Nagyon átverősre sikerült a Thanatos zsarolóvírus

A Thanatos zsarolóvírus 200 dollárnyi kriptopénzt követel az általa tönkretett állományokért. Azonban nem éri meg teljesíteni a zsarolók követeléseit. Mutatjuk, hogy miért nem.
 
hirdetés
A Thanatos a fájlokat titkosító zsaroló programok legújabb képviselője. A MalwareHunterTeam által felfedezett, és alaposan szemügyre vett számítógépes károkozó számos olyan jellemzővel rendelkezik, amelyeket érdemes szem előtt tartani, amikor egy PC-t megfertőz.
 
A Thanatos legfontosabb jellemzője, hogy a kiszemelt rendszeren minden egyes állomány titkosításához egyedi kulcsot generál. Ez azt jelneti, hogy minden egyes fájl helyreállításához különböző dekódoló információkra van szükség. Ugyanakkor a víruskutatók arra jöttek rá, hogy ezeket a kulcsokat a kártevő soha nem menti le, és nem is küldi el távoli kiszolgálókra. Mindez pedig egyet jelent: a zsarolók akkor se tudnának helyreállítási információkkal szolgálni a felhasználóknak, ha azok minden követelést teljesítenének.
 
Amikor a zsaroló program felkerül egy számítógépre (például kártékony elektronikus leveleken és dokumentumokon keresztül), akkor rögtön nekilát a fájlok egyenkénti titkosításához. Az állományok nevét .THANATOS kiterjesztéssel egészíti ki. Ebből látható, hogy mely fájlok estek áldozatául a károkozónak. Miután minden számára érdekes állományt használhatatlanná tett, akkor csatlakozik egy távoli szerverhez. Ezzel azonban csak az a célja, hogy a terjesztői pontosan tisztában legyenek azzal, hogy hány számítógépen pusztított a szerzeményük.
 
A Thanatos egy szöveges fájl segítségével tájékoztatja a felhasználót a történtekről, és 200 dollárnyi kriptopénzt követel. Ez kifizethető Bitcoin, Bitcoin Cash és Ethereum révén is. A kutatók úgy nyilatkoztak, hogy tudomásuk szerint ez az első olyan ransomware, amely Bitcoin Cash-t is elfogad.
 
A MalwareHunterTeam néhány jó tanáccsal szolgált a károk megelőzése érdekében:
 • Rendszeresen készítsünk biztonsági mentést.
 • Mindig nagyon körültekintően kezeljük az e-maileket és azok csatolmányait.
 • A levelek mellékletét érdemes külön-külön vírusellenőrzésnek alávetni.
 • Rendszeresen telepítsük a Windows és a szoftverek frissítéseit.
 • Használjunk korszerű vírusvédelmi eszközöket.
Vélemények
 
 1. 3

  Az SQLite kapcsán egy közepes veszélyességű sérülékenységre derült fény.

 2. 3

  Az Apache Commons egy biztonsági frissítéssel gyarapodott.

 3. 1

  Az Udpos trójai bank- és hitelkártya adatokat szivárogtat ki a fertőzött rendszerekről, POS terminálokról.

 
Partnerhírek
Robotot fertőzött a zsarolóvírus

Eddig a zsarolóvírusok a PC és az androidos telefonok felhasználóinak okoztak fejfájást, de a jövőben a fém-szoftver robotok is lehetnek a kártevők célpontjai. A kutatók interneten keresztül fertőztek meg egy robotot.

Továbbra is fertőznek a rejtett kriptovaluta bányász kártevők

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit.

hirdetés
Közösség
1