Milliószámra születnek hamis Twitter fiókok

A Twitter megerősítette azon védelmi rendszereit, amelyek az automatizáltan, elsősorban spamelési célokból létrehozott fiókok felderítését és blokkolását hivatottak elvégezni.
 

A Twitter - sok más közösségi oldalhoz hasonlóan - nagy küzdelmet folytat azokkal a kiberbűnözőkkel, akik a széles körben használt netes szolgáltatást spamelési célokra igyekeznek felhasználni. E harc nagyságát jól jellemzik a Twitter által közölt védelmi statisztikák. Ezek szerint 2017 decemberében 6,4 millió hamis, spammerek által létrehozott profillal kellett megküzdeni. Ez a szám a múlt hónapban 9,9 millió volt, ami egyben alátámasztja az egyre romló tendenciákat. 

Jó hír azonban, hogy a védelmi rendszerek folyamatos fejlesztésének köszönhetően idén átlagosan 214 százalékkal több spam fiókot sikerült azonosítani, illetve blokkolni, mint tavaly. Ennek jótékony hatása pedig a felhasználók által jelentett gyanús profilok számának csökkenésében is megmutatkozik. Míg tavaly naponta 25 ezer ilyen fiókot jeleztek a Twitter felhasználói, addig idén márciusban már "csak" 17 ezret. 

A közdelem nemcsak a fiókok, hanem az appok terén is kiélezett. A Twitter e tekintetben is ért el eredményeket, és egyre gyorsabban képes reagálni a káros, nemkívánatos app-okra. Az első negyedévben 142 ezer app működését függesztette fel. Ezek jelentős részét a létrehozásuk után egy héten belül detektálta (sokat egy órán belül). 

A Twitter jelezte, hogy az elmúlt időszakban bevezetett védelmi technológiák jó irányba vezetnek, különösen ami a viselkedésalapú megoldásokat illeti. Ezek révén ugyanis meglehetősen nagy pontossággal mutathatók ki az automatizáltan létrehozott, spamcélú fiókok, amiket a rendszer vagy letilt, vagy "csak olvasható" módba billenti. Ez utóbbi esetben addig nem lehet az érintett fiókba tartalmakat feltölteni, illetve azokat követni, amíg a fiók tulajdonosa meg nem erősíti az adatait, például telefonos hitelesítés útján. Az azonosítási lehetőségek egyébként szintén bővülnek, legutóbb USB-s biztonsági kulcsok váltak támogatottá a kétfaktoros hitelesítés elősegítése érdekében.

Nincs vége a háborúnak

A Twitter üzemeltetői jelezték, hogy a küzdelem folytatódik, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a vállalat néhány nappal ezelőtt vásárolta fel a Smyte nevű céget, amely egyebek mellett anti-spam technológiák fejlesztésével foglalkozik. 
Vélemények
 
  1. 3

    Az Asterisk egy olyan hibát tartalmaz, amely az általa biztosított szolgáltatások összeomlását idézheti elő.

  2. 3

    Az Adobe a Photoshophoz egy biztonsági frissítést adott ki.

  3. 1

    Az Azorult trójai a Windows újraindításáig életképes, de addig rengeteg értékes adattól tudja megszabadítani a fertőzött számítógépet.

 
Partnerhírek
A G DATA csatlakozott a kiberbűnözés ellenes globális koalícióhoz

A Cybersecurity Tech Accord több mint 60 technológiai céget átfogó iparági kezdeményezés, melyhez most a G DATA is csatlakozott.

A bizalom az új valuta

Tudta, hogy ma egyetlen új autó informatikai rendszere legalább annyira összetett, mint egy teljes középvállalaté?

hirdetés
Közösség
1