Ön is sunnyogott már el vírusfertőzést?

Sokszor felmerül a kérdés, hogy vajon kik teljesítik a zsaroló programokat terjesztő kiberbűnözők követeléseit. Mint kiderült, például az irodai dolgozók.
 
hirdetés
A zsaroló programok nagyon komoly károkat képesek okozni a fertőzött rendszereken. A legtöbb fájlok titkosításával igyekszik elérni, hogy a pórul járt felhasználó kifizesse a váltságdíjat. A biztonsági cégek gyakorta hangoztatják, hogy nem célszerű behódolni a csalóknak, mivel a váltságdíj kifizetése még nem garantálja azt, hogy az elkövetők az ígéretükhöz híven meg is küldik a dekódoláshoz szükséges információkat. Sőt sok esetben még fel is bátorodnak.
 
Az Intermedia felhőszolgáltató felmérése ugyanakkor arra világított rá, hogy a biztonsági szakértők minden igyekezete ellenére sokan fizetnek. Az 1000 irodai dolgozó körében elvégzett kutatás szerint azok az alkalmazottak, akiknek a számítógépét (leginkább saját hibájuk miatt) zsaroló program fertőzte meg, az esetek nem kevesebb mint 59 százalékában követték a zsarolók utasításait. A legtöbben mindezt azért tették, hogy még azelőtt helyre tudják állítani a kompromittálódott céges fájlokat, mielőtt azt bárki észrevette volna. Vagyis féltek, hogy a munkájuk veszélybe kerül. Méghozzá oly annyira, hogy átlagosan 1400 dollárt küldtek a csalóknak, csakhogy visszaszerezhessék az értékes állományokat.
 
A felmérésben résztvevő felhasználók 70 százaléka úgy nyilatkozott, hogy korábban már vett részt biztonsági oktatáson. A férfiak 78, míg a nők 60 százaléka mondta, hogy ismeri a zsaroló programokat, és azok veszélyeit. 30 százalékuk pedig a WannaCry pusztításáról is hallott. Ennek ellenére a legtöbben igyekeztek elsunnyogni, hogy mi is történt a munkahelyi számítógépükkel. Ezzel pedig további, komoly kockázatnak tették ki a vállalati hálózatban működő egyéb informatikai erőforrásokat. Nem utolsó sorban pedig esélyt sem adtak az informatikusok számára, hogy időben megtegyék az ilyenkor szükséges védelmi intézkedéseket, izolálhassák a fertőzött munkaállomást, gondoskodhassanak a hálózat, valamint a szerverek megóvásáról, és mihamarabb megkezdhessék a helyreállítást.
 
A tanulság, hogy a vírusfertőzés vagy bármely más biztonsági incidens elhallgatásával csak tetézzük a bajokat, így jobb, ha azonnal jelezzük a rendellenességeket az arra kijelölt szakembereknek.
Vélemények
 
  1. 4

    A McAfee Web Gateway egy fontos hibajavítást kapott.

  2. 4

    Az RSA Authentication Managert két Cross-Site Scripting típusú sebezhetőség veszélyezteti.

  3. 4

    A Google Chrome egy veszélyes biztonsági hibától vált meg.

 
Partnerhírek
Új sérülékenység a Flashben

Nulladik napi sérülékenységet fedezett fel, és tapasztott be az Adobe.

VPNFilter router feltörés: mit tegyünk?

Indítsa újra a routerét! Az FBI ezt javasolja a feltehetően orosz hackerek által terjesztett VPNFilter nevű vírus megfékezéséhez.

hirdetés
Közösség
1