Titkosít, töröl, majd zsarol a Hermes vírus

A Hermes zsarolóvírus egy meglehetősen összetett ransomware program, amely nem kizárólag állományok titkosításával okoz problémákat, hanem fájltörléssel is.
 

A Hermes.B zsaroló program alapvetően kétféle módon képes károkat okozni. Egyrészt a C-meghajtón állományokat titkosít. Másrészt pedig letörli a biztonsági mentésekhez és egyes virtuális gépekhez tartozó fájlokat.
 
A kártékony program a helyreállítás megnehezítése érdekében eltávolítja az árnyékmásolatokat, majd leállít egyes Windows-os szolgáltatásokat, köztük olyanokat is, amik védelmi funkciókat látnak el.
 
A fájltitkosítás során leginkább a Windows rendszerkönyvtáraival tesz kivételt. Ezzel az a célja, hogy az operációs rendszer működőképes maradjon, és a felhasználó teljesíthesse a követeléseket.
 
A Hermes.B - sok más hasonló károkozótól eltérően - a kompromittált fájlok kiterjesztését érintetlenül hagyja. Ehelyett a titkosított állományok végéhez hozzáfűzi a "HERMES" szót, és ezzel jelöli meg, hogy mely fájlokat titkosította már.
 
A Hermes által követelt váltságdíj kifizetése ez esetben sem javasolt.
 
Vélemények
 
  1. 3

    A MediaWiki négy biztonsági rés miatt kapott frissítést.

  2. 4

    A Microsoft JET Database Engine egy nulladik napi hiba miatt válhat kiszolgáltatottá.

  3. 1

    A Zexlex trójainak egy célja van: szabad bejárást biztosítani a támadók számára a fertőzött számítógépekbe.

Partnerhírek
Kézzel írták a járatinformációkat - zsarolóvírus miatt

​Zsarolóvírusos támadás miatt a bristoli repülőtér utastájékoztató információs táblái nem működtek, helyette kézzel írott információs táblákon tájékoztatták az utasokat.

Egyszerűen feltörhető a gyenge jelszóval védett wifi hálózat

Relatíve egyszerűen feltörhető a wifi hálózatok jelszava, ezért a következő szabvány érkezéséig azt javasoljuk, mindenki hosszabb és bonyolultabb jelszóval védje helyi hálózatát.

hirdetés
Közösség
1