Pusztításra rendezkedett be a RedEye zsaroló program

A RedEye zsaroló program áldozatai hiába fizetik ki a csalók által követelt váltságdíjat, ugyanis a kártevő nem azt csinálja, amit állít. Leginkább a pusztítás a célja.
 

A zsaroló programok terjesztői elsősorban azért fertőzik a számítógépeket, hogy a felhasználóktól váltságdíjat követelhessenek. Ilyenkor vagy zárolják a PC-ket, illetve a különbféle eszközöket, vagy titkosítják a fájlokat. Az ilyen típusú zsaroló programok már eddig is óriási károkat okoztak a vállalati, intézményi és egyéni felhasználók számára egyaránt. Az egyik legújabb képviselőjüknek azonban nem a pénzszerzés az elsődleges célja, még ha ez elsőre nem is látszik.
 
A Bart Blaze által felfedezett RedEye nevű zsaroló program nem előzmények nélkül ütötte fel a fejét. Az eddigi vizsgálatok szerint ugyanis a készítői kapcsolatba hozhatók a korábbról már jól ismert Anabelle és JigSaw ransomware programokkal. A RedEye az elődjeihez képest azonban némileg más céllal és motivációval fertőzi a rendszereket.
 
A RedEye a számítógépekre való felkerülését követően kompromittálja a fájlokat, és azokat .RedEye kiterjesztéssel látja el. Ezt követően megjelenít egy ablakot, amelyben közli, hogy az állományokat AES-256 titkosítással kódolta, és 0,1 Bitcoint kell fizetni a dekódoláshoz szükséges információkért cserébe. Csakhogy ez így nem teljesen igaz. A biztonsági kutatók ugyanis arra jöttek rá, hogy noha a RedEye valóban tönkreteszi az állományokat, de azokat nem titkosítja, hanem nemes egyszerűséggel nullákkal felülírja. Ez azt is jelenti, hogy a pórul járt felhasználó hiába fizet, hiszen dekódoló kulcsot biztosan nem fog kapni. Eközben a kártevő letiltja a Feladatkezelőt, illetve elrejti a meghajtókat.


Forrás: Bart Blaze
 
Van még más is a tarsolyban
 
A kártékony programnak nem a fájlok tönkretétele az egyetlen célja. Alapvetően négy napot ad a fizetésre, de már előbb is bekövetkezhet az, amikor az egyik összetevője működésbe lép, és felülírja az MBR-t (Master Boot Record). Ha pedig ezt követően a felhasználó újraindítja a számítógépét, akkor a Windows már nem fog tudni ismét betöltődni. Ehelyett egy "RedEye terminated their computer" szöveg jelenik meg a képernyőn.
 
A RedEye érdekessége, hogy a társaihoz képest nagy mérettel rendelkezik. Egy 35 MB-os fájlban terjed, amely néhány multimédiás tartalmat (például idegesítő hangokat tartalmazó audió állományokat) is magában foglal.
 
A biztonsági szakemberek semmi esetre sem javasolják a RedEye követeléseinek teljesítését. Ehelyett korszerű vírusvédelem használatára, illetve biztonsági mentések készítésére buzdítanak.
Vélemények
 
  1. 3

    A VMware 3D-gyorsítás funkciója kapcsán egy biztonsági hibát kell megszüntetni.

  2. 3

    A Wireshark legújabb biztonsági frissítésével három sebezhetőséget lehet megszüntetni.

  3. 1

    A CoinMiner trójai kriptopénz bányászatba vonja be a linuxos számítógépeket.

 
Partnerhírek
Adat szivároghat a jelkóddal lezárt iPhone-okból

Az Apple új verziójú mobil operációs rendszerében akkor is hozzá lehet férni egyes adatokhoz, ha egyébként a telefont jelkóddal lezárták.

​Az ESET új nagyvállalati portfóliója

Az ESET idén is támogatóként jelent meg Magyarország egyik legnagyobb szabású IT biztonsági rendezvényén, az ITBN 2018. konferencián.

hirdetés
Közösség
1