Veszélyes biztonsági réseket ostromol a MassMiner vírus

​A MassMiner kártékony program hírhedt sebezhetőségeken keresztül fertőzi a számítógépeket, majd Monerot bányászik a terjesztői számára.
 

A MassMiner trójai azon kártékony programok sorát gyarapítja, amelyek kriptopénzek bányászatába vonják be a fertőzött számítógépeket. Ezekből sajnos egyre több terjed világszerte, és összességében komoly hasznot hoznak a csalók számára. Az AlienVault biztonsági kutatói szerint nem is várható, hogy a közeljövőben változna a kriptobányász károkozók kapcsán megfigyelhető trend, így hosszabb távú védekezésre kell berendezkedni. Ez pedig egyre nehezebb feladat lesz, mivel e kártevők is folyamatosan fejlődnek, és egyre kifinomultabb módszerekkel ostromolják a számítógépeket, beleértve a nagyobb erőforrásokkal kecsegtető szervereket is. Erre szolgál példával a MassMiner trójai.
 
Az újonnan feltárt kártékony program terjesztői semmit nem bíztak a véletlenre, és veszélyes sérülékenységeken keresztül kezdték terjeszteni a szerzeményüket. Jelenleg három biztonsági rés kihasználásával fertőz a kártevő:
CVE-2017-10271 (Oracle WebLogic)
CVE-2017-0143 (Windows SMB)
CVE-2017-5638 (Apache Struts).
 
A második sebezhetőség tavaly EternalBlue néven vált ismertté, és olyan malware-ek terjesztésében is szerephez jutott már, mint amilyen például a WannaCry vagy a NotPetya zsaroló program. A harmadik sérülékenység pedig a tavalyi, Equifax elleni támadás során is bekerült a kiberbűnözők fegyvertárába. Mindezek mellett meg kell említeni, hogy a MassMiner az SQLck eszközt is tartalmazza, amivel brute force típusú támadásokat indít Microsoft SQL kiszolgálók, illetve adatbázisok ellen.

 
Amennyiben egy nem megfelelően frissített rendszerre akad, és azon a fenti biztonsági rések valamelyikét ki tudja használni, akkor először egy letöltő program segítéségével beszerzi a további működéséhez szükséges fájlokat. Ezt követően bemásolja magát az Indítópultba, és ilyen módon biztosítja azt, hogy a Windows minden egyes újraindításakor automatikusan be tudjon kerülni a memóriába. Végül jogosultságokat ad a taskhost.exe állományhoz, hatástalanítja a Windows tűzfalát, és elkezd további potenciális áldozatok után kutatni.
 
Amikor az előkészítő tevékenységével végez, akkor az XMRig eszköz segítségével - a fertőzött számítógép erőforrásainak kiaknázásával – elkezdi a Monero bányászatot. Egyéb kárt nem okoz, de a fertőzött rendszer teljesítményének csökkentésével így is komolyabb problémák forrásául szolgálhat.
Vélemények
 
  1. 4

    A Python, illetve a széles körben használt NumPy modul kapcsán egy biztonsági hiba került napvilágra.

  2. 4

    A Drupal fejlesztői két veszélyes biztonsági rést foltoztak be.

  3. 1

    A Windtail trójai a Mac-gépekre jelent veszélyt, mivel azokon egy hátsó kaput létesít, ami további károkozásokhoz járulhat hozzá.

 
Partnerhírek
Office 365 pár száz forintért?

Ugyan jól hangzik, hogy egy életre szóló előfizetést kaphatunk a Microsoft népszerű irodai programcsomagjához csupán háromszáz forintért, de átverésről van szó, amelynek végén akár személyes adataink is veszélybe kerülhetnek.

​Amikor a rendőrséget támadja a zsarolóvírus

Amikor bűnözők áldozatává válunk, olyankor a rendőrséghez fordulunk segítségért. De kihez fordul a rendőrség, amikor mondjuk egy zsarolóvírus bénítja meg a rendszereit?

hirdetés
Közösség
1