Ravaszul támad a Rakhni vírus

Az egyik hírhedt zsaroló program készítői úgy határoztak, hogy ha egy jobb számítógépet sikerül megfertőzniük, akkor a fájlok tönkretétele helyett inkább kriptopénzt bányásznak.
 

A zsaroló vírusok és a kriptopénz bányászatára alkalmas kártékony programok már-már versengenek a számítógépek erőforrásaiért. Az előbbiek általában fájlok titkosításával okoznak komoly károkat, és váltságdíj követelésével igyekeznek pénzhez juttatni a csalókat. Az utóbbiak pedig a fertőzött PC-k erőforrásainak felhasználásával keresnek pénzt a kiberbűnözőknek. A Rakhni trójaival azonban ez a fajta kettőség megszűnt, ugyanis a károkozó legújabb variánsa multifunkciós képességekkel rendelkezik, mondhatni "mindenhez" ért.
 
A Rakhni először 2013-ban kezdett terjedni, és azóta megannyi variáns formájában jelent meg. Eddig leginkább fájlok titkosításával okozott károkat, vagyis a zsaroló mivolta került előtérbe. Mostantól azonban már kriptobányászatra is alkalmas. Amikor felkerül egy számítógépre, akkor különféle paraméterek lekérdezése és elemzése után eldönti, hogy éppen a zsarolást vagy a kriptobányászatot preferálja-e. Amennyiben azt észleli, hogy a fertőzött rendszeren megtalálható az %AppData%\Bitcoin mappa, vagy a számítógép legalább két logikai processzorral rendelkezik, akkor a kriptopénz szerzésre alkalmas komponenseit tölt le. Ellenkező esetben marad a régi technikájánál, és elkezdi zsarolni a felhasználót.
 
Minden egy levéllel kezdődik
 
A legújabb Rakhni is elektronikus levelek révén terjed. E küldeményekben egy Word dokumentum található, ami egy beágyazott PDF-fájlt tartalmaz. Amennyiben ezt a felhasználó megnyitja, akkor a számítógépe - megfelelő védelem hiányában - megfertőződik. A károkozóról fontos tudni, hogy az Adobe ismertségét használja ki, és egy hamis Adobe tanúsítvánnyal is rendelkezik.

 
A trójai első ténykedése gyanánt több mint 200 paramétert ellenőriz. Ezek segítségével egyebek mellett azt is megállapítja, hogy a kiszemelt PC virtualizált környezetben fut-e vagy sem. Emellett kíváncsi az IP-címre, a számítógép nevére, a folyamatokra stb. A rendszerinformációkat egy e-mailben szivárogtatja ki a terjesztői számára.
 
Bányászat
 
Amennyiben a Rakhni a számítógépen kriptopénzre hajt, akkor Monerot kezd el bányászni. Ehhez a MinerGate szoftver konzolos változatát tölti le, illetve használja. A jelenlegi variánsa a GPU-t nem veszi igénybe, de a processzorra jelentős terhet ró, ami végül a fertőzött számítógép lassulását eredményezi.
 
Zsarolás
 
A Rakhni zsaroló összetevője a már megszokott elvek mentén működik. Dokumentumokat és egyéb felhasználói fájlokat titkosít le, majd a dekódoláshoz szükséges információkért cserébe pénzt követel. Megközelítőleg 200 különféle típusú fájllal képes végezni, és ehhez RSA-1024 titkosítási eljárásokat használ. A kompromittált fájlok nevét a .neitrino kiterjesztéssel egészíti ki.
 
A Rakhni kapcsán fontos megjegyezni, hogy helyi hálózatokban is képes terjedni megosztásokon keresztül.

A károkozó ellen naprakészen tartott víruskeresővel, rendszeres biztonsági mentéssel, valamint megfontolt, tudatos elektronikus levelezéssel lehet a leghatékonyabban védekezni.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Asterisk egy olyan hibát tartalmaz, amely az általa biztosított szolgáltatások összeomlását idézheti elő.

  2. 3

    Az Adobe a Photoshophoz egy biztonsági frissítést adott ki.

  3. 1

    Az Azorult trójai a Windows újraindításáig életképes, de addig rengeteg értékes adattól tudja megszabadítani a fertőzött számítógépet.

 
Partnerhírek
A G DATA csatlakozott a kiberbűnözés ellenes globális koalícióhoz

A Cybersecurity Tech Accord több mint 60 technológiai céget átfogó iparági kezdeményezés, melyhez most a G DATA is csatlakozott.

A bizalom az új valuta

Tudta, hogy ma egyetlen új autó informatikai rendszere legalább annyira összetett, mint egy teljes középvállalaté?

hirdetés
Közösség
1