásba esett volna. Éppen ellenkezőleg, kifejezetten ajánlott a webkamerák körültekintő használata, mivel minden csatlakoztatott eszköz potenciális célpontot jelent a támadók számára. Rosszindulatú kódok használatával a kiberbűnözők betörhetnek egy általuk kiválasztott eszközbe, és saját céljaikra használhatják annak kameráját vagy mikrofonját.
 
Biztonsági szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a támadók az áldozatok tudta nélkül be- és kikapcsolhatják a kamerákat. Motivációik változatosak: egyesek egyszerűen csak izgalmasnak találják, hogy titokban másokat figyelhetnek, mások viszont pénzt akarnak kizsarolni az áldozataiktól. Ha a sértett nem csinálja azt, vagy nem fizeti meg azt az összeget, amit a kémkedők követelnek, a róluk készült videókat vagy képeket közzéteszik az interneten. Mindez még aggasztóbb akkor, ha belegondolunk abba, hogy a támadók gyerekeket is megpróbálhatnak ilyen módon kihasználni.
 
Ezért elővigyázatos szülőként érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat:
 
 • Tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy ha nem használják a webkamerát, akkor mindig takarják le azokat.
 • Győződjünk meg arról, hogy gyermekeink webkameráinak alapértelmezett beállítása a "kikapcsolt".
 • Használjunk megbízható, naprakész internetbiztonsági megoldást, amely szoftveres szinten képes védeni a webkamerákat. Például figyelmeztet, ha egy program hozzá szeretne férni a webkameránkhoz, és lehetővé teszi a letiltását.
 • Győződjünk meg arról, hogy gyermekeink ne rakjanak olyan helyre webkamerát vagy kamerával ellátott okoseszközt, ahol azok intim helyzeteket rögzíthetnek.
 • Tanítsuk meg gyermekeinknek, hogy semmi olyat ne tegyenek egy fedetlen webkamera előtt, amit akkor sem tennének, ha valaki nézné őket.
 • Mutassunk jó példát gyermekeink számára, és tartsuk be mi is ezeket a szabályokat!
Vélemények
 
 1. 4

  Az Exim kapcsán egy közepes veszélyességű hibára derült fény.

 2. 3

  A TP-Link TL-WR940N típusú routerekben két biztonsági hiba javítására nyílt lehetőség.

 3. 1

  ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
A foci-vb veszélyei a kibertérben

A FIFA labdarúgó-világbajnokságra a csalók is készülnek: hamis jegyek, lottóátverések és más veszélyek is leselkednek a kibertérben a szurkolókra.

​Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

Az iskolákból kerül ki a jövő generációja, akik többségében digitálisan kevésbé képzettek, tapasztaltak, ezért könnyebb célpontok.

hirdetés
Közösség