Tanácsok a netes zaklatások elkerüléséhez

A fiatalok egyre többször találkoznak online zaklatásokkal. Sajnos a szülők sok esetben nem tudják, hogy mit tehetnek a gyermekeik megvédése érdekében. Ezért most jöjjön néhány jó tanács.
 

Az online zaklatás (cyber bullying) sajnos már mindennapos jelenségnek számít az interneten: az elkövetők számítógép vagy okostelefon segítségével igyekeznek megfenyegetni vagy kellemetlen helyzetbe hozni az áldozataikat. Tavaly csaknem 45 ezer gyerek hívta fel a ChildLine nevű segélyvonalat, de a szakértők szerint ennél jóval többen, a gyerekek többsége találkozik az online zaklatás jelenségével az élete során. Az ESET kutatása kimutatta, hogy a szülők 52 százalékának ötlete sincs mit tegyen, ha kiderül, hogy a gyereke áldozattá vált.
 
Elgondolkodtató adat, hogy a brit szülők 54 százalékának fogalma sincs róla, ha a gyerekét az interneten keresztül zaklatják. A magyar helyzet hasonló: az ismeretek hiánya a szülők és a gyerekek részéről is komoly problémákat okoz.
 
A kutatási eredmények hazai relevanciájáról Béres Péter, a Sicontact Kft. vezető IT tanácsadója a következőket mondta: "az online zaklatás egyre komolyabb fenyegetést jelent a gyerekek számára annak ellenére, hogy a szülők többségének ismeretlen ez a jelenség, mivel a legtöbbjüknek sosem kellett ilyesmivel szembenéznie korábban. Az online zaklatás és a zaklatás egyéb formái közti fő különbség, hogy előbbi esetben a zaklató a biztonságot nyújtó gyerekszobában is elérheti áldozatát. Ez pedig jóval ijesztőbbé teheti ezt a jelenséget, hiszen a gyerek nem tud elmenekülni előle.”  

 
A kutatás készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy a szülők hogyan kezelnék a helyzetet, kihez fordulnának, ha a gyerekeik online zaklatás áldozataivá válnának. A válaszadók 45 százaléka a gyermeke iskolájában keresné a megoldást, 70 százalékuk kapcsolatba lépne a zaklatás helyszínéül szolgáló weboldallal, míg a 38 százalékuk magával a zaklatóval is felvenné a kapcsolatot.
 
"Az online zaklatás kezelésére a legjobb módszer beszélgetni a gyerekkel és megismerni az adott helyzet részleteit. A szülőknek meg kell értetni a gyerekeikkel, hogy az ilyen típusú fenyegetésekre nem szabad reagálni, miközben az efféle üzeneteket nem célszerű törölni, hogy a későbbiekben bizonyítani lehessen, hogy online zaklatás történt. Számos módszer van, hogy az online zaklatókkal szemben fellépjünk, azonban ezek függenek a zaklató személyétől is. Ha a zaklatást egy másik gyerek követi el, a tanárokhoz kell fordulni. Ha egy ismeretlen, akkor az internetszolgáltató ügyfélszolgálatán kell jelezni a problémát, mert ilyen esetben meg tudják oldani, hogy az illető ne tudjon kapcsolatba lépni a gyerekkel. Szerencsére nálunk csak ritkán adódik olyan súlyos eset, amikor a rendőrséghez kell fordulni, ám külföldön több ezzel kapcsolatos öngyilkosság is történt már. Magyarországon a KékVonal chaten, illetve telefonszámon tudnak a gyerekek anonim módon tanácsot, segítséget kérni" - tette hozzá Béres Péter.
 
Az ESET szakértői nyolc aranyszabályt fogalmaztak meg a szülők és a gyerekek online biztonságának érdekében:
 
1. Elengedhetetlen a rendszeresen frissített antivírus és internetbiztonsági szoftverek használata.
 
2. Ugyanilyen fontos a számítógép, az okostelefon, illetve a táblagép operációs rendszerének (OS), illetve alkalmazásainak rendszeres frissítése.
 
3. Szülőként legyen résen és figyelje, hogy gyermeke milyen tartalmakat tölt le. Védje jelszóval a számítógépet, az internet használatát pedig csak akkor engedélyezze, amikor időről időre rápillanthat a monitorukra. Fontos, hogy az internethasználatnak pontos szabályai legyenek, amelyeket a gyerekek betartanak.
 
4. A gyermeket fontos megtanítani a személyes adatok védelmének fontosságára: a szülők ne engedjék, hogy a gyerekek megadják személyes adataikat ismeretleneknek, különböző weboldalakon, közösségi hálózatokon vagy üzenetküldő szoftvereken keresztül.
 
5. A ma már számos számítógépbe, laptopba épített webkamera is biztonsági rés lehet. Húzza ki, vagy fedje le a kamerát, amikor nem használja. Léteznek olyan rosszindulatú programok, amelyek a felhasználó tudta nélkül hozzáférnek a webkamerához. A gyerekek csak megbízható ismerősökkel - a szülők által is ismert barátaikkal vagy családtagokkal - való kommunikációra használják a kamerát.
 
6. Ha a gyerekek a közösségi oldalak használata során az általuk megosztott tartalmakat mindenki vagy a barátok ismerősei számára is elérhetővé teszik, a szülőknek már nincs kontrollja afelett, hogy ki és milyen adatokhoz fér hozzá a gyermekükkel kapcsolatban.
 
7. Az internetre kikerülő információ örök, az internet nem felejt. Ne gondolja senki, hogy ha egy fotót vagy akár egy közösségi háló teljes felhasználói fiókját kitörli, akkor a kapcsolódó adatok eltűnnek a világhálóról. Lehet, hogy a fotókat, a bejegyzéseket vagy a hozzászólásokat valaki már korábban lementette a saját gépére. A gyerekek és a szülők is gondolják át alaposan, hogy milyen fényképeket vagy adatokat tesznek elérhetővé magukról az interneten.
 
8. A szülőknek meg kell érteniük, hogy a gyerekek számára az internet nem eszköz, hanem élettér. Ezért rendszeresen beszéljék meg, hogy mi történt ott, ahogy azt is megkérdezik, mi volt a játszótéren vagy a fociedzésen. Természetesen az is hasznos, ha a szülök is képzik magukat a számítógépes biztonság területén, hogy a gyermekeik számára hasznos tanácsokkal tudjanak szolgálni.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Oracle VirtualBoxhoz hét biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

  2. 4

    Az Adobe kritikus veszélyességű hibákat javított az Adobe Illustrator szoftverében.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség