Pusztításra rendezkedett be a RedEye zsaroló program

A RedEye zsaroló program áldozatai hiába fizetik ki a csalók által követelt váltságdíjat, ugyanis a kártevő nem azt csinálja, amit állít. Leginkább a pusztítás a célja.
 
hirdetés
A zsaroló programok terjesztői elsősorban azért fertőzik a számítógépeket, hogy a felhasználóktól váltságdíjat követelhessenek. Ilyenkor vagy zárolják a PC-ket, illetve a különbféle eszközöket, vagy titkosítják a fájlokat. Az ilyen típusú zsaroló programok már eddig is óriási károkat okoztak a vállalati, intézményi és egyéni felhasználók számára egyaránt. Az egyik legújabb képviselőjüknek azonban nem a pénzszerzés az elsődleges célja, még ha ez elsőre nem is látszik.
 
A Bart Blaze által felfedezett RedEye nevű zsaroló program nem előzmények nélkül ütötte fel a fejét. Az eddigi vizsgálatok szerint ugyanis a készítői kapcsolatba hozhatók a korábbról már jól ismert Anabelle és JigSaw ransomware programokkal. A RedEye az elődjeihez képest azonban némileg más céllal és motivációval fertőzi a rendszereket.
 
A RedEye a számítógépekre való felkerülését követően kompromittálja a fájlokat, és azokat .RedEye kiterjesztéssel látja el. Ezt követően megjelenít egy ablakot, amelyben közli, hogy az állományokat AES-256 titkosítással kódolta, és 0,1 Bitcoint kell fizetni a dekódoláshoz szükséges információkért cserébe. Csakhogy ez így nem teljesen igaz. A biztonsági kutatók ugyanis arra jöttek rá, hogy noha a RedEye valóban tönkreteszi az állományokat, de azokat nem titkosítja, hanem nemes egyszerűséggel nullákkal felülírja. Ez azt is jelenti, hogy a pórul járt felhasználó hiába fizet, hiszen dekódoló kulcsot biztosan nem fog kapni. Eközben a kártevő letiltja a Feladatkezelőt, illetve elrejti a meghajtókat.


Forrás: Bart Blaze
 
Van még más is a tarsolyban
 
A kártékony programnak nem a fájlok tönkretétele az egyetlen célja. Alapvetően négy napot ad a fizetésre, de már előbb is bekövetkezhet az, amikor az egyik összetevője működésbe lép, és felülírja az MBR-t (Master Boot Record). Ha pedig ezt követően a felhasználó újraindítja a számítógépét, akkor a Windows már nem fog tudni ismét betöltődni. Ehelyett egy "RedEye terminated their computer" szöveg jelenik meg a képernyőn.
 
A RedEye érdekessége, hogy a társaihoz képest nagy mérettel rendelkezik. Egy 35 MB-os fájlban terjed, amely néhány multimédiás tartalmat (például idegesítő hangokat tartalmazó audió állományokat) is magában foglal.
 
A biztonsági szakemberek semmi esetre sem javasolják a RedEye követeléseinek teljesítését. Ehelyett korszerű vírusvédelem használatára, illetve biztonsági mentések készítésére buzdítanak.
Vélemények
 
  1. 3

    A Tenable SecurityCenter két sérülékenység miatt szorul frissítésre.

  2. 3

    A PostgreSQL fejlesztői egy biztonsági rést foltoztak be.

  3. 3

    A Juniper Junos egy hálózatkezelési hiba miatt eshet támadások áldozatává.

 
Partnerhírek
Beszállítótól kerülhettek volna ki a Tesla, Fiat, VW adatai

​Egy nagy szervezet adataihoz legkönnyebb partnerei kevésbé védett kapuin keresztül bejutni. Ez a tény nemrég egy sor autógyártó számára vált majdnem igazi rémálommá.

6 tipp a biztonságos nyaraláshoz

​Legyen az a Balaton vagy a horvát tengerpart, a legtöbben a nyaralásra is magukkal viszik az okostelefonjukat és akár a notebookjukat.

hirdetés
Közösség
1