A betörőket is segíti a Street View

A Google Street View segítségével a bűnözők már a foteljukból is felderíthetik a terepet. A szolgáltatás gyakorta mutatja, hogy hol és milyen típusú riasztó van az épületeken, hol nincs rács az ablakon...
 

A rendőrség és a biztonsági szakemberek számára is fontos segítség lehet a Google Street View szolgáltatása a bűnmegelőzés és a felderítés területén. Ugyanakkor a bűnözők is kihasználják az új fejlesztéseket, gyakorta a Google segítségével tartanak terepszemlét.

Nyaraló betörők

Betörési szempontból az egyik leginkább veszélyeztetett övezet a balatoni régió, ahol huzamosabb ideig állnak üresen a nyaralók. A Nyugalom Biztonsági és Vagyonvédelmi Kft. szerint érdemes az itteni nyaralók tulajdonosainak is megnézni, hogy mi van fent a világhálón az ingatlanjukról.

Sok tulajdonos csak most, a jó idő beköszöntével indult el a nyaralójának állapotfelmérésére, sokan most realizálják, hogy értékes holmikat vittek el a házból télvíz idején. "A biztosítók általában az ellopott értékek töredékét fizetik ki. Éppen ezért egyre több az olyan nyaraló tulajdonosa, aki saját maga, riasztóberendezések felszerelésével próbálja megvédeni értékeit" - nyilatkozta Sánta Károly, a biztonsági cég igazgatója. Majd hozzátette, hogy a tó körül százalékokban is mérhető lenne a betörések számának csökkenése, ha a tulajdonosok néhány, máshol már működő szabályt betartanának.


E szabályokat a Crime Prevention Through Environmental Design, azaz környezettervezéssel a bűnmegelőzésért program tartalmazza. Ennek segítségével a betörések száma, a graffitik, az autófeltörések, de még a garázdaság gyakorisága is csökkenthető az egyes településeken. Az Egyesült Államokban, néhány városban az előbb felsorolt cselekmények előfordulását 28-52 százalékkal csökkentették pusztán azzal, hogy betartottak néhány alapvető szabályt. Így például a lakók karban tartják a kertjeiket, nem adnak esélyt arra, hogy a bűnözők elrejtőzzenek a túlburjánzott növényzet között. Ilyen "fedezék nélküli" helyeken kényelmetlenül érzik magukat a betörők, ráadásul az ott lakók, az arra járók is könnyebben észre tudják venni, ha illetéktelen járkál a kertben. 

Sánta Károly úgy véli, hogy a balatoni nyaralótulajdonosok többsége indokolatlanul túlzottan bonyolultnak tartja a modern, számítástechnikai alapokon nyugvó biztonsági berendezések használatát, ezért idegenkedik azok beszerelésétől. Éppen ezért a biztonsági szakember azt tartaná kívánatosnak, ha a rendőrség, a biztonságtechnikai cégek és az önkormányzatok olyan közös ismeretterjesztő programokat szerveznének, amelyek ingyenesen adnának tanácsot annak érdekében, hogy a lakosság biztonságérzete a jövőben növekedjen.
 
 1. 3

  Az OpenSSL kapcsán egy biztonsági hibára figyelmeztetnek a fejlesztők.

 2. 4

  Kritikus biztonsági hibára derült fény a TP-Link Archer C5400X routerben.

 3. 3

  A TP-Link Omada ER605 hálózati eszközéhez biztonsági frissítéseket adott ki.

 4. 4

  A WordPress-hez készült Slider Revolution bővítmény két biztonsági hiba miatt szorul frissítésre.

 5. 4

  A Microsoft öt biztonsági rést szüntetett meg az Edge webböngészőben.

 6. 4

  A GNU Glibc kapcsán sebezhetőségekre derült fény.

 7. 4

  A GitLab újabb biztonsági frissítésekkel rukkolt elő.

 8. 3

  A TP-Link a Tapo és a Tether megoldásai kapcsán egy biztonsági hibáról számolt be.

 9. 3

  A QNAP a QTS kapcsán öt sérülékenységről adott tájékoztatást.

 10. 4

  A Google ismét biztonsági réseket foltozott be a Chrome webböngészőn.

Partnerhírek
Sok internetező lesz kibertámadás áldozata

​Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak.

Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

hirdetés
Közösség