Processzorhibákat javított az Apple

​Az Apple is kiadta azokat a biztonsági frissítéseit, amelyek révén az elmúlt napokban nagy port kavart processzorhibák kockázatai csökkenthetők.
 
hirdetés

Biztonsági téren ezek a napok a Meltdown és a Spectre névre keresztelt processzorhibákról szólnak. Míg kezdetben úgy lehetett tudni, hogy a sebezhetőségek kizárólag az Intel CPU-it érintik, addig később bebizonyosodott, hogy nem ilyen egyszerű a helyzet, mivel az AMD és az ARM alapú processzorok sem teljes mértékben mentesek a kockázatoktól. Miközben a Meltdown hiba valóban az Intel alapú rendszereket veszélyezteti, addig a Spectre számos más korszerű CPU-t sem kímél. 

Az elsősorban adatszivárgásra, jogosulatlan adathozzáférésre lehetőséget adó sérülékenységek javítására első körben olyan módon nyílt lehetőség, ami az operációs rendszerek, illetve egyes alkalmazások megbolygatásával járt. A Windows, a Linux és a macOS fejlesztői is azon dolgoztak, hogy a biztonsági rések olyan módon váljanak befoltozhatóvá, hogy az a lehető legkevésbé befolyásolja a rendszerek biztonságát. 

Az Apple a Meltdown hibajavításait már a 2017 decemberében megjelent iOS 11.2, macOS 10.13.2 és tvOS 11.2 operációs rendszereibe belecsempészte. A Spectre javítása azonban eddig váratott magára, de most már ez a biztonsági rés is megkapta a foltját. Immár elmondható, hogy a macOS High Sierra 10.13.2, az iOS 11.2.2, illetve Safari 11.0.2 is immunissá vált a Spectre hibával szemben. Ezért az Apple-féle számítógépek, készülékek frissítésére is érdemes időt szánni.
Vélemények
 
  1. 3

    A Jenkins fontos biztonsági frissítéseket kapott.

  2. 3

    A HAProxy két biztonsági rés kapcsán szorul frissítésre.

  3. 2

    A Trickbot trójai egy meglehetősen komplex felépítésű kémprogram, amely többféle módon képes értékes adatokhoz juttatni a terjesztőit.

 
Partnerhírek
Trendek a vállalati biztonságban

A felhasználók negyede soha egyetlen munkahelyén sem kapott biztonságtudatossági képzést.

Oktatással a zsarolóvírusok ellen

A legtöbb biztonsági incidensnek kevesebb fájó következménye lenne, ha a vállalat minden munkatársa tudná, hogy mit kell tennie vészhelyzet esetén.

hirdetés
Közösség
1