Rengeteg adatot vesztett el a kanadai posta

​A Canada Post hivatalosan is megerősítette, hogy jelentős adatszivárgási esemény történt az egyik partnerének hálózatán keresztül.
 

A Canada Post a legnagyobb kanadai postai szolgáltató, amely 16,5 millió üzleti és lakossági címre szállít ki küldeményeket. Ilyen módon az általa vagy a beszállítói által kezelt információk rengeteg személyt érintenek. Sajnos egy zsarolóvírus miatt nem is sikerült maradéktalanul megvédeni az adatokat. Kiderült ugyanis, hogy a vállalat egyik partnerénél még tavaly bekövetkezett biztonsági incidens miatt sok ezer személy adata került illetéktelen kezekbe.
 
A partnercég nem más, mint a Commport Communications, amelynek tavaly a Lorenz zsarolóvírussal gyűlt meg a baja. Ez a károkozó nem kizárólag fájlok titkosítására volt alkalmas, hanem állományok kompromittálása előtt adatokat is szivárogtatott. 2020 decemberében a kártevő mögött meghúzódó csoport elkezdte publikálni az ilyen módon megszerzett adatokat összesen 33,5 GB mennyiségben. Ezek között - mint kiderült - voltak Canada Post ügyféladatok is.
 
Az eddigi vizsgálatok szerint körülbelül 950 ezer postai ügyfél lehet érintett az incidens által. Az ő esetükben leginkább nevek, címek szivárogtak ki, de egy kisebb részüknek az e-mail címe és a telefonszáma is az elkövetőkhöz került. A forensic vizsgálatok mindezidáig nem találtak arra utaló jelet, hogy pénzügyi adatokat is sikerült volna megkaparintaniuk a támadóknak.
 
A Canada Post és a Commport Communications biztonsági incidensének vizsgálata jelenleg is folyamatban van hatóságok és külsős szakértők bevonásával.
Vélemények
 
  1. 4

    A Google ismét veszélyes biztonsági réseket foltozott be a Chrome böngészőn.

  2. 3

    Az Apple egy hibajavítást tett elérhetővé az iMovie alkalmazáshoz.

  3. 3

    Az AstroLocker egy meglehetősen komplex működésű zsarolóvírus, amely fájlok titkosításával okoz károkat.

 
Partnerhírek
A stalkerware alkalmazások veszélyei

​A stalkerware alkalmazások veszélynek teszik ki a megfigyelt áldozatokat, de az utánuk kémkedőket is.

Több lábon álló szakember lett az "Év információbiztonsági újságírója"

2021. május 31, Budapest – A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2006-ban alapította meg az "Év információbiztonsági újságírója" címet, melyet minden évben nyílt pályázati felhívás keretében hirdet meg.

hirdetés
Közösség