G Data

Telefonszám: +36-1-7824246
E-mail: info@v-detect.hu
Web: virusirto.hu

Meghackelték a Radioheadet

​A rockzenekar énekesének számítógépére betörő hacker 150 ezer fontot követelt

Azonban a fizetés helyett a Radiohead inkább ingyenesen nyilvánosságra hozta az ellopott lemezek tartalmait, az önkéntes adományokból befolyó bevételt pedig jótékonysági célokra ajánlotta fel.

A Radiohead vezető énekeséhez, Thom Yorke-hez június elején tört be egy hacker, aki 18 minidisc tartalmát – énekeket és dalokat – lopott el. A hacker 150 ezer fontot, azaz kb. 55 millió forintot követelt a felvételekért cserébe, amit az énekesnek esze ágában sem volt megadni. Helyette más ötlete támadt: ha a lemezek tartalma már egyébként is kikerülhet a nagyvilágba, akkor inkább ők adják ki a dalokat.

A 18 minilemez tartalmának letöltéséért 18 fontot (kb. 6 500 forintot) kérnek – a befolyt összegeket a klímaváltozás ellen küzdő civvil szervezet, az Extinction Rebellion támogatására ajánlják fel. Emellett a lemezek teljes tartalma ingyenesen meghallgatható egy online felületen keresztül.

A lemezek egyébként többek között az 1997-ben megjelent OK Computer albumhoz köthető munkadalokat és dal változatokat tartalmaztak, melyeket az együttes nem tervezett kiadni. A lényeg, hogy a hacker hoppon maradt, és a széles körben médianyilvánosságot kapott ügy miatt több adomány érkezik be a megsegített civil szervezethez.

A dalok egyébként is hosszúak, nem telefonos letöltésre optimalizáltak, az együttes rajongóinak viszont érdekes csemegét jelentenek. Az alábbi képre kattintva lehet meghallgatni őket.

Az oldalt partnerünk szerkeszti, annak tartalmáért felelősséget nem vállalunk!