Ne küldjön pénzt Elon Musknak!

Amikor Elon Musk pénzt szeretne adni Önnek, akkor ne dőljön be neki. Egész egyszerűen azért ne, mert ő nem Elon Musk. A netes csalók továbbra is lendületben vannak.
 

Elon Musk neve sokak számára garancia arra, hogy valami jó történik velük. Legalábbis ez derült ki a legutóbb feltárt netes csalássorozat vizsgálata során: sokan bedőltek a csalók trükkjeinek csak azért, mert a Tesla vezér nevét látták.
 
A csalás a Twitteren kezdődött, amikor eddig ismeretlen elkövetők ellenőrzött, minősített Twitter fiókokat törtek fel, és azokat átnevezték "Elon Musk"-ra. Ezt követően az alábbi bejegyzést helyezték el:


Forrás: Twitter
 
A fenti tartalommal azt próbálták elhitetni, hogy Elon Must egy új kezdeményezést indított, amelynek keretében a követőit kriptopénzzel ajándékozza meg. Az üzenet szerint ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy 0.1-3 Bitcoint el kell küldeni egy megadott Bitcoin-címre, azért, hogy a felhasználó saját Bitcoin-címe ellenőrizhetővé váljon. Az ígéret szerint az ellenőrzést követően Musk már "utal" is vissza 1-30 Bitcoint. Sőt, ha valaki 0,3 Bitcoinnál többet küld, akkor még 200 százalékkal megemelkedik az ajándék összege.
 
Persze a fentiekből a valóságban semmi sem igaz. Egyrészt az akciónak semmi köze nincs Muskhoz, sőt a Twitter fiókjához sem, hiszen mások feltört profiljai kapnak szerepet a csalásokban. Másrészt a Bitcoin-cím ellenőrzés is kamu, semmi más célt nem szolgál, mint hogy ekkor jutnak kriptopénzhez az elkövetők. A felhasználó pedig semmiféle juttatásban, ajándékban nem részesül, és bottal ütheti a Bitcoinjainak nyomát.
 
Az akció önmagában nem tűnik túl szofisztikáltnak, ezért különösen elgondolkodtató, hogy ezzel a trükkel a csalók egy nap alatt megközelítőleg 180 ezer dollárnyi Bitcoint zsebeltek be a megtévesztett twitterezőktől. Ők nem voltak tisztában azzal a sokszor hangoztatott mondással, miszerint ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem is igaz.
 
Érdekesség, hogy az elkövetők a Twitteren még reklámra is fizettek, hogy minél szélesebb körben terjesszék a bejegyzésüket, és még hihetőbbé tegyék azt. Sőt egyes kormányzati szerverek Twitter profiljait is irányításuk alá vonták, és azokon is elhelyeztek bejegyzéseket az akciójuk kapcsán. Egyebek mellett a kolumbiai közlekedési minisztérium és az indiai katasztróvédelmi hivatal fiókját is manipulálták.
 
Küzd a Twitter
 
A Twitter jelezte, hogy jelentős erőfeszítéseket tesz a hasonló esetek kiszűrése érdekében. Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a felhasználókat elérő, nemkívánatos bejegyzések száma, köszönhetően a legújabb biztonsági szűrőknek. Azonban azt a vállalat is látja, hogy ha egy ilyen, nem túl kifinomult akció végig tud söpörni az oldalán, akkor bizony van még teendő. Ezért jelezte, hogy a jövőben sem hagy fel azon proaktív technológiák fejlesztésével, amelyek nagy pontossággal képesek detektálni az ártalmas bejegyzéseket.
Vélemények
 
  1. 4

    A Moodle kapcsán egy veszélyes biztonsági résről jelentek meg információk.

  2. 4

    Az XnView több sebezhetőséget is tartalmaz.

  3. 1

    A Fakeslic trójai a felhasználók megtévesztésével próbál felkerülni a kiszemelt számítógépekre.

 
Partnerhírek
​Kiberbűnözés a dark weben

A kiberbűnözés 3 billió (milliószor millió) dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik.

​Több millió autó(s) lehet veszélyben az okos riasztók miatt

Több millió autóba szerelték be olyan, mobiltelefonnal irányítható riasztókat, amelyek komoly biztonsági hibáik miatt nemhogy megvédik, de sokkal sérülékenyebbé teszik az autókat és az autósokat is.

hirdetés
Közösség
1