Mit tehet a szülő, ha zaklatják a gyermekét?

A biztosítók is felfigyeltek a gyermekeket érő, egyre gyakrabban bekövetkező online zaklatásokra.
 

Az elmúlt években számos kutatás mutatott rá, hogy az internetes zaklatás egyre több gyermek életét nehezíti meg. A koronavírus miatt fennálló veszélyhelyzetben ez még több fiatalt érint, hiszen a közoktatásban tanulók a korábbinál sokkal több időt töltenek az online felületeken.
 
Mit jelent a cyberbullying?
 
Az angol kifejezéssel "cyberbullyingnak" nevezett jelenségbe az internetes zaklatás számos formája beletartozik:
 • bántalmazás
 • megalázás
 • fenyegetés
 • zsarolás
 • magánjellegű információkkal való visszaélés
A kamaszok internethasználati szokásai mások, mint a felnőtteké. A vizualitásnak élnek, szórakozásuk elsőszámú forrásai a népszerű közösségi platformok, valamint azok a kép- és videómegosztó oldalak, ahol evidensnek tartják a tartalmak megosztását, tekintet nélkül arra, hogy a döntésük vajon milyen következményekkel járhat. A sértő, bántó kommentekkel vagy fotókkal való visszaélés esetén a gyermekeket komoly trauma érheti, ami szakemberek szerint káros hatással lehet személyiségfejlődésükre.
 
Mit tehet a szülő?
 
Fiatal koruk és tapasztalatlanságuk miatt a gyerekek sok esetben nincsenek tisztában azzal, hogy egyes szituációkban bántalmazzák őket. Nem mindig ismerik fel az adott helyzetet, így elsődlegesen a szülők feladata, hogy egyrészt a témával kapcsolatban felvilágosítsák, másrészt megvédjék ezektől a támadásoktól a gyermekeiket.
 
Amit a szülők tehetnek a gyermekek védelme érdekében:
 • Érdeklődés irányítása, közös internetezés.
 • Nyitott kommunikáció gyermek és szülő között.
 • Megértetni a gyermekekkel, hogy amit az internetre feltöltenek az bármikor, bárkihez eljuthat.
 • Felhívni a gyermekek figyelmét arra, hogy jelszavakat, személyes adatokat soha ne osszanak meg.
 • Elmondani azt, hogy privát üzenetekben soha ne küldjenek fotókat idegeneknek.
 
Léptek a biztosítók
 
Az egyre több és több fiatalt érintő problémának a biztosítók is nagyobb figyelmet szentelnek, így már hazánkban is vannak olyan biztosítások melyek kifejezetten erre kínálnak megoldást.
 
"A legtöbbek számára teljesen egyértelmű, hogy az olyan megszokott káresemények ellen, mint az otthonunkat és autónkat érő károk, vagy éppen egy utazás során bekövetkező baleset, érdemes biztosítást kötni. Azonban miért ne biztosítanánk magunkat lelki és mentális bántalmazás esetére is?” - tette fel a kérdést Kozma Gábor, az INSURA Magyarország vezérigazgatója.
 
Az ilyen biztosítások zaklatás esetén általában két fő szolgáltatást nyújtanak. Egyrészt ügyvédet biztosítanak. Másrészt - amennyiben a biztosított igényli - pszichológiai konzultációk szervezésében és azok költségeinek fedezésében is segítséget adnak.
Vélemények
 
 1. 3

  A Fortinet egy biztonsági rést foltozott be.

 2. 3

  A Nextcloud kapcsán egy biztonsági rendellenességre derült fény.

 3. 2

  ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség