Nemkívánatossá válik a VBScript az Internet Explorerben

A Microsoft az utolsó szögeket kezdte beverni a VBScript koporsójába. Már a régebbi Windows-okon is érkeznek a szigorítások.
 

A Microsoft 2017-ben az egyik közleményébe (KB4012494) jelezte, hogy elkezdi korlátozni a VBScripttel kapcsolatos lehetőségeket. Aztán hosszú hallgatás vagy inkább halogatás után a vállalat a múlt hónapban úgy határozott, hogy a Windows 10 alatt futtatott Internet Explorer 11 esetében alapértelmezetten letiltja a VBScript támogatást.
 
A Microsoft az elmúlt hetekben minden bizonnyal árgus szemekkel figyelte, hogy milyen visszhangokat vált ki a lépés, de úgy tűnik, hogy nem rázta meg a világot a döntés. Ezért a cég úgy határozott, hogy az augusztusi hibajavító kedden megjelenő frissítésekkel a Windows 7, a Windows 8 és a Windows 8.1 alatt futtatott Internet Explorerben is letiltja a VBScript használatát.
 
Van még visszaút
 
A vállalat hangsúlyozta, hogy a VBScript tiltása egyelőre csak az alapértelmezett beállítások szintjén jelentkezik, ami egyben azt is jelenti, hogy visszakapcsolható lesz szükség esetén. Amennyiben egy weboldal, webes alkalmazás működéséhez nélkülözhetetlen a VBScript, akkor az újra engedélyezhető lesz a webböngésző biztonsági beállításaiból, a regisztrációs adatbázis szerkesztésével vagy csoportházirendek alkalmazásával. Azt azonban nem tudni, hogy ezek a lehetőségek meddig maradnak meg, mivel nagyon úgy fest, hogy a Microsoft most már tényleg elhatározta, hogy megválik a VBScripttől. Ezt pedig elsősorban biztonsági szempontokkal indokolja, mivel számos kártékony program él vissza a VBScript adta lehetőségekkel.
Vélemények
 
  1. 3

    A Trend Micro biztonsági frissítést adott ki a Deep Security Manager, valamint a Vulnerability Protection megoldásaihoz.

  2. 3

    A McAfee Web Gateway egy fontos biztonsági frissítést kapott.

  3. 1

    A Priwidd trójai egy hátsó kaput létesít a fertőzött számítógépeken, és egy webszerverről fogadja a támadók utasításait.

 
Partnerhírek
Gartner: az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelemben

A Gartner kutatói immár két egymást követő évben is az ESET vállalatát nevezték meg az egyetlen kihívó (Challenger) cégként (a Magic Quadrant for Endpoint Platforms című) éves jelentésükben.

Postai csomagok segítségével támadhatnak a hackerek

Az IBM szakértői egy olyan olcsó és kis méretű eszközt állítottak össze, amely a vállalat vagy házunk környékén kémkedhet adatokra.

hirdetés
Közösség
1