Pofátlanul fertőz a Cerber zsaroló program

​A hírhedt Cerber zsaroló program még egy lapáttal rátett a károkozásokra. A legújabb variánsa fájlok tönkretétele mellett adatokat is lop.
 
hirdetés
Napjainkban a zsaroló programok leginkább azzal okoznak komoly károkat, hogy fájlokat titkosítanak, majd váltságdíjat követelnek a felhasználóktól. Azonban egyes vírusírók már 2015-ben is arra törekedtek, hogy ha nem kapják meg a várt fizetséget, akkor se maradjon üres a zsebük. 2015 áprilisában a Kriptovor ransomware kémkedésre alkalmas összetevőkkel bővült, majd egy évvel később a CryptXXX zsaroló program is alkalmassá vált adatlopásra. Ez utóbbi elsősorban Bitcoin pénztárcákhoz tartozó adatokat szivárogtatott ki a vezérlőszervereire.
 
A kombinált számítógépes kártevők ötlete sajnos a Cerber zsaroló program készítőit is megihlette. A kártevő legújabb variánsa ugyanis már nem kizárólag fájlok titkosítására koncentrál. Mielőtt az állományokat használhatatlanná tenné, azelőtt feltérképezi a fertőzött számítógépeket, majd értékes információkat gyűjt össze.


Ilyen levelekben terjed a Cerber - Forrás: Trend Micro
 
Az elektronikus levelekben terjedő Cerber első körben azt vizsgálja meg, hogy a PC-n találhatók-e virtuális valuták kezelésére alkalmas szoftverek. Jelenleg az alábbi kiterjesztéssel rendelkező pénztárcák iránt mutat túlzott kíváncsiságot:
wallet.dat (Bitcoin)
*.wallet (Multibit)
electrum.dat (Electrum)
 
Amennyiben talál ilyen állományokat, akkor azokat feltölti a vezérlőszerverére. Ennyivel azonban nem éri be, ugyanis a webböngészőkben eltárolt jelszavakat is kiexportálja. Így az Internet Explorer, a Google Chrome és a Mozilla Firefox sem menekülhet, amikből a felhasználónevek és a jelszavak gyorsan a Cerber martalékává válnak.
 
A Trend Micro kutatói szerint a Cerber gondosan ügyel arra, hogy csak azután kezdje el a fájlok titkosítását, miután már minden számára érdekes adatot megkaparintott. A szakértők elmondták, hogy a Cerberbe bekerült új összetevők révén további haszonra tehetnek szert a kiberbűnözők, akik ilyen módon akkor is hozzájuthatnak némi Bitcoinhoz, ha a felhasználó nem teljesíti a követeléseiket.

A biztonsági szakemberek nem javasolják a Cerber által követelt összeg kifizetését. Ehelyett a megelőzésre kell a hangsúlyt helyezni. Óvatosan kell bánni az elektronikus levelekkel, naprakész víruskeresőket kell használni, és rendszeresen kell menteni az értékes fájlokat.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apple macOS legújabb frissítése egy biztonsági rést foltoz be.

  2. 3

    A Bugzilla hibajavítása egy közepes veszélyességű sebezhetőséget orvosol.

  3. 3

    A Linux Kernel közepes veszélyességű hibája jogosulatlan rendszerhozzáférést tehet lehetővé.

 
Partnerhírek
Év eleji trójai áradat

Összességében a trójaik adják a mezőny többségét, szám szerint tíz helyből hetet foglalnak el a vírusok toplistáján.

Törvénytelenek a Facebook adatvédelmi beállításai

Túlzottan elrejti a legnépszerűbb közösségi oldal az adatvédelmi beállításokat, ez pedig nem minősül megalapozott beleegyezésnek.

hirdetés
Közösség
1