Nehezen megfejthető hibát tartalmazott az androidos Outlook

​Az Outlook alkalmazás Android kompatibilis kiadása egy veszélyes biztonsági rést tartalmazott.
 

A Microsoft az Outlook for Android alkalmazás kapcsán újabb frissítést adott ki, amely ezúttal egy fontos biztonsági hibajavítást is magában foglal. Egy olyan sérülékenység megszüntetésére kellett sort keríteniük a fejlesztőknek, amely adatlopáshoz, illetve kódfuttatáshoz járulhatott hozzá. A kockázatokat az is növelte, hogy a hiba kihasználásához mindössze annyi elegendő volt, hogy a felhasználó megnyisson egy speciálisan összeállított levelet.
 
Mint kiderült, a sebezhetőség nem egy teljesen új felfedezés, hiszen arra 2018 decemberében akadt rá Bryan Appleby, az F5 Networks biztonsági kutatója. A szakembernek akkor sikerült egy olyan e-mailt összeállítania, amivel a sérülékenységet ki tudta használni. Ebben a levélben egy iframe volt, amibe JavaScript kódok kerültek. Ezeket pedig az Outlook app a küldemény megnyitásakor szó nélkül lefuttatta. Ezt követően XSS (cross-site scripting) típusú támadásokat lehetett végrehajtani. A szakember szerint a biztonsági hiba lehetőséget adott a beérkező levelek számára fenntartott mappában történő kotorászásra.
 
Rögtön érkezett a kérdés, hogy miért tartott hónapokig a sérülékenység megszüntetése. Erre a választ végül Appleby adta meg, aki szerint az volt a gond, hogy a Microsoftnál nem sikerült reprodukálni a hibajelenséget, ami értelemszerűen megnehezítette a hiba javítását. A megoldáshoz végül az vezetett közelebb, hogy a biztonsági szakember tovább vizsgálta a sérülékenységet, és rájött arra, hogy akkor működőkőképes egy ilyen támadás, ha az e-mail egy pontosan formázott telefonszámot is rejt. Végül egy amerikai formátumban megadott telefonszámot is tartalmazó üzenettel sikerült előcsalogatni a hibát a Microsoftnál.
 
Appleby minden Outlook for Android felhasználónak azt javasolta, hogy mindig tartsák naprakészen ezt az alkalmazást is.
 
Vélemények
 
  1. 3

    A Vivotek firmware frissítést adott ki egyes IP-kameráihoz.

  2. 3

    A Dell EMC RSA Archer két sérülékenységtől vált meg a legújabb frissítéseinek köszönhetően.

  3. 1

    A Priwidd trójai egy hátsó kaput létesít a fertőzött számítógépeken, és egy webszerverről fogadja a támadók utasításait.

 
Partnerhírek
Hamis szerelem a Facebookon

Tragédiába torkollott egy facebookos kamuprofil körüli eset, a féltékeny férj lelőtte az online csalók áldozatául esett feleségét.

A mobilbiztonság helyzete 2019 első félévében

Az ESET átfogó áttekintést készített arról, hogyan alakult a mobilbiztonsági helyzete a 2019-es esztendő első félévében.

hirdetés
Közösség
1