Titkosít, töröl, majd zsarol a Hermes vírus

A Hermes zsarolóvírus egy meglehetősen összetett ransomware program, amely nem kizárólag állományok titkosításával okoz problémákat, hanem fájltörléssel is.
 
hirdetés
A Hermes.B zsaroló program alapvetően kétféle módon képes károkat okozni. Egyrészt a C-meghajtón állományokat titkosít. Másrészt pedig letörli a biztonsági mentésekhez és egyes virtuális gépekhez tartozó fájlokat.
 
A kártékony program a helyreállítás megnehezítése érdekében eltávolítja az árnyékmásolatokat, majd leállít egyes Windows-os szolgáltatásokat, köztük olyanokat is, amik védelmi funkciókat látnak el.
 
A fájltitkosítás során leginkább a Windows rendszerkönyvtáraival tesz kivételt. Ezzel az a célja, hogy az operációs rendszer működőképes maradjon, és a felhasználó teljesíthesse a követeléseket.
 
A Hermes.B - sok más hasonló károkozótól eltérően - a kompromittált fájlok kiterjesztését érintetlenül hagyja. Ehelyett a titkosított állományok végéhez hozzáfűzi a "HERMES" szót, és ezzel jelöli meg, hogy mely fájlokat titkosította már.
 
A Hermes által követelt váltságdíj kifizetése ez esetben sem javasolt.
 
Vélemények
 
  1. 3

    Az RSA Authentication Manager sérülékenysége XSS-alapú támadásokban juthat szerephez.

  2. 4

    Az Intel több olyan sebezhetőségről számolt be, amelyek az Intel Management Engine-t érintik.

  3. 4

    A Samba fejlesztői két biztonsági rést foltoztak be.

 
Partnerhírek
​Szaporodnak az androidos kártevők

Ebben az évben az új androidos kártevők száma eléri a 3,5 milliót. Mivel az Android a legelterjedtebb mobil operációs rendszer, a vírusok az okostelefonok háromnegyed részét veszélyeztetik.

​Miért nem elég a titkosítás?

Az adathordozók leselejtezésekor még a titkosított merevlemezeket is fertőtlenítsük felülírással, ha nem szeretnénk, hogy adataink illetlenek kezébe kerüljenek.

hirdetés
Közösség
1