Vírus miatt kellett bezárni kávézókat

Egy számítógépes vírus több mint ezer kávézót és gyorséttermet bénított meg.
 
hirdetés

Nehéz napokon vannak túl a Tim Hortons kávézók és gyorséttermek, mivel jelentős részüket számítógépes vírus támadta meg. A Kanadában működő Tim Hortons éttermek negyedénél komoly kiesések jelentkeztek az informatikai rendszerek működésében, aminek következtében több vendéglátóhelyet be kellett zárni rövidebb hosszabb időre.
 
Először körülbelül 100 helyről jelezték az éttermek, hogy nem tudják kiszolgálni a vendégeket, mivel a rendelések és fizetések kezeléséhez használt PoS terminálok összeomlottak. Aztán nem sokkal később már 1000 kávézóban és gyorsétteremben jelentkeztek hasonló gondok.


Forrás: Twitter
 
A vállalat informatikusai rögtön nekiláttak a terminálok helyreállításához, de azok nagy száma miatt külső szolgáltató bevonása is szükségessé vált. Azt egyelőre még nem tudta megmondani a Tim Hortons, hogy a biztonsági incidens mekkora károkat okozott, de azt jelezte, hogy ügyfelek pénzügyi adatai nem kerültek illetéktelen kezekbe.
 
Az eset érdekessége, hogy a megfertőzött terminálokon még Windows XP futott. Azt ugyan egyelőre nem lehet tudni, hogy ha újabb operációs rendszer futott volna a gépeken, akkor is ekkora kiterjedésű lett volna a biztonsági esemény. Az azonban biztos, hogy a Windows XP nem nehezítette meg a vírusterjesztők dolgát, sőt!
Vélemények
 
  1. 3

    A Jenkins fontos biztonsági frissítéseket kapott.

  2. 3

    A HAProxy két biztonsági rés kapcsán szorul frissítésre.

  3. 2

    A Trickbot trójai egy meglehetősen komplex felépítésű kémprogram, amely többféle módon képes értékes adatokhoz juttatni a terjesztőit.

 
Partnerhírek
Trendek a vállalati biztonságban

A felhasználók negyede soha egyetlen munkahelyén sem kapott biztonságtudatossági képzést.

Oktatással a zsarolóvírusok ellen

A legtöbb biztonsági incidensnek kevesebb fájó következménye lenne, ha a vállalat minden munkatársa tudná, hogy mit kell tennie vészhelyzet esetén.

hirdetés
Közösség
1