Minden harmadik gyermeket zaklatták már a neten

Az otthoni felhasználókat is egyre több kibertámadás éri. A családi számítógépek és eszközök elleni támadások több gondot okoznak, mint azt gondolnánk.
 

Az internetes támadások száma évről évre egyre növekvő tendenciát mutat, és ez alól Magyarország sem kivétel. Egy nemzetközi kutatás szerint hazánkban csak a böngészőkből induló támadások aránya tavaly közel 25 százalék volt, ami az idén további 3 százalékkal nőtt. Az eredmények tekintetében Magyarország az európai országok veszélyeztetettségi listáján a 9. helyen áll. A listavezető Málta (42%), majd Görögország (41%) és Románia (41%) következik a sorban.
 
A romló kiberbiztonsági helyzet ellenére nem igazán mutatkozik javulás a védelmi intézkedéseket illetően. A Sicontact Kft. 2019-es reprezentatív kutatása szerint hazánkban a 18-59 éves lakosság csupán 10 százaléka lenne hajlandó fizetni egy vírusirtó programért, míg a biztos elutasítók aránya ennek közel a háromszorosa. Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy a vírustámadást már elszenvedők jóval nyitottabbak a fizetős szoftverek használata iránt.
 
Kreatív kiberbűnözők
 
A kiberbűnözők kreativitása határtalan, rendszeresen újabb támadási formákkal rukkolnak elő. A leggyakoribb támadástípus a zsarolóvírusok használata mellett az adathalászat és az adatlopás. Ilyen esetekben az adattolvajok olyan adatokat lopnak el tőlünk, mint például a felhasználónevek, a jelszavak vagy a banki adatok.
 
A hazai kutatás szerint a "hagyományos" kibertámadások mellett egyre nagyobb arányban van jelen a gyermekek ellen irányuló cyberbullying, vagyis az online zaklatás. Hazánkban manapság minden harmadik kiskorút ért már internetes bántalmazás, legyen az kirekesztés vagy személyes információkkal való visszaélés. Ilyen helyzetekben a gyerekek csupán 10 százaléka kér segítséget, és a szülők kevesebb, mint fele szerez tudomást arról, ha a gyermekét bántalmazták.
 
Wi-Fi az otthoni veszélyforrás
 
Manapság már ritka az a háztartás, ahol ne lenne Wi-Fi. Ez azonban támadási felületet is jelent. Ha egy illetéktelen személy feltöri az otthoni hálózatunkat, máris hozzáférést szerez bizalmas digitális értékeinkhez. Ezért a vezeték nélküli hálózatok biztonságára különös figyelmet kell szentelni, és csak megbízható személyek számára szabad ahhoz hozzáférést adni.
 
Komplex védelemre van szükség
 
A Sicontact Kft. szakértői szerint ahhoz, hogy a virtuális veszélyek ellen naprakészen tudjunk védekezni, és lépést tarthassunk a folyamatosan fejlődő internetes támadásokkal, a legjobb, amit tehetünk, hogy beszerzünk egy olyan biztonsági szoftvert, ami komplex védelmet biztosít a legtöbb virtuális támadás ellen. Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy még a legfejlettebb technológiák sem képesek helyettesíteni a megfontolt, biztonságtudatos internet- és számítógéphasználatot.
Vélemények
 
  1. 4

    A Visual Studio kritikus fontosságú hibajavításokhoz jutott hozzá.

  2. 4

    Az Adobe 21 biztonsági rést foltozott be a PDF-kezelő alkalmazásain.

  3. 2

    ​A Maze zsaroló program is fájlok titkosítását követően kezdi követelni a felhasználóktól a váltságdíjat.

 
Partnerhírek
Árnyék informatika: így törték fel a NASA laboratóriumát

Hihetetlen, de igaz – az amerikai űrügynökség laboratóriumánál közel egy évig nem vették észre, hogy valaki behatolt a belső hálózatba. A történetben fontos szerepet játszik az úgynevezett árnyék informatika is: a betörők egy olyan miniszámítógépen keresztül jutottak be a hálózatba, melynek létezéséről az IT osztály nem is tudott.

Akár 1,5 millió dollárt fizet a Google egy biztonsági hibáért

Az Apple után a Google is komolyra emelte a tétet a hibavadász programjában, ahol akár 1,5 millió dolláros jutalom ütheti a markát annak, aki a biztonsági hibát fedez fel a Titan M chipben. Persze ehhez kell némi (nagyon sok) szaktudás.

hirdetés
Közösség
1