Óvatosabban bánunk az adatainkkal

​A felhasználók egyre tudatosabban próbálják kezelni az adataikat az interneten, de azért még sok a teendő e téren.
 

A Kaspersky legfrissebb tanulmányából kiderült, hogy a felhasználók egyre pontosabban tisztában vannak azzal, hogy hol érhetők el a személyes adataik az online térben. 82 százalékuk arról is beszámolt, hogy már megpróbálta eltávolítani a privát adatait a weboldalakról vagy a közösségi médiából. Sajnos azonban a megkérdezettek egyharmada még nem igazán tudja, hogy mit is kellene tennie, hogy az adatai biztonságban lehessenek.

A megkérdezettek elárulták, hogy nemcsak a saját, privát adataik miatt aggódnak, hanem a szeretteik adataiért is. Az aggodalom sok esetben nem is megalapozatlan, hiszen a 24 százalékuk mondta azt, hogy a saját személyes adatai vagy a családjára vonatkozó információk a hozzájárulása nélkül kerültek nyilvánosságra. 

Az ilyen jelenségek miatt a felhasználók egyre tudatosabb döntéseket hoznak a személyes adataik tárolásának módjáról és helyéről. Az emberek jelentős hányada további intézkedéseket tesz az internetes böngészéskor is. Olyanok is akadnak, akik óvakodnak attól, hogy a személyes adataikat a készülékeiken tárolják. Egyötödük például arról számolt be, hogy kifejezetten aggódik a mobil készülékein használt alkalmazások által végzett adatgyűjtés miatt. 

"Számos módja van a digitális lábnyomunk ellenőrzés alatt tartásának. Az egyik az, hogy oda kell figyelnünk arra, kivel osztjuk meg a személyes adatainkat, és tudnunk kell, hogy miként használhatják fel azokat. Minden, ami felkerül az internetre, hosszú ideig emberek széles köre számára maradhat hozzáférhető, ha csak nem teszünk konkrét intézkedéseket a védelem érdekében. Ha tudjuk, hogy miként tarthatjuk a személyes adatainkat biztonságban az interneten, akkor máris tettünk egy lépést a pozitív online jelenlét biztosítása felé" - mondta Marina Titova, a Kaspersky egyik vezetője.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apache Tomcat fejlesztői egy biztonsági hibáról adtak hírt.

  2. 3

    A Joomla! kapcsán három biztonsági rést foltoztak be a fejlesztők.

  3. 1

    ​A Sunburst.A trójai egy hátsó kaput létesít a számítógépeken, majd adatokat szivárogtat ki és parancsokat hajt végre.

 
Partnerhírek
Bárki válhat SIM-csere átverés áldozatává

Egyre sűrűbben fordulnak elő úgynevezett SIM swap csalások, melyek hatalmas károkat okoznak: 2015 óta jelentősen, négyszeresére nőtt az ilyen típusú támadások száma, és ma már bárki a csalók áldozatává válhat.

​Nem könnyű felismerni a zaklatás jeleit a gyerekeken

Ahogy a digitális oktatásra való átállással a koronavírus-járvány miatt egyre virtuálisabbá válik az életünk, minden eddiginél fontosabb megérteni az online zaklatás formáit.

hirdetés
Közösség