Mentőövet kaptak a MegaCortex zsarolóvírus áldozatai

​A Bitdefender egy olyan ingyenes szoftvert adott ki, amelynek segítségével helyreállthatóvá válhatnak a MegaCortex zsarolóvírus által titkosított fájlok.
 

A MegaCortex zsaroló programot először 2019-ben fedezték fel a Sophos biztonsági kutatói. Kezdetben ez a szerzemény is fájlok titkosításával okozott kellemetlen perceket az áldozatai számára, de néhány hónappal később már adatszivárogtatásból is kivette a részét. Ekkor már az FBI is figyelemfelhívó közleményt adott ki, és jelezte, hogy egy igen veszélyes károkozóról van szó. 2020-ban aztán enyhült a MegaCortex általi nyomás. 2021 októberében pedig nemzetközi együttműködéssel, egyebek mellett az Europol révén sikerült kézre keríteni 12 olyan személyt, akiket többek között a MegaCortex terjesztésével gyanúsítottak. Vélhetőleg a letartóztatásukat követően a hatóságoknak sikerült olyan dekódoló kulcsokhoz és eszközökhöz hozzáférniük, amik révén aztán a Bitdefender fejlesztői el tudták készíteni a MegaCortex ellenszerét.
 
A Bitdefender által kiadott szoftvert nagyon egyszerű használni, telepítésre sincs szükség. Egy megadott mappában, vagy akár egy teljes rendszeren képes felkutatni a MegaCortex által kompromittált állományokat, amelyekből biztonsági mentést készít, majd elvégzi a dekódolást. Noha a teljes siker ezúttal sem garantált, de sokak számára jelenthet segítséget a kis program.
 
A MegaCortex Decryptor a biztonsági cég weboldaláról tölthető le.
Vélemények
 
  1. 3

    A Symfony kapcsán két sebezhetőség miatt jelent meg frissítés.

  2. 3

    A Moodle legújabb verziójának telepítésével három biztonsági hiba szüntethető meg.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
​ESET kiberbiztonsági trendek 2023: szép új hibrid világ

Ismét egy olyan évet zárunk, amilyenben még nem volt részünk – az ESET szakértői szerint sosem látott szintet ért el a digitális eszközöktől való függőségünk is.

A biztonsági fásultság jelei

Az IT biztonsági részleget gyakran “a nemetmondás osztályának” tartják, és nem nehéz belátni ennek okait.

hirdetés
Közösség