Mindenre képes az androidos GhostCtrl vírus

​Egy olyan androidos trójai program jelent meg, amely minden eddiginél több funkcióval veszélyezteti a mobilokat és az azokon lévő adatokat.
 
hirdetés
Mostanában egy mobilvírus leginkább akkor kerül rivaldafénybe, amikor kiderül róla, hogy a Google Play áruházba is beférkőzött különféle kompromittált alkalmazásokon keresztül. A legújabb, GhostCtrl néven emlegetett szerzemény azonban nem ettől vált egy csapásra ismertté, hanem sokkal inkább a funkcionalitásával váltott ki aggodalmat.
 
Elsősként a Trend Micro biztonsági kutatóinak szúrt szemet a kártékony program egy összetett támadássorozat vizsgálata során. Ezek az incidensek izraeli egészségügyi szervezetek informatikai rendszerei ellen irányultak, és elsősorban Windows-os gépeket vettek célba férgekkel, illetve trójai programokkal. Aztán egyszer csak a fegyverarzenálba felbukkant a GhostCtrl, ami viszont már androidos okostelefonokat és táblagépeket kezdett ostromolni.
 
A GhostCtrl elemzése során beigazolódott, hogy annak a hírhedt OmniRAT károkozónak a leszármazottja, amely az egyik legnépszerűbb programnak számít az internetes feketepiacon, és akár szolgáltatás formájában is hadra fogható. Ennek a kártevőnek Windows, Linux, macOS, illetve Android kompatibilis változata is létezik, így tulajdonképpen platformfüggetlen módon vethetik be a támadók.
 
Annak ellenére, hogy a GhostCtrl jelenleg még nem terjed széles körben, azért komoly kockázatot jelent. Ennek oka, hogy számos módon képes veszélyeztetni a mobil készülékeket. Egyebek mellett az alábbi funkciókat támogatja:
 • készülékek rootolása
 • hátsó kapu kiépítése - vezérlőszerverrel történő kommunikáció kialakítása
 • érzékelők monitorozása
 • fájlműveletek
 • fájlok letöltése
 • SMS-üzenetek monitorozása, kiszivárogtatása, törlése és küldése
 • hívások kezdeményezése
 • alkalmazások megnyitása
 • webböngészőkkel kapcsolatos műveletek (például előzmények törlése)
 • rendszerinformációk összegyűjtése
 • személyes adatok kiszivárogtatása (címjegyzékek, híváslisták stb.)
 • kémkedés mikrofonnal és kamerával.
 
A GhostCtrl a fentieken túl néhány további problémás sajátossággal is rendelkezik. Így például képes a képernyőzároláshoz használatos kód módosítására és ezáltal a képernyő zárolására. Noha a jelenlegi variánsa fájlokat nem titkosít, de a zárolással így is meg tudja zsarolni a felhasználót. Azt pedig egyelőre nehéz megmondani, hogy a nemkívánatos szerzemény vajon mennyit fejlődik még a jövőben, és milyen más módon igyekszik majd szolgálni a támadók céljait.
Vélemények
 
 1. 3

  A Linux Kernel közepes veszélyességű hibája jogosulatlan rendszerhozzáférést tehet lehetővé.

 2. 1

  A ChaoPZ trójai elsősorban rendszerinformációkat lop, de azért a jelszavak sem kerülik el a figyelmét.

 3. 3

  A NetBSD fejlesztői két sebezhetőségről számoltak be.

 
Partnerhírek
G DATA vs. Tamás zsarolóvírusa

Kaptunk egy új zsarolóvírus mintát Tamástól, aki azt írta nekünk, hogy a VirusTotal szerint ezt az új kártevőt egy neves vírusirtó sem tudja megállítani.

Jól fizet a hibavadászat

A legjobban kereső etikus hackerek 2,7-szer jobban keresnek, mint a hazájukban dolgozó szoftverfejlesztő mérnökök – derült ki egy friss felmérésből.

hirdetés
Közösség
1