Vaklárma volt a Bing kereső riasztása?

A múlt héten a Bing kifejezetten allergiássá vált a széles körben használatos VLC Player médialejátszó weboldalára.
 

Az ingyenes, adott esetben nyílt forráskódú szoftverek a kiberbűnözők körében is meglehetősen nagy népszerűségnek örvendenek. Persze nem kifejezetten azért, mert ezek révén például ingyenesen tudnak videófájlokat lejátszani, hanem sokkal inkább azért, mert kártékony programok terjesztésébe vonhatók be e programok. A legnépszerűbb, ingyenes szoftverekben a felhasználók megbíznak, és a legtöbbször nem gondolják, hogy ezekkel bármiféle gond lehet. Ezt pedig könyörtelenül kihasználják a kiberbűnözők, akik nem egyszer a jó hírnévnek örvendő szoftverek manipulált változataiba rejtik az ártalmas kódjaikat. Elég, ha csak a FinFisher esetére visszagondolunk, amikor kormányzati szerverek is célkeresztbe kerültek.
 
Miközben a vírusírók szorgosan tevékenykednek azon, hogy minél több károkozáshoz tudjanak hozzájárulni, addig többek között a webböngészők és a webes szolgáltatások fejlesztői sem tétlenkednek. Különféle (általában felhő alapú) technológiákkal igyekeznek gátat szabni a nemkívánatos programoknak. Ezt teszik a webes keresők is, amelyek az internet vérkeringésében fontos szerepet töltenek be. Így, ha már itt sikerül felhívni a figyelmét a felhasználóknak az esetleges veszélyekre, akkor sok baj válhat megelőzhetővé. Tudja ezt a Google és a Microsoft is.
 
A múlt héten éppen a Bing világított rá arra, hogy rendelkezik ilyen jellegű védelemmel, bár a legfrissebb vizsgálatok szerint ezúttal éppen vaklármát okozott. Ha valaki a Bing segítségével keresett rá a VLC Playerre, akkor azt tapasztalhatta, hogy a kereső biztonsági figyelmeztetést jelenít meg a szoftver weboldala kapcsán. Arra eddig nem érkezett magyarázat, hogy ez miért történt, hiszen például a Google nem jelzett veszélyt. A Microsoft még nem kommentálta az esetet.

 
Biztonsági szakértők természetesen megvizsgálták a VLC oldalát, és az arról letölthető szoftvert, de nem találtak semmi kirívót. A VirusTotalon is átfuttatták a VLC Player legújabb verzióját, és azt 62-ből egy víruskereső jelezte problémásnak, ami vélhetőleg megint csak téves riasztás volt.
 
Jó tanács
 
A szoftvereket mindig célszerű a gyártók, fejlesztők weboldalairól közvetlenül beszerezni. Ezáltal jelentősen csökkenthetők azon kockázatok, amik az egyes szoftverek esetleges manipulációira vezethetők vissza.
Vélemények
 
  1. 4

    A Microsoft a SharePoint Serverhez két újabb hibajavítást tett elérhetővé.

  2. 4

    A Microsoft rengeteg biztonsági rést foltozott be a webböngészői, különösen az Edge esetében.

  3. 2

    ​A Pots zsaroló program a rendszerfájlokon kívül minden állomány tönkretételére alkalmas, miközben még egy hamis Windows frissítést is kap a nyakába a felhasználó.

 
Partnerhírek
Lehallgathat az iPhone?

Noha az Apple nagy hangsúlyt fektet a biztonságra, még vele is megeshet, hogy hibázik. Most egy programozói hiba varázsolt lehallgató készüléket a iPhone-okból.

Az e-mailek védelme nem ér véget egy erős jelszónál

Az e-mailek fontos részei mindennapi életünknek, mégis kevesen gondolunk bele, miként biztosíthatjuk fiókjainkat a jelszavak beírásán túl.

hirdetés
Közösség
1