2022-ben sem fognak lazulni a kiberbűnözők

A Check Point 2022-re vonatkozó kiberbiztonsági előrejelzése igencsak lehangoló jóslatokat tartalmaz különösen a zsarolóvírusok és az ellátási láncokat érintő fenyegetettségek terén.
 

Miközben a kiberbűnözők továbbra is kihasználják a világjárványt, aközben újabb támadási felületeket keresnek. Ez sajnos jövőre sem lesz másként. A Check Point szakértői azokat a fenyegetettségeket gyűjtötték össze, amik 2022-ben a legkomolyabb károkozásokhoz vezethetnek.
 
Fake news
 
Tavaly és idén a legnagyobb mennyiségben a koronavírussal és az oltásokkal kapcsolatos, félrevezető hírek, tájékoztatások voltak a legfelkapottabbak a csalók körében. Ez persze nem csoda, hiszen az emberek többségét a járvánnyal kapcsolatos hírek kiemelten foglalkoztatták. A biztonsági cég előrejelzése szerint 2022-ben a kiberbandák továbbra is élni fognak a hamis hírek adta lehetőségekkel. Az azonban még kérdéses, hogy milyen témákat karolnak majd fel. Amennyiben a koronavírus jövőre is velünk marad, akkor ez a téma egészen biztosan további táptalajként fog szolgálni a kiberbűnözők akcióihoz.
 
Ellátási láncok
 
Egyre gyakoribbá válnak az ellátási láncokat megcélzó támadások. A Check Point úgy látja, hogy a kormányoknak el kell kezdeniük az ezen támadások ellen védő szabályozások bevezetését, valamint együtt kell működniük egymással és a magánszférával a fenyegetéseket jelentő kibercsapatok lefülelése érdekében.
 
Még nagyobb adatszivárgások
 
Az előrejelzések szerint 2022-ben minden korábbinál gyakrabban fog sor kerülni adatszivárgásokra. Ezeknek azonban nemcsak a száma lesz nagyobb, hanem az általuk okozott károk mértéke is. Ezzel párhuzamosan az adatvédelmi incidensek helyreállítási költsége emelkedni fog. Várhatóan a zsarolóvírusokra épülő adatszivárgások során követelt váltságdíjak is egyre nagyobb összegűek lesznek.
 
Mobil és kriptopénz
 
A kiberbűnözők jövőre sem fognak letenni a kriptopénz gyűjtésről. A kriptovaluták továbbra is rengeteg alvilági akcióban jutnak majd szerephez. Várhatóan a mobilos fenyegetettségek terén is fokozódik a használatuk. A mobil eszközök által jelentett támadási felületek ugyanis szaporodni fognak azzal párhuzamosan, hogy az életünk mind több területére teszik be a lábukat. A Check Point szerint e tekintetben elsősorban a mobiltárcák és a mobilfizetési megoldások kerülnek célkeresztbe.
 
Deepfake fegyver
 
A hamis, manipulált videókat és hanganyagokat előállítani képes technikák fegyverré válnak, és célzott tartalmak előállítására használják majd őket a csalók. Ezzel befolyásolhatják az emberek véleményét, manipulálhatják a tőzsdei és kötvény árfolyamokat stb. A deepfake mind gyakrabban jelenik majd meg a social engineering alapú támadásokban, amivel a felhasználók még megtéveszthetőbbé válnak.
 
"A kibertámadások kifinomultsága és mérete továbbra is rekordokat fog dönteni. Óriási növekedésre számíthatunk a zsaroló programokon és a mobil eszközökön alapuló támadások terén. Fontos, hogy a szervezetek továbbra is tudatában legyenek a kockázatoknak, és rendelkezzenek a megfelelő védelemmel a legfejlettebb támadásokkal szemben is. Annak érdekében, hogy a fenyegetések előtt járjanak, proaktívaknak kell lenniük" - mondta Maya Horowitz, a Check Point Software kutatásért felelős elnökhelyettese.
Vélemények
 
  1. 4

    Az NVIDIA fontos biztonsági frissítést tett letölthetővé grafikus driverekhez.

  2. 4

    Az OpenLDAP kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokba.

 
Partnerhírek
A technológiai fejlődés jövője

Az ESET új megközelítéssel és kiemelkedő véleményvezérekkel mutatja be, hogyan látja a technológia fejlődésének jövőjét.

Biztonsági hibák a Lenovo notebookokban

Az ESET kutatói három olyan sebezhetőséget fedeztek fel és elemeztek ki, amelyek a Lenovo gyártmányú laptopokat érintik.

hirdetés
Közösség