Mobilbiztonsági trendek: bosszantó reklámok, veszélyes zaklatás

Stabil növekedés tapasztalható a mobil reklámprogramok és a zaklatóappok számában.
 

A Kaspersky statisztikáiból kiderül, hogy 2019 két legaktívabban fejlődő mobil fenyegetésének - nevezetesen a mobil reklámszoftvereknek és a zaklatóappoknak - igencsak sok köze van a személyes adatokat érő fenyegetésekhez.

Az előbbiek személyes adatokat gyűjtenek, hogy aztán célzott reklámokat tárjanak a felhasználók elé. Az általában bosszantó hirdetésektől eltekintve az ilyen típusú támadásoknak van egy másik dimenziója is, nevezetesen az, hogy az áldozat érzékeny adatai a hozzájárulása vagy a tudta nélkül külső szervereken köthetnek ki. Tavaly a Kaspersky által megfigyelt összes mobil fenyegetés 21 százaléka ilyen reklámszoftverekhez volt köthető.

Zaklatás

A zaklatóappok tulajdonképpen kémprogramok, amelyeket a felhasználó tudta vagy hozzájárulása nélkül telepítenek az eszközökre, ahol rejtve maradnak és a háttérben működnek. Ezek az alkalmazások jelentős mennyiségű adathoz hozzáférnek, többek között az eszköz helyéhez, a böngészési előzményekhez, a szöveges üzenetekhez, a közösségi médiában folytatott beszélgetésekhez, fotókhoz és egyebekhez. Nemcsak megosztják az érzékeny információkat a zaklatóval, de még az is benne van a pakliban, hogy egy külső hekker hozzáfér a zaklatóappok szervereihez, és az összes ilyen információt begyűjti. 

A mobileszközökön lévő személyes adatok ellen indított támadások száma egy év alatt 40 ezer felhasználóról 67 ezer egyéni felhasználóra emelkedett. Különösen 2019 második félévében volt jelentős a támadások intenzitásának növekedése.

"A zsarolóappok általi támadások sokkal gyakoribbá váltak 2019-ben. Az ilyen appok célja, hogy nyomon kövessék az áldozatot, és privát információkat gyűjtsenek róla. Ezen támadások technikai fejlettsége egyáltalán nem lebecsülendő" - mondta Viktor Csebisev, a Kaspersky biztonsági szakértője.
Vélemények
 
  1. 4

    A McAfee Network Security Manager egy biztonsági hibát tartalmaz.

  2. 3

    Az Apache Guacamole fejlesztői két biztonsági résről számoltak be.

  3. 1

    A Devilshadow trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Az ESET kutatói feltérképezték a katonai és diplomáciai célpontokat támadó InvisiMole csoport működését

Az InvisiMole új kampányát vizsgálva az ESET kutatóinak sikerült feltárniuk a csoport frissített eszközkészletét, valamint a Gamaredon hackercsoporttal való szoros együttműködésük részleteit is.

​LinkedIn-en keresztül támadó hackereket lepleztek le az ESET kutatói

Álláshirdetésnek álcázott adathalász támadásokat lepleztek le az ESET kutatói, melyek vélhetően az észak- koreai illetőségű Lazarus csoporthoz köthetők.

hirdetés
Közösség