G Data

Telefonszám: +36-1-7824246
E-mail: info@v-detect.hu
Web: virusirto.hu

​A Google mindig tudja, hol vagy?

Akkor is gyűjti az androidos készülékek tulajdonosainak lokációs adatait a Google, amikor kikapcsolták a helyfüggő szolgáltatásokat – ezt az adatvédelmi szabályzatban nem jelezték.

A felelősségtudatos androidos felhasználók vigyáznak adataikra, tudják, hogy mobiltelefonnal követhetőek vagyunk. De mi van akkor, ha kikapcsoljuk a helyfüggő szolgáltatásokat, nem használunk alkalmazásokat a mobilunkon és még egy SIM kártyát sem tettünk be a készülékbe? Még ezen elővigyázatos lépések ellenére is, az Android operációs készülék használóinak tartózkodási adatait összegyűjti és elküldi a központba a Google – ehhez legalább internetre azért kell, hogy csatlakozzanak.

A keresőóriás 2017 elejétől összegyűjti a közeli mobiltelefon tornyok adatait. A készülékek azért küldik el az adatokat a központba, hogy az üzenetküldő és értesítő szolgáltatások megfelelően gyorsan, pontosan működjenek – érvel a Google. Sűrűn lakott városi környezetben ezen adatok birtokában azonban eléggé pontosan meghatározható hol tartózkodik a mobiltulajdonos. A Google adatkezelési szabályzatában nem jelzi, hogy a felhasználókról akkor is gyűjt adatokat, ha a helyfüggő szolgáltatásokat kikapcsoltuk.

Az jelenséget a Quartz hírportál vette észre és dolgozta fel. A Google ígérete szerint a továbbiakban nem gyűjti és nem is használja fel mobiltorony információkat a helyszín meghatározására. Elmondásuk szerint eddig sem tárolták ezeket az adatokat, csupán az üzenetek pontosabb elküldésére használták.
Az oldalt partnerünk szerkeszti, annak tartalmáért felelősséget nem vállalunk!