Rocke trójai: csak egy bányász maradhat talpon

Az illegális kriptopénz bányászatra kiélezett Rocke kártevő allergiás lett a riválisaira. Már nemcsak a biztonsági szoftverekre néz rosszallóan.
 
hirdetés

A Rocke trójai tavaly kezdett szélesebb körben terjedni. Elsősorban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Linux alapú rendszerekre igyekezett felkerülni, amelyeken egyrészt nem volt kellő szintű védelem, másrészt elegendő erőforrást biztosítottak számára a nagy teljesítményigényű kriptobányászathoz.
 
A kártékony program jelenleg is terjed, és rendszeresen jelennek meg az újabb és újabb variánsai. Ezek közül a legutóbbi különféle biztonsági réseken keresztül igyekszik megfertőzni a számítógépeket. Egyebek mellett képes kihasználni a Apache Struts 2, az Oracle WebLogic és az Adobe ColdFusion egyes sérülékenységeit is.
 
Annak érdekében, hogy minél tovább tudjon észrevétlen maradni, nemcsak a linuxos rendszereket ostromolja, hanem az azokon esetlegesen jelen lévő biztonsági alkalmazásokat is. Különös figyelmet fordít az alábbi összetevők kiiktatására:
 • Alibaba Threat Detection Service Agent
 • Alibaba CloudMonitor Agent
 • Alibaba Cloud Assistant Agent
 • Tencent Host Security Agent
 • Tencent Cloud Monitor Agent
 
A Rocke további érdekes jellemzője, hogy nemcsak a védelmi alkalmazások és szolgáltatások ellen üzent hadat, hanem a hasonló célokkal terjedő, egyéb kártevők ellen is. A riválisai működését olyan módon igyekszik ellehetetleníteni, hogy módosítja az iptables szabályokat, azaz blokkolja bizonyos szoftverek hálózati adatforgalmát.
 
Amikor a Rocke felkerül egy rendszerre akkor azon egy ütemezett (cron) feladat révén gondoskodik arról, hogy a számítógép újraindítását követően is életképes maradjon, illetve rendszeresen végre tudja hatjani a számára kiadott utasításokat. Ezek közül a támadók számára az elsődleges fontosságú a kriptopénz bányászat. A károkozó jelenleg Moneroval képes gazdagítani a terjesztőit.
Vélemények
 
 1. 3

  A Lenovo Solution Center egy fontos biztonsági hibajavítást kapott.

 2. 3

  A McAfee Data Loss Prevention Endpoint for Windows alkalmazás két sebezhetőséget rejt.

 3. 2

  A Tepok trójai teljes mértékben használhatatlanná tudja tenni az általa megfertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
​Dollármilliomosok lehetünk hibavadászattal

Komolyabb lett az Apple hibavadász programja, a fődíj immár a másfél millió dollárt is elérheti.

Amikor az alkalmazott a belső ellenség

Több mint öt éven keresztül az AT&T egyes munkatársai pénzt kaptak azért, hogy kártevőket és engedély nélküli hardvereket telepítsenek a vállalat belső hálózatába.

hirdetés
Közösség
1