Milliárdnyi károkozóval küzd a mesterséges intelligencia

​A Kasperksy Lab is egyre nagyobb figyelmet fordít a gépi tanulásra épülő vírusdetektálásra.
 

A biztonsági cég malware gyűjteménye most nagyjából egymilliárd rosszindulatú objektumot tárol, köztük vírusokat, trójai programokat, backdoorokat, zsarolóprogramokat, reklám szoftvereket, valamint azok összetevőit. 

Az Astrea által felfedezett és a Kaspersky Lab felhő alapú adatbázisába automatikusan bekerülő káros programok száma folyamatosan növekedett az elmúlt öt évben. Míg 2011-ben naponta átlagosan 70 ezer kártékony fájlt detektáltak a biztonsági cég megoldásai, addig ez a szám 2016-ban már 323 ezerre nőtt.

Az Astraea egy gépi tanuláson alapuló malware elemző rendszer, mely a Kaspersky Lab védelmi infrastruktúrájának része. Automatikusan elemzi a védett számítógépek értesítéseit, és segít feltárni a korábban ismeretlen fenyegetéseket. A vállalat adatbázisának segítségével vizsgálja, és tanulja a programok viselkedését, és olyan viselkedésmintákat hoz létre, amikkel azonosítani tudja a még ismeretlen rosszindulatú programokat.

Az Astraea szerepét jól mutatja, hogy az egymilliárd fenyegetettség közül 200 milliót ez a rendszer szűrt ki. "Habár a fennmaradó 800 millió problémás objektumot, fájlt egyéb belső érzékelő rendszerek vagy szakértők észlelték, a gépi tanulásra épülő rendszerek hozzájárulása a felhős adatbázisunkhoz jelentős és a szerepük folyamatosan növekszik" - mondta Vjacseszlav Zakorzhevsky, a Kasperksy Lab Anti-Malware csapatának vezetője.
Vélemények
 
  1. 4

    Az Adobe 21 biztonsági rést foltozott be a PDF-kezelő alkalmazásain.

  2. 4

    Az Adobe Photoshop CC két veszélyes sérülékenységtől vált meg.

  3. 2

    ​A Maze zsaroló program is fájlok titkosítását követően kezdi követelni a felhasználóktól a váltságdíjat.

 
Partnerhírek
Árnyék informatika: így törték fel a NASA laboratóriumát

Hihetetlen, de igaz – az amerikai űrügynökség laboratóriumánál közel egy évig nem vették észre, hogy valaki behatolt a belső hálózatba. A történetben fontos szerepet játszik az úgynevezett árnyék informatika is: a betörők egy olyan miniszámítógépen keresztül jutottak be a hálózatba, melynek létezéséről az IT osztály nem is tudott.

Akár 1,5 millió dollárt fizet a Google egy biztonsági hibáért

Az Apple után a Google is komolyra emelte a tétet a hibavadász programjában, ahol akár 1,5 millió dolláros jutalom ütheti a markát annak, aki a biztonsági hibát fedez fel a Titan M chipben. Persze ehhez kell némi (nagyon sok) szaktudás.

hirdetés
Közösség
1