Túlbuzgó volt a Twitter mobil appja

A Twitter elismerte, hogy egy szoftverhiba miatt egyes fiókokhoz kapcsolódóan akkor is gyűjtött helyinformációkat, ha arra a felhasználó nem adott engedélyt. Ráadásul ezeket az adatokat harmadik féllel is megosztotta.
 
hirdetés

A Twitter egy igen kellemetlen rendellenességet fedezett fel az iOS kompatibilis mobil alkalmazásában. Kiderült ugyanis, hogy az app bizonyos körülmények között bőbeszédűbb volt, mint kellett volna. Mindez a gyakorlatban azt jelentette, hogy ha egy felhasználó a Twitter iOS-kompatibilis alkalmazását párhuzamosan több profillal is használta ugyanazon a készülékén, és akár csak az egyik esetében engedélyezte a helymeghatározási adatok küldését, akkor az összes többi profiljára is automatikusan érvényesült ez a beállítás. Vagyis olyan fiókokhoz kapcsolódóan is kerülhettek ki helyinformációk, amelyek esetében mindez nem volt engedélyezett a felhasználó részéről.

Még nincs vége

A hozzájárulás nélküli adatgyűjtés mellett egy másik probléma is felmerült. Méghozzá, hogy az engedély nélkül bezsebelt adatokat a Twitter az egyik partnerével meg is osztotta. Azt nem tudni, hogy pontosan mely céggel, de az már kiderült, hogy a szóban forgó partner nevezetesen reklámokkal foglalkozik. 

A Twitter azt is jelezte, hogy a megosztott helyinformációk nem nagy pontosságú adatok voltak, így körülbelül 5 négyzetkilométeres pontossággal tették behatárolhatóvá a felhasználó (illetve a készülékének) pozícióját. Az adatokat pedig - a hivatalos álláspont szerint - nem használták fel a felhasználók nyomon követésére. 

Sajnos arról nem szólnak a hírek, hogy pontosan hány felhasználót érintenek a történtek, és azt sem lehet tudni, hogy mióta zajlott a problémás adatgyűjtés. Mindenesetre a Twitter javította a hibát, és minden érintettől elnézést kért. Emellett a felhasználókat arra ösztökélte, hogy ellenőrizzék az adatvédelmi beállításokat, és csak akkor osszanak meg adatokat másokkal (és persze magával a vállalattal is), ha azt jónak látják.
Vélemények
 
  1. 4

    A VirtualBoxhoz fontos hibajavítások váltak letölthetővé.

  2. 3

    A Comodo Antivirus esetében több biztonsági rés vár befoltozásra.

  3. 1

    A Fenkrib trójai nem közvetlenül okoz károkat a számítógépeken, hanem azon ártalmas programok révén, amelyeket letölt a PC-kre.

 
Partnerhírek
​Vírusok ihlette művészeti kiállítás nyílt Rotterdamban

Ha az elkövetkező időszakban Hollandiában, közelebbről Rotterdamban jártok, akkor feltétlenül keressétek fel a nem túl szokványos művészeti kiállítást, ahol a legrégebbi vírusok ihlette művészeti alkotásokban gyönyörködhetünk.

Windows sérülékenységet kihasználó kártevő a láthatáron

​Az ESET szakemberei nemrégiben fedeztek fel és elemeztek egy új 0-day sebezhetőséget kihasználó programot (exploit), amely kelet-európai célpontok ellen irányult.

hirdetés
Közösség
1