Vírus miatt kellett bezárni kávézókat

Egy számítógépes vírus több mint ezer kávézót és gyorséttermet bénított meg.
 

Nehéz napokon vannak túl a Tim Hortons kávézók és gyorséttermek, mivel jelentős részüket számítógépes vírus támadta meg. A Kanadában működő Tim Hortons éttermek negyedénél komoly kiesések jelentkeztek az informatikai rendszerek működésében, aminek következtében több vendéglátóhelyet be kellett zárni rövidebb hosszabb időre.
 
Először körülbelül 100 helyről jelezték az éttermek, hogy nem tudják kiszolgálni a vendégeket, mivel a rendelések és fizetések kezeléséhez használt PoS terminálok összeomlottak. Aztán nem sokkal később már 1000 kávézóban és gyorsétteremben jelentkeztek hasonló gondok.


Forrás: Twitter
 
A vállalat informatikusai rögtön nekiláttak a terminálok helyreállításához, de azok nagy száma miatt külső szolgáltató bevonása is szükségessé vált. Azt egyelőre még nem tudta megmondani a Tim Hortons, hogy a biztonsági incidens mekkora károkat okozott, de azt jelezte, hogy ügyfelek pénzügyi adatai nem kerültek illetéktelen kezekbe.
 
Az eset érdekessége, hogy a megfertőzött terminálokon még Windows XP futott. Azt ugyan egyelőre nem lehet tudni, hogy ha újabb operációs rendszer futott volna a gépeken, akkor is ekkora kiterjedésű lett volna a biztonsági esemény. Az azonban biztos, hogy a Windows XP nem nehezítette meg a vírusterjesztők dolgát, sőt!
Vélemények
 
  1. 3

    Az RSA Authentication Manager több olyan hibát tartalmaz, amelyek XSS-alapú támadásokat tehetnek lehetővé.

  2. 3

    Az Apache HTTPD biztonsági hibája szolgáltatásmegtagadási támadásokat segíthet elő.

  3. 1

    A Zexlex trójainak egy célja van: szabad bejárást biztosítani a támadók számára a fertőzött számítógépekbe.

Partnerhírek
Kézzel írták a járatinformációkat - zsarolóvírus miatt

​Zsarolóvírusos támadás miatt a bristoli repülőtér utastájékoztató információs táblái nem működtek, helyette kézzel írott információs táblákon tájékoztatták az utasokat.

Egyszerűen feltörhető a gyenge jelszóval védett wifi hálózat

Relatíve egyszerűen feltörhető a wifi hálózatok jelszava, ezért a következő szabvány érkezéséig azt javasoljuk, mindenki hosszabb és bonyolultabb jelszóval védje helyi hálózatát.

hirdetés
Közösség
1