Mobilbiztonsági trendek: bosszantó reklámok, veszélyes zaklatás

Stabil növekedés tapasztalható a mobil reklámprogramok és a zaklatóappok számában.
 

A Kaspersky statisztikáiból kiderül, hogy 2019 két legaktívabban fejlődő mobil fenyegetésének - nevezetesen a mobil reklámszoftvereknek és a zaklatóappoknak - igencsak sok köze van a személyes adatokat érő fenyegetésekhez.

Az előbbiek személyes adatokat gyűjtenek, hogy aztán célzott reklámokat tárjanak a felhasználók elé. Az általában bosszantó hirdetésektől eltekintve az ilyen típusú támadásoknak van egy másik dimenziója is, nevezetesen az, hogy az áldozat érzékeny adatai a hozzájárulása vagy a tudta nélkül külső szervereken köthetnek ki. Tavaly a Kaspersky által megfigyelt összes mobil fenyegetés 21 százaléka ilyen reklámszoftverekhez volt köthető.

Zaklatás

A zaklatóappok tulajdonképpen kémprogramok, amelyeket a felhasználó tudta vagy hozzájárulása nélkül telepítenek az eszközökre, ahol rejtve maradnak és a háttérben működnek. Ezek az alkalmazások jelentős mennyiségű adathoz hozzáférnek, többek között az eszköz helyéhez, a böngészési előzményekhez, a szöveges üzenetekhez, a közösségi médiában folytatott beszélgetésekhez, fotókhoz és egyebekhez. Nemcsak megosztják az érzékeny információkat a zaklatóval, de még az is benne van a pakliban, hogy egy külső hekker hozzáfér a zaklatóappok szervereihez, és az összes ilyen információt begyűjti. 

A mobileszközökön lévő személyes adatok ellen indított támadások száma egy év alatt 40 ezer felhasználóról 67 ezer egyéni felhasználóra emelkedett. Különösen 2019 második félévében volt jelentős a támadások intenzitásának növekedése.

"A zsarolóappok általi támadások sokkal gyakoribbá váltak 2019-ben. Az ilyen appok célja, hogy nyomon kövessék az áldozatot, és privát információkat gyűjtsenek róla. Ezen támadások technikai fejlettsége egyáltalán nem lebecsülendő" - mondta Viktor Csebisev, a Kaspersky biztonsági szakértője.
Vélemények
 
  1. 3

    A pfSense fejlesztői egy közepes veszélyességű sebezhetőségről számoltak be.

  2. 4

    A Google Chrome webböngésző jelentős mennyiségű biztonsági hibajavítással gyarapodott.

  3. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

 
Partnerhírek
667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

Bizalmas katonai adatok leselejtezett számítógépen

A G DATA szakértői többek között egy föld-levegő rakétarendszer felhasználói kézikönyvét is megtalálták a német hadsereg által leselejtezett notebookon, melyet az eBay-en vásároltak meg.

hirdetés
Közösség
1