Szeretik a játékokat az androidos vírusok

Annak ellenére, hogy a Google komoly erőfeszítéseket tesz a Play áruház biztonságának megőrzése érdekben, továbbra is elérhetővé válnak azon nemkívánatos, kártékony appok.
 

Az elmúlt hetekben ismét számos kártékony mobil alkalmazásról hullt le a lepel. Ezek egy része a hivatalos Play áruházban is letölthetővé vált, vagyis így vagy úgy, de átjutottak a Google védelmi vonalain. Ezt követően pedig szabaddá vált előttük az út, és hamar el is kezdték fertőzni a készülékeket. A legtöbb ártalmas alkalmazás adatlopásba, kémkedésbe és reklámok terjesztésébe volt bevonható, miközben mobil banki trójai programokból is akadt néhány. Mindezek mellett a csalók körében egyre divatosabbá váltak azok a programok, amelyek emelt szintű szolgáltatásokra fizetnek el a fertőzött eszközök tulajdonosainak kontójára.
 
Joker
 
A Doctor Web biztonsági kutatói által készített jelentés szerint a vírusterjesztők leggyakrabban játékokba, képszerkesztő alkalmazásokba és különféle rendszerszoftverekbe rejtik a nemkívánatos kódjaikat. Jó példa erre a Joker trójai, amely egyebek mellett egy motoros játék (Motocycle Road 2D) révén is terjedt. Ez a játékprogram nem hivatalos alkalmazásboltokból volt letölthető, de a Joker korábban már a Play-en is feltűnt. Akkor kamera appoknak, fényképszerkesztőknek, háttérkép alkalmazásoknak és biztonsági appoknak álcázták a terjesztői.


Fertőzött appok
Forrás: Doctor Web
 
A Joker további kártékony kódokkal képes elhalmozni a készülékeket, amelyeket a vezérlőszerverén közzétett utasítások alapján tölt le. Mindezek mellett alkalmas arra, hogy fizetős szolgáltatásokra fizessen elő. Ehhez megtévesztő weboldalra vezeti a felhasználót, és - ha vannak - a megerősítő kódokkal is elboldogul, például kiolvassa azokat az SMS-üzenetekből.
 
A Doctor Web szakértői kiemelték, hogy az elmúlt hetekben új banki trójai programokkal is találkoztak, amik az Android alapú készülékeken gyűjtötték a banki bejelentkezési adatokat, vagy próbáltak egyszer használatos kódokat megkaparintani. Emellett a YoBit kriptotőzsde mobil appja is célkeresztbe került. Ez megszólalásig hasonlított az eredeti alkalmazásra, de amikor a felhasználó megadta a bejelentkezési adatait, akkor azok a csalók szerverére kerültek. A szoftver pedig egy üzenetet jelenített meg, miszerint nem elérhető a tőzsdei rendszer.
 
A biztonsági cég szerint az elmúlt két hónapban az alábbi károkozók terjedtek a legnagyobb számban az androidos készülékek körében:


Forrás: Doctor Web
Vélemények
 
  1. 4

    A Google Chrome webböngésző jelentős mennyiségű biztonsági hibajavítással gyarapodott.

  2. 4

    A Mozilla Firefox legújabb verziója biztonsági hibákat is javít.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

Bizalmas katonai adatok leselejtezett számítógépen

A G DATA szakértői többek között egy föld-levegő rakétarendszer felhasználói kézikönyvét is megtalálták a német hadsereg által leselejtezett notebookon, melyet az eBay-en vásároltak meg.

hirdetés
Közösség
1