Monerot bányászik a bujkáló Zezin trójai

A Zezin trójai Monerot bányászik a fertőzött számítógépeken. Nem mindig egyszerű a nyomára bukkanni.
 
hirdetés
A Zezin trójai kezdetben mindössze egy fájlt hoz létre a rendszereken. Ennek feladata, hogy előkészítse a terepet a Monero bányászathoz. Módosítja a regisztrációs adatbázist, hogy a Windows minden egyes betöltődésekor automatikusan el tudjon indulni. Ezt követően letölt egy XMR miner programot, amit a háttérben futtat. 

A károkozó az XMR miner köré egyfajta védelmet is felhúz. Mindez a valóságban olyan módon testesül meg, hogy amikor a felhasználó megnyitja például a Feladatkezelőt, akkor a trójai leállítja az XMR minert, hogy ne lehessen kiszúrni a folyamatok között. Amikor pedig a Feladatkezelő bezárul, akkor kezdődik elölről minden. 

A Zezin a fertőzött rendszer feltérképezésére is alkalmas, és rendszerinformációkat szivárogtat ki arról. Elsősorban a CPU-val kapcsolatos parmétereket gyűjti össze, illetve juttatja el a támadókhoz. Emellett rendszeresen frissíti saját magát.

Vélemények
 
  1. 3

    Az SQLite kapcsán egy közepes veszélyességű sérülékenységre derült fény.

  2. 3

    Az Apache Commons egy biztonsági frissítéssel gyarapodott.

  3. 1

    Az Udpos trójai bank- és hitelkártya adatokat szivárogtat ki a fertőzött rendszerekről, POS terminálokról.

 
Partnerhírek
Robotot fertőzött a zsarolóvírus

Eddig a zsarolóvírusok a PC és az androidos telefonok felhasználóinak okoztak fejfájást, de a jövőben a fém-szoftver robotok is lehetnek a kártevők célpontjai. A kutatók interneten keresztül fertőztek meg egy robotot.

Továbbra is fertőznek a rejtett kriptovaluta bányász kártevők

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit.

hirdetés
Közösség
1