Ne küldjön pénzt Elon Musknak!

Amikor Elon Musk pénzt szeretne adni Önnek, akkor ne dőljön be neki. Egész egyszerűen azért ne, mert ő nem Elon Musk. A netes csalók továbbra is lendületben vannak.
 

Elon Musk neve sokak számára garancia arra, hogy valami jó történik velük. Legalábbis ez derült ki a legutóbb feltárt netes csalássorozat vizsgálata során: sokan bedőltek a csalók trükkjeinek csak azért, mert a Tesla vezér nevét látták.
 
A csalás a Twitteren kezdődött, amikor eddig ismeretlen elkövetők ellenőrzött, minősített Twitter fiókokat törtek fel, és azokat átnevezték "Elon Musk"-ra. Ezt követően az alábbi bejegyzést helyezték el:


Forrás: Twitter
 
A fenti tartalommal azt próbálták elhitetni, hogy Elon Must egy új kezdeményezést indított, amelynek keretében a követőit kriptopénzzel ajándékozza meg. Az üzenet szerint ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy 0.1-3 Bitcoint el kell küldeni egy megadott Bitcoin-címre, azért, hogy a felhasználó saját Bitcoin-címe ellenőrizhetővé váljon. Az ígéret szerint az ellenőrzést követően Musk már "utal" is vissza 1-30 Bitcoint. Sőt, ha valaki 0,3 Bitcoinnál többet küld, akkor még 200 százalékkal megemelkedik az ajándék összege.
 
Persze a fentiekből a valóságban semmi sem igaz. Egyrészt az akciónak semmi köze nincs Muskhoz, sőt a Twitter fiókjához sem, hiszen mások feltört profiljai kapnak szerepet a csalásokban. Másrészt a Bitcoin-cím ellenőrzés is kamu, semmi más célt nem szolgál, mint hogy ekkor jutnak kriptopénzhez az elkövetők. A felhasználó pedig semmiféle juttatásban, ajándékban nem részesül, és bottal ütheti a Bitcoinjainak nyomát.
 
Az akció önmagában nem tűnik túl szofisztikáltnak, ezért különösen elgondolkodtató, hogy ezzel a trükkel a csalók egy nap alatt megközelítőleg 180 ezer dollárnyi Bitcoint zsebeltek be a megtévesztett twitterezőktől. Ők nem voltak tisztában azzal a sokszor hangoztatott mondással, miszerint ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem is igaz.
 
Érdekesség, hogy az elkövetők a Twitteren még reklámra is fizettek, hogy minél szélesebb körben terjesszék a bejegyzésüket, és még hihetőbbé tegyék azt. Sőt egyes kormányzati szerverek Twitter profiljait is irányításuk alá vonták, és azokon is elhelyeztek bejegyzéseket az akciójuk kapcsán. Egyebek mellett a kolumbiai közlekedési minisztérium és az indiai katasztróvédelmi hivatal fiókját is manipulálták.
 
Küzd a Twitter
 
A Twitter jelezte, hogy jelentős erőfeszítéseket tesz a hasonló esetek kiszűrése érdekében. Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a felhasználókat elérő, nemkívánatos bejegyzések száma, köszönhetően a legújabb biztonsági szűrőknek. Azonban azt a vállalat is látja, hogy ha egy ilyen, nem túl kifinomult akció végig tud söpörni az oldalán, akkor bizony van még teendő. Ezért jelezte, hogy a jövőben sem hagy fel azon proaktív technológiák fejlesztésével, amelyek nagy pontossággal képesek detektálni az ártalmas bejegyzéseket.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Adobe a Photoshophoz egy biztonsági frissítést adott ki.

  2. 3

    Az Adobe Flash Player legújabb kiadása egy biztonsági rést is megszüntet.

  3. 1

    Az Azorult trójai a Windows újraindításáig életképes, de addig rengeteg értékes adattól tudja megszabadítani a fertőzött számítógépet.

 
Partnerhírek
A G DATA csatlakozott a kiberbűnözés ellenes globális koalícióhoz

A Cybersecurity Tech Accord több mint 60 technológiai céget átfogó iparági kezdeményezés, melyhez most a G DATA is csatlakozott.

A bizalom az új valuta

Tudta, hogy ma egyetlen új autó informatikai rendszere legalább annyira összetett, mint egy teljes középvállalaté?

hirdetés
Közösség
1