Microsoft-Kaspersky: ismét szent a béke

Megegyezés született a biztonsági cégek (elsősorban a Kaspersky Lab) és a Microsoft között, hogy a Windows 10 miként is kezelje a jövőben az antivírus alkalmazásokat.
 
hirdetés
A biztonsági cégek - köztük a Kaspersky Lab - és a Microsoft már régóta együttműködnek a kiberbiztonsági fenyegetések elleni küzdelemben. Azonban ez a kapcsolat sem mindig mentes a vitáktól. Legutóbb a Windows 10 antivírus alkalmazásokkal kapcsolatos gyakorlata verte ki a biztosítékot, mivel az operációs rendszer a biztonsági cégek szerint túlbuzgó volt, amikor például lejárt egy-egy víruskereső példány előfizetési ideje. Ez a fajta túlbuzgóság akkor is megfigyelhető volt, amikor kompatibilitási okok miatt egész egyszerűen a Windows Defender került bevetésre a frissítések során. Ennek következtében több orosz és európai hatósághoz is bejelentések érkeztek, amiket a Microsoft nem hagyhatott figyelmen kívül. Nem is tette, így az ősszel megjelenő Windows 10 Fall Creators Update verzió már hatékonyabb együttműködést fog biztosítani a védelmi alkalmazásokkal, és nem utolsó sorban nagyobb teret enged a felhasználói döntéseknek.
 
A Microsoft jelezte, hogy több pontos is javít az eddigi együttműködéseken. Kijelentette, hogy a biztonsági cégeknek több időt fog hagyni arra, hogy a Windows 10 új verzióira felkészítsék a szoftvereiket, és ezáltal a frissítések elérhetővé válásakor már teljes körű lehessen a kompatibilitás a meglévő programok és az operációs rendszer között. Ha pedig mégsem így lenne, akkor sem az eddigi protokoll lép életbe: vagyis automatikusan nem fogja átvenni a védelmi feladatokat a Windows Defender, hanem vélhetőleg a frissítések elhalasztására kerül majd sor.
 
Változik a lejáró vagy nem megfelelően működő védelmi alkalmazások kezelése is. Módosulnak a figyelmeztetések, aminek köszönhetően több lehetőségük lesz az antivírus gyártóknak értesíteni a felhasználókat. A felhasználó pedig egy lejáró licenc esetén dönthet arról, hogy meghosszabbítja azt, vagy inkább áttér más megoldásra, például a Windows 10 beépített biztonsági eszközeire.
 
Ismét béke honol
 
A Kaspersky Lab jelezte, hogy elégedett a Microsoft javaslatával, valamint a végrehajtási ütemtervvel. Ezért minden szükséges lépést megtesz azért, hogy visszavonja azokat a bejelentéseit, amelyeket az Európai Bizottságnál és a németországi szövetségi kartellhivatalnál tett. Egyúttal kijelentette, hogy nincs további követelése a Microsofttal szemben. 
Vélemények
 
  1. 3

    A Microsoft a Visual Studiohoz egy biztonsági hibajavítást tett letölthetővé.

  2. 4

    Az Apache Storm legújabb frissítése egy veszélyes sérülékenységet orvosol.

  3. 4

    Az Adobe az Acrobat és a Reader alkalmazásaihoz több tucat biztonsági hibajavítást tett elérhetővé.

 
Partnerhírek
A nyár toplistás kártevői

A Top10 listát ezúttal is a CoinMiner trójai vezeti. Ez egy olyan szkript, amely a felhasználó tudta és jóváhagyása nélkül képes a kriptovaluták bányászatára.

​Fertőzött androidos Fortnite terjed

A Fortnite fejlesztői a nyárra ígérték az androidos verziót, de a hamis változatok már elkezdtek terjedni.

hirdetés
Közösség
1