Microsoft-Kaspersky: ismét szent a béke

Megegyezés született a biztonsági cégek (elsősorban a Kaspersky Lab) és a Microsoft között, hogy a Windows 10 miként is kezelje a jövőben az antivírus alkalmazásokat.
 
hirdetés
A biztonsági cégek - köztük a Kaspersky Lab - és a Microsoft már régóta együttműködnek a kiberbiztonsági fenyegetések elleni küzdelemben. Azonban ez a kapcsolat sem mindig mentes a vitáktól. Legutóbb a Windows 10 antivírus alkalmazásokkal kapcsolatos gyakorlata verte ki a biztosítékot, mivel az operációs rendszer a biztonsági cégek szerint túlbuzgó volt, amikor például lejárt egy-egy víruskereső példány előfizetési ideje. Ez a fajta túlbuzgóság akkor is megfigyelhető volt, amikor kompatibilitási okok miatt egész egyszerűen a Windows Defender került bevetésre a frissítések során. Ennek következtében több orosz és európai hatósághoz is bejelentések érkeztek, amiket a Microsoft nem hagyhatott figyelmen kívül. Nem is tette, így az ősszel megjelenő Windows 10 Fall Creators Update verzió már hatékonyabb együttműködést fog biztosítani a védelmi alkalmazásokkal, és nem utolsó sorban nagyobb teret enged a felhasználói döntéseknek.
 
A Microsoft jelezte, hogy több pontos is javít az eddigi együttműködéseken. Kijelentette, hogy a biztonsági cégeknek több időt fog hagyni arra, hogy a Windows 10 új verzióira felkészítsék a szoftvereiket, és ezáltal a frissítések elérhetővé válásakor már teljes körű lehessen a kompatibilitás a meglévő programok és az operációs rendszer között. Ha pedig mégsem így lenne, akkor sem az eddigi protokoll lép életbe: vagyis automatikusan nem fogja átvenni a védelmi feladatokat a Windows Defender, hanem vélhetőleg a frissítések elhalasztására kerül majd sor.
 
Változik a lejáró vagy nem megfelelően működő védelmi alkalmazások kezelése is. Módosulnak a figyelmeztetések, aminek köszönhetően több lehetőségük lesz az antivírus gyártóknak értesíteni a felhasználókat. A felhasználó pedig egy lejáró licenc esetén dönthet arról, hogy meghosszabbítja azt, vagy inkább áttér más megoldásra, például a Windows 10 beépített biztonsági eszközeire.
 
Ismét béke honol
 
A Kaspersky Lab jelezte, hogy elégedett a Microsoft javaslatával, valamint a végrehajtási ütemtervvel. Ezért minden szükséges lépést megtesz azért, hogy visszavonja azokat a bejelentéseit, amelyeket az Európai Bizottságnál és a németországi szövetségi kartellhivatalnál tett. Egyúttal kijelentette, hogy nincs további követelése a Microsofttal szemben. 
Vélemények
 
  1. 4

    A támogatással rendelkező Windows operációs rendszerekben javítható a WPA/WPA2 sebezhetőség.

  2. 4

    Az ArubaOS fejlesztői elkészítették a WPA/WPA2 kapcsán felmerült sebezhetőségek javításait.

  3. 4

    A Juniper több terméke esetében is befoltozta a WPA/WPA2-vel összefüggő sérülékenységeket.

 
Partnerhírek
Új androidos zsarolóvírust fedezett fel az ESET

​Az ESET kutatói felfedezték az első olyan zsarolóvírust, amely az Android hozzáférési szolgáltatásain keresztül támad.

Európai kiberbiztonsági hónap

Az Európai Hálózatbiztonsági Ügynökség (ENISA) által immár 5. alkalommal szervezett októberi kampány célja a kiberfenyegetések részletes bemutatása és a biztonságtudatosság növelése.

hirdetés
Közösség
1