Vírus miatt kellett bezárni kávézókat

Egy számítógépes vírus több mint ezer kávézót és gyorséttermet bénított meg.
 
hirdetés
Nehéz napokon vannak túl a Tim Hortons kávézók és gyorséttermek, mivel jelentős részüket számítógépes vírus támadta meg. A Kanadában működő Tim Hortons éttermek negyedénél komoly kiesések jelentkeztek az informatikai rendszerek működésében, aminek következtében több vendéglátóhelyet be kellett zárni rövidebb hosszabb időre.
 
Először körülbelül 100 helyről jelezték az éttermek, hogy nem tudják kiszolgálni a vendégeket, mivel a rendelések és fizetések kezeléséhez használt PoS terminálok összeomlottak. Aztán nem sokkal később már 1000 kávézóban és gyorsétteremben jelentkeztek hasonló gondok.


Forrás: Twitter
 
A vállalat informatikusai rögtön nekiláttak a terminálok helyreállításához, de azok nagy száma miatt külső szolgáltató bevonása is szükségessé vált. Azt egyelőre még nem tudta megmondani a Tim Hortons, hogy a biztonsági incidens mekkora károkat okozott, de azt jelezte, hogy ügyfelek pénzügyi adatai nem kerültek illetéktelen kezekbe.
 
Az eset érdekessége, hogy a megfertőzött terminálokon még Windows XP futott. Azt ugyan egyelőre nem lehet tudni, hogy ha újabb operációs rendszer futott volna a gépeken, akkor is ekkora kiterjedésű lett volna a biztonsági esemény. Az azonban biztos, hogy a Windows XP nem nehezítette meg a vírusterjesztők dolgát, sőt!
Vélemények
 
  1. 3

    Az SQLite kapcsán egy közepes veszélyességű sérülékenységre derült fény.

  2. 3

    Az Apache Commons egy biztonsági frissítéssel gyarapodott.

  3. 1

    Az Udpos trójai bank- és hitelkártya adatokat szivárogtat ki a fertőzött rendszerekről, POS terminálokról.

 
Partnerhírek
Robotot fertőzött a zsarolóvírus

Eddig a zsarolóvírusok a PC és az androidos telefonok felhasználóinak okoztak fejfájást, de a jövőben a fém-szoftver robotok is lehetnek a kártevők célpontjai. A kutatók interneten keresztül fertőztek meg egy robotot.

Továbbra is fertőznek a rejtett kriptovaluta bányász kártevők

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit.

hirdetés
Közösség
1