Nemkívánatossá válik a VBScript az Internet Explorerben

A Microsoft az utolsó szögeket kezdte beverni a VBScript koporsójába. Már a régebbi Windows-okon is érkeznek a szigorítások.
 

A Microsoft 2017-ben az egyik közleményébe (KB4012494) jelezte, hogy elkezdi korlátozni a VBScripttel kapcsolatos lehetőségeket. Aztán hosszú hallgatás vagy inkább halogatás után a vállalat a múlt hónapban úgy határozott, hogy a Windows 10 alatt futtatott Internet Explorer 11 esetében alapértelmezetten letiltja a VBScript támogatást.
 
A Microsoft az elmúlt hetekben minden bizonnyal árgus szemekkel figyelte, hogy milyen visszhangokat vált ki a lépés, de úgy tűnik, hogy nem rázta meg a világot a döntés. Ezért a cég úgy határozott, hogy az augusztusi hibajavító kedden megjelenő frissítésekkel a Windows 7, a Windows 8 és a Windows 8.1 alatt futtatott Internet Explorerben is letiltja a VBScript használatát.
 
Van még visszaút
 
A vállalat hangsúlyozta, hogy a VBScript tiltása egyelőre csak az alapértelmezett beállítások szintjén jelentkezik, ami egyben azt is jelenti, hogy visszakapcsolható lesz szükség esetén. Amennyiben egy weboldal, webes alkalmazás működéséhez nélkülözhetetlen a VBScript, akkor az újra engedélyezhető lesz a webböngésző biztonsági beállításaiból, a regisztrációs adatbázis szerkesztésével vagy csoportházirendek alkalmazásával. Azt azonban nem tudni, hogy ezek a lehetőségek meddig maradnak meg, mivel nagyon úgy fest, hogy a Microsoft most már tényleg elhatározta, hogy megválik a VBScripttől. Ezt pedig elsősorban biztonsági szempontokkal indokolja, mivel számos kártékony program él vissza a VBScript adta lehetőségekkel.
Vélemények
 
  1. 4

    A Citrix elérhetővé tette az Application Delivery Controller, illetve a Citrix Gateway legújabb hibajavítását.

  2. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

  3. 4

    A Symantec négy biztonsági résről számolt be egyes hálózatbiztonsági termékeinek kapcsán.

 
Partnerhírek
iPhone és adathalászat

A most bemutatott eset úgy kezdődött, hogy egy felhasználó kapott egy sms-t, amely értesítette arról, hogy elveszített iPhone X készüléke milyen címen található. Az üzenetben egy link is volt, amelyre kattintva elvileg meg lehetett tekinteni a készülék helyét – a gyakorlatban viszont egy adathalász oldalhoz tartozott, amely ellopta a látogatók iCloud azonosítóit.

A kkv-ken keresztül támadják a nagyvállalatokat a kiberbűnözők

A kis- és középvállalatok jelentik a legnagyobb rizikót az IT biztonság terén, így nem meglepő, hogy a számítógépes bűnözők is egyre inkább őket támadják, nem utolsósorban azért, hogy rajtuk keresztül eljussanak a nagyobb vállalatokig.

hirdetés
Közösség
1