Milliószámra születnek hamis Twitter fiókok

A Twitter megerősítette azon védelmi rendszereit, amelyek az automatizáltan, elsősorban spamelési célokból létrehozott fiókok felderítését és blokkolását hivatottak elvégezni.
 
hirdetés
A Twitter - sok más közösségi oldalhoz hasonlóan - nagy küzdelmet folytat azokkal a kiberbűnözőkkel, akik a széles körben használt netes szolgáltatást spamelési célokra igyekeznek felhasználni. E harc nagyságát jól jellemzik a Twitter által közölt védelmi statisztikák. Ezek szerint 2017 decemberében 6,4 millió hamis, spammerek által létrehozott profillal kellett megküzdeni. Ez a szám a múlt hónapban 9,9 millió volt, ami egyben alátámasztja az egyre romló tendenciákat. 

Jó hír azonban, hogy a védelmi rendszerek folyamatos fejlesztésének köszönhetően idén átlagosan 214 százalékkal több spam fiókot sikerült azonosítani, illetve blokkolni, mint tavaly. Ennek jótékony hatása pedig a felhasználók által jelentett gyanús profilok számának csökkenésében is megmutatkozik. Míg tavaly naponta 25 ezer ilyen fiókot jeleztek a Twitter felhasználói, addig idén márciusban már "csak" 17 ezret. 

A közdelem nemcsak a fiókok, hanem az appok terén is kiélezett. A Twitter e tekintetben is ért el eredményeket, és egyre gyorsabban képes reagálni a káros, nemkívánatos app-okra. Az első negyedévben 142 ezer app működését függesztette fel. Ezek jelentős részét a létrehozásuk után egy héten belül detektálta (sokat egy órán belül). 

A Twitter jelezte, hogy az elmúlt időszakban bevezetett védelmi technológiák jó irányba vezetnek, különösen ami a viselkedésalapú megoldásokat illeti. Ezek révén ugyanis meglehetősen nagy pontossággal mutathatók ki az automatizáltan létrehozott, spamcélú fiókok, amiket a rendszer vagy letilt, vagy "csak olvasható" módba billenti. Ez utóbbi esetben addig nem lehet az érintett fiókba tartalmakat feltölteni, illetve azokat követni, amíg a fiók tulajdonosa meg nem erősíti az adatait, például telefonos hitelesítés útján. Az azonosítási lehetőségek egyébként szintén bővülnek, legutóbb USB-s biztonsági kulcsok váltak támogatottá a kétfaktoros hitelesítés elősegítése érdekében.

Nincs vége a háborúnak

A Twitter üzemeltetői jelezték, hogy a küzdelem folytatódik, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a vállalat néhány nappal ezelőtt vásárolta fel a Smyte nevű céget, amely egyebek mellett anti-spam technológiák fejlesztésével foglalkozik. 
Vélemények
 
  1. 3

    A Microsoft a Visual Studiohoz egy biztonsági hibajavítást tett letölthetővé.

  2. 4

    Az Apache Storm legújabb frissítése egy veszélyes sérülékenységet orvosol.

  3. 4

    Az Adobe az Acrobat és a Reader alkalmazásaihoz több tucat biztonsági hibajavítást tett elérhetővé.

 
Partnerhírek
A nyár toplistás kártevői

A Top10 listát ezúttal is a CoinMiner trójai vezeti. Ez egy olyan szkript, amely a felhasználó tudta és jóváhagyása nélkül képes a kriptovaluták bányászatára.

​Fertőzött androidos Fortnite terjed

A Fortnite fejlesztői a nyárra ígérték az androidos verziót, de a hamis változatok már elkezdtek terjedni.

hirdetés
Közösség
1