Nehéz fogást találni a Necurs botneten

A Necurs botnet által terjesztett kártékony programok folyamatosan fejlődnek. Nem könnyű elejét venni a globális szintű károkozásaiknak.
 
hirdetés

Napjainkban az egyik legnagyobb kiterjedésű kártékony hálózatnak a Necurs számít, amely rendszeresen más-más kártékony programok terjesztésében vállal szerepet. Az elmúlt időszakban többször is megfigyelhető volt, hogy segítséget nyújt a ServHelper, valamint a FlawedGrace nevű trójai programok készítőinek azáltal, hogy kéretlen elektronikus levelek révén járul hozzá e kártevők szaporításához.
 
A két szóban forgó trójai Necurs révén történő terjesztése tavaly novemberben kezdődött. Az első hullámban néhány ezer spamelt küldemény kiküldésére került sor, ami a botnet kapacitásaihoz képest elenyészőnek számít. Aztán decemberben már több tízezer darabra ugrott a ServHelperrel fertőzött levelek mennyisége, vagyis a fertőzés intenzitása egyértelműen növekedett.
 
A Necurs botneten keresztül kiküldött nemkívánatos e-mailek legtöbbször olyan Word, vagy Publisher dokumentumokat tartalmaztak, amelyekben kártékony makrók voltak kimutathatók. Amennyiben a felhasználó megnyitott egy ilyen fájlt, és engedélyezte a makrók futtatását, akkor a számítógépe kellő védelem hiányában könnyedén megfertőződhetett.
 
A ServHelperrel indul a fertőzés
 
A kártékony program fájljai az említett makrók segítségével kerülhetnek fel a rendszerekre sok esetben olyan módon, hogy a futó makró egy hamis, Adobe PDF kiegészítőt tölt le, vagy Adobe frissítésnek álcázza az ártalmas állományt. Amikor pedig elindul, akkor távoli asztali kapcsolaton (3389-es porton) keresztül próbál számítógépekhez hozzáférni. Ilyen módon visszaélésekre ad lehetőséget a támadók számára.
 
A Delphi nyelven íródott ServHelper egyik legújabb variánsa nem éri be azzal, hogy jogosulatlan hozzáférést biztosít a fertőzött rendszerekhez. Emellett ugyanis részt vesz a FlawedGrace trójai terjesztésében is. Ez a károkozó már 2017 augusztusa óta ismert a biztonsági cégek előtt, de azóta jó néhány variánsa jelent már meg. A feladata, hogy további, jogosulatlan távoli műveletvégrehajtást tegyen lehetővé.
 
Domain trükközés
 
A Necurs vizsgálatában hathatós szerepet betöltő Proofpoint szakemberei arra is rávilágítottak, hogy a botnet, illetve az általa terjesztett kártékony programok egyre gyakrabban használják a .bit végződésű domain neveket. Ennek pedig az az oka, hogy a .bit TLD (Top-Level Domain) nem tartozik az ICANN fennhatósága alá, és ezért a hatóságok nem tudnak visszavonatni, blokkolni domain neveket. Ezek a "decentralizált" domainek nehezen megfoghatók a bűnüldöző szervek szempontjából, ami sajnos sok egyéb kártevő mellett a ServHelper életben maradását is elősegíti. Ezért különösen fontos az átjárók biztonságának megerősítése, illetve a végpontvédelem naprakészen tartása.
Vélemények
 
  1. 4

    A Trend Micro fontos hibajavításokat tett elérhetővé a Password Manager alkalmazásához.

  2. 3

    A Visual Studio egy biztonsági hibajavítással gyarapodott.

  3. 2

    A Tepok trójai teljes mértékben használhatatlanná tudja tenni az általa megfertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Amikor az alkalmazott a belső ellenség

Több mint öt éven keresztül az AT&T egyes munkatársai pénzt kaptak azért, hogy kártevőket és engedély nélküli hardvereket telepítsenek a vállalat belső hálózatába.

Biztonsági céget vásárolt a McAfee

​A McAfee bejelentette, hogy felvásárolja a NanoSec biztonsági vállalatot.

hirdetés
Közösség
1