Mindenre képes az androidos GhostCtrl vírus

​Egy olyan androidos trójai program jelent meg, amely minden eddiginél több funkcióval veszélyezteti a mobilokat és az azokon lévő adatokat.
 
hirdetés
Mostanában egy mobilvírus leginkább akkor kerül rivaldafénybe, amikor kiderül róla, hogy a Google Play áruházba is beférkőzött különféle kompromittált alkalmazásokon keresztül. A legújabb, GhostCtrl néven emlegetett szerzemény azonban nem ettől vált egy csapásra ismertté, hanem sokkal inkább a funkcionalitásával váltott ki aggodalmat.
 
Elsősként a Trend Micro biztonsági kutatóinak szúrt szemet a kártékony program egy összetett támadássorozat vizsgálata során. Ezek az incidensek izraeli egészségügyi szervezetek informatikai rendszerei ellen irányultak, és elsősorban Windows-os gépeket vettek célba férgekkel, illetve trójai programokkal. Aztán egyszer csak a fegyverarzenálba felbukkant a GhostCtrl, ami viszont már androidos okostelefonokat és táblagépeket kezdett ostromolni.
 
A GhostCtrl elemzése során beigazolódott, hogy annak a hírhedt OmniRAT károkozónak a leszármazottja, amely az egyik legnépszerűbb programnak számít az internetes feketepiacon, és akár szolgáltatás formájában is hadra fogható. Ennek a kártevőnek Windows, Linux, macOS, illetve Android kompatibilis változata is létezik, így tulajdonképpen platformfüggetlen módon vethetik be a támadók.
 
Annak ellenére, hogy a GhostCtrl jelenleg még nem terjed széles körben, azért komoly kockázatot jelent. Ennek oka, hogy számos módon képes veszélyeztetni a mobil készülékeket. Egyebek mellett az alábbi funkciókat támogatja:
 • készülékek rootolása
 • hátsó kapu kiépítése - vezérlőszerverrel történő kommunikáció kialakítása
 • érzékelők monitorozása
 • fájlműveletek
 • fájlok letöltése
 • SMS-üzenetek monitorozása, kiszivárogtatása, törlése és küldése
 • hívások kezdeményezése
 • alkalmazások megnyitása
 • webböngészőkkel kapcsolatos műveletek (például előzmények törlése)
 • rendszerinformációk összegyűjtése
 • személyes adatok kiszivárogtatása (címjegyzékek, híváslisták stb.)
 • kémkedés mikrofonnal és kamerával.
 
A GhostCtrl a fentieken túl néhány további problémás sajátossággal is rendelkezik. Így például képes a képernyőzároláshoz használatos kód módosítására és ezáltal a képernyő zárolására. Noha a jelenlegi variánsa fájlokat nem titkosít, de a zárolással így is meg tudja zsarolni a felhasználót. Azt pedig egyelőre nehéz megmondani, hogy a nemkívánatos szerzemény vajon mennyit fejlődik még a jövőben, és milyen más módon igyekszik majd szolgálni a támadók céljait.
Vélemények
 
 1. 3

  Az OpenSSL kapcsán két sérülékenységről hullt le a lepel.

 2. 3

  Az IBM Security Guardium biztonsági hibája a titkosítási szintek manipulálását teszi lehetővé.

 3. 4

  A Microsoft a Malware Protection Engine esetében egy veszélyes sérülékenységet orvosolt.

 
Partnerhírek
Egy repülőgépet is fel lehet törni?

Nem laboratóriumi körülmények között, távolról be lehet törni egy repülőgép hálózatába.

​A Google mindig tudja, hol vagy?

Akkor is gyűjti az androidos készülékek tulajdonosainak lokációs adatait a Google, amikor kikapcsolták a helyfüggő szolgáltatásokat – ezt az adatvédelmi szabályzatban nem jelezték.

hirdetés
Közösség
1