Új vírustrükk: a Github és a Slack a két jó barát

Egy új, hátsó kapu kiépítésére alkalmas trójai program jelent meg, amely a Github és a Slack által biztosított lehetőségekkel is visszaél.
 

A hátsó kapukon keresztül történő károkozások, adatszivárgások továbbra is jelentős fenyegetést jelentenek az informatikai rendszerekre nézve. Megfigyelhető, hogy a vírusírók különféle trükköket vetnek be annak érdekében, hogy a backdoor programjaikat távolról vezérelhessék. Általában saját vagy hosztolt vezérlőszervereket használnak, de előfordul, hogy egész extrém megoldásokhoz nyúlnak. Például közösségi oldalakon keresztül irányítják a szerzeményeiket. A Trend Micro által felfedezett legutóbbi károkozó egy újabb utat választott.
 
Rejtőzködés népszerű szolgáltatásokkal
 
A SLUB névre keresztelt kártékony program többlépcsős támadásokat tesz lehetővé, elsősorban célzottan végrehajtott akciók során. Először a Windows VBScript motor egyik, 2018-ban felfedezett, és még akkor befoltozott biztonsági résén (CVE-2018-8174) keresztül próbál feljuttatni nemkívánatos összetevőket a célkeresztbe állított számítógépre. Amennyiben ez sikerül számára, akkor ellenőrzi, hogy a rendszeren fut-e víruskereső. Amennyiben fut, akkor rögtön leáll. A készítői minden bizonnyal ezzel akarták elérni azt, hogy a trójai minél kisebb valószínűséggel keltsen feltünést, és váltson ki biztonsági riasztást. Inkább addig keresgélnek, amíg egy védtelen PC-re nem akadnak.
 
Ha - az amúgy C++ nyelven íródott - trójainak sikerül egy megfelelő számítógépet megfertőznie, akkor következik a támadás második fázisa. Ekkor a károkozó a GitHubon keresztül (Gist használatával) letölti azokat az utasításokat, amiket végre kell hajtania. Amint ezzel végez, akkor Slackre feltölti az összegyűjtött adatokat. Emellett a File.io bevonásával egy felhős tárhelyre menti tömörítve az Asztalon lévő fájlokat, mappákat, illetve a Skype helyi adatbázis állományait.


Forrás: Trend Micro
 
A Trend Micro kutatói szerint a githubos trükközéssel a vírusírók látszólag ártalmatlan adatforgalmat tudnak generálni, de ezzel egyidejűleg feladták annak lehetőségét, hogy minden egyes SLUB példányt egymástól függetlenül tudjanak vezérelni. A mostani variáns ugyanis csak egy gisttel tud együttműködni.
 
Védelmi lépések
 
A biztonság cég a Github és a Slack üzemeltetőit is értesítette a kártevőről. A Github letiltotta az érintett fiókot, míg a Slack törölte a kártékony programhoz kapcsolódó munkaterületet (Workspace-t). A Slack jelezte, hogy kivizsgálták a bejelentést, és azt megalapozottnak találták, így a felhasználási szabályok megsértése miatt törölték a problémás munkaterületet. Arra utaló jelet nem találtak, hogy a kiberbűnözők egyéb fiókokat is kompromittáltak volna.
 
A Trend Micro rendszerei eddig nem észlelték, hogy a SLUB éles környezetben károkozásokhoz járult volna hozzá, így könnyen lehet, hogy egy tesztpéldányt sikerült elcsípni. Azonban már ez is sok tanulsággal szolgál, és rávilágít arra, hogy a legártalmatlanabb kommunikációs csatornák is belekeveredhetnek károkozásokba, ami a hálózatbiztonság átfogó kezelésére kellene, hogy sarkallja a szervezeteket.
Vélemények
 
  1. 4

    A Google 39 biztonsági rést foltozott be a Chrome böngészőn.

  2. 4

    A Fujifilm FCR röntgen berendezései kapcsán egy súlyos sérülékenységre derült fény.

  3. 1

    A Scranos trójai rootkit technikák alkalmazásával éri el, hogy nehéz legyen kiszúrni azokon a rendszereken, amelyekről adatokat lop.

 
Partnerhírek
​Törvény az álhírek és a zaklatás ellen

A brit kormány a közösségi oldalakat működtető vállalatokat vonná felelősségre a platformjaik segítségével terjesztett ártalmas online viselkedéséért és tartalmakért.

​EU-s GDPR vizsgálat indul a Microsoft ellen

Az ellenőrzést a holland kormány vizsgálatának eredményei indították el, mely szerint a redmondi óriás termékei nem GDPR-kompatibilisek.

hirdetés
Közösség
1