Nincs nyugalom az ipari rendszerek körül

​Tovább emelkedik a kritikus infrastruktúrákat és az ipari létesítményeket érő kibertámadások száma.
 
hirdetés

A Kaspersky Lab megközelítőleg ezer ipari vállalat körében végzett felmérést a kiberbiztonsággal kapcsolatban. A biztonsági cég arra volt kíváncsi, hogy ezek a szervezetek miként tudják felvenni a kesztyűt a különféle fenyegetettségekkel szemben.
 
A felmérés alapján kiderült, hogy a megkérdezett vállalatok 28 százaléka szenvedett el célzott kibertámadást 2017 során, ami 8 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Ez megerősíti a szakértők 2018-ra vonatkozó előrejelzéseit, melyek szerint az ipari (automatizálási) rendszerek egyre felkapottabbá válnak a kiberbűnözők körében.
 
Az ipari vállalkozások 48 százaléka elismerte, hogy nincs elegendő rálátása a veszélyt jelentő fenyegetésekre. A hálózat kellő szintű átláthatóságának hiánya miatt az incidensreagálás is sokszor csorbát szenved. A cégek 34 százalékának átlagosan néhány nap alatt sikerül detektálni a biztonsági eseményeket, míg 20 százalékuknak több hétre is szüksége lehet ahhoz, hogy felismerje, ha megtámadják.


Forrás: Kaspersky Lab
 
Az ipari és kritikus infrastruktúrával rendelkező vállalatok számára elengedhetetlen lenne, hogy a különböző biztonsági fenyegetésekkel szemben specifikus biztonsági megoldásokat alkalmazzanak. A legtöbb problémát továbbra is a kártékony programok jelentik, de a kockázatok listáján előkelő helyen szerepelnek a mobil készülékekkel kapcsolatos fenyegetettségek. Emellett az adatszivárgások megelőzése és a célzott támadások elhárítása is izzasztó feladatnak bizonyul. Mindezek mellett a felmérésben résztvevők közel fele külön kiemelte az emberi tényezőkkel kapcsolatos nehézségeket.
 
"Az ipari vezérlőrendszerek elleni támadások vitathatatlanul központi kérdéssé váltak. A jó hír, hogy a piac szereplőinek többsége tudja, hogy milyen fenyegetésekkel kell számolniuk manapság és a közeljövőben. Rendkívül fontos olyan komplex informatikai biztonság kialakítása, amelyet kifejezetten az automatizált ipari környezetek védelmére terveznek" - nyilatkozta Andrey Suvorov, a Kaspersky Lab egyik vezetője.
Vélemények
 
  1. 3

    A Jenkins fontos biztonsági frissítéseket kapott.

  2. 3

    A HAProxy két biztonsági rés kapcsán szorul frissítésre.

  3. 2

    A Trickbot trójai egy meglehetősen komplex felépítésű kémprogram, amely többféle módon képes értékes adatokhoz juttatni a terjesztőit.

 
Partnerhírek
Trendek a vállalati biztonságban

A felhasználók negyede soha egyetlen munkahelyén sem kapott biztonságtudatossági képzést.

Oktatással a zsarolóvírusok ellen

A legtöbb biztonsági incidensnek kevesebb fájó következménye lenne, ha a vállalat minden munkatársa tudná, hogy mit kell tennie vészhelyzet esetén.

hirdetés
Közösség
1