Mentőövet kaptak a LockCrypt program áldozatai

Elérhetővé vált a LockCrypt zsaroló program egyik variánsának ellenszere, amivel megmenthetők a korábban tönkretett fájlok.
 

Ezúttal a Bitdefender biztonsági kutatóinak sikerült letenniük az asztalra egy olyan kis segédprogramot, amely a LockCrypt program által kompromittált állományokat képes helyreállítani. Sajnos nem minden variáns esetében működik, de sokaknak komoly segítséget nyújthat.
 
A LockCrypt először 2017 júniusában kezdett fertőzni. Ekkor - sok más társához hasonlóan - fájlokat titkosított az áldozatául eső számítógépeken, majd váltságdíjat követelt a felhasználóktól. A legtöbb esetben célzott támadásokban jutott szerephez, amiket a kiberbűnözők nem egyszer védtelenül hagyott vagy nem megfelelően védett RDP-kapcsolatokon keresztül juttattak be a célkeresztbe állított szervezetek informatikai rendszereibe.
 
Az idő múlásával a LockCrypt folyamatosan változott, de mindig voltak olyan hibái, amiket a biztonsági kutatók fel tudtak használni ellenszer kifejlesztéséhez. Ebben a legnagyobb éllovasnak Michael Gillespie számít, aki több változat esetében is elkészítette a dekódoláshoz szükséges eszközöket. Az ő módszerével a .mich, a .2018 és a .lock kiterjesztésű, titkosított állományok menthetők meg.
 
A Bitdefender szakértőinek pedig azon fájlok megmentéséhez sikerült hozzájárulniuk, amelyek .1btc kiterjesztést kapnak a fertőzést követően. Meg kell jegyeznünk, hogy az új dekódoló eszköz megjelenése nem érte teljesen váratlanul a szakembereket, mivel a Malwarebytes már áprilisban jelezte, hogy a LockCrypt ezen variánsa egy hibás titkosító eljárást alkalmaz. Most ezt sikerült a zsaroló program ellen fordítani.
 
Sajnos a dekódoló eszköz a legújabb LockCrypt verzió esetében nem működik, vagyis a .BI_D kiterjesztéssel ellátott, titkosított fájlok egyelőre nem állíthatók helyre ilyen módon.
Vélemények
 
  1. 4

    A Python, illetve a széles körben használt NumPy modul kapcsán egy biztonsági hiba került napvilágra.

  2. 4

    A Drupal fejlesztői két veszélyes biztonsági rést foltoztak be.

  3. 1

    A Windtail trójai a Mac-gépekre jelent veszélyt, mivel azokon egy hátsó kaput létesít, ami további károkozásokhoz járulhat hozzá.

 
Partnerhírek
Office 365 pár száz forintért?

Ugyan jól hangzik, hogy egy életre szóló előfizetést kaphatunk a Microsoft népszerű irodai programcsomagjához csupán háromszáz forintért, de átverésről van szó, amelynek végén akár személyes adataink is veszélybe kerülhetnek.

​Amikor a rendőrséget támadja a zsarolóvírus

Amikor bűnözők áldozatává válunk, olyankor a rendőrséghez fordulunk segítségért. De kihez fordul a rendőrség, amikor mondjuk egy zsarolóvírus bénítja meg a rendszereit?

hirdetés
Közösség
1