Megelőzéssel lehet kihúzni a romboló vírusok méregfogát

Magyarországon is tömegesen terjednek a felhasználók adatait titkosítással hozzáférhetetlenné tevő zsaroló programok. Néhány jó tanács következik a károk megelőzéséhez.
 
hirdetés
Zsaroló programok által okozott fertőzésekkel kapcsolatban a KÜRT Zrt.-hez az elmúlt hónapokban több száz megkeresés érkezett. A váltságdíjat követelő programok (ransomware) ellen a mai napig nincs tökéletes védelem. Ezért a megelőzésnek ebben az esetben is óriási a szerepe.

Egy zsaroló program fertőzése után az értékes állományok mind használhatatlanná, megnyithatatlanná válnak. Gyakran furcsa neveket és kiterjesztéseket kapnak. Ezt követően megjelenik egy üzenet, miszerint adatainkat titkosították, de megfelelő összeg ellenében visszakaphatjuk őket. A váltságdíjak eltérőek, de akár százezres nagyságrendűek is lehetnek. A legelkeserítőbb, hogy a fizetés sem garancia arra, hogy valóban viszontlátjuk a hozzáférhetetlenné tett adatainkat.

"Tapasztalataink szerint nagyon komoly károkat okoznak a CTB-Locker és a hasonló zsaroló vírusok. Sajnos még a legfejlettebb adatmentő megoldásokkal sem lehet minden esetben visszaállítani az elérhetetlenné vált fájlokat. Szakembereink folyamatosan dolgoznak azon, hogy megoldást találjunk a helyreállításra, és csökkenteni tudjuk a teljes adatvesztés kockázatát. Nem lehet eléggé hangsúlyozni viszont a jelenleg egyetlen hatásos ellenszer, a megelőzés fontosságát" - mondta Kertész Zoltán, a KÜRT Adatmentés üzletág vezetője.

Megelőzési tanácsok

1. Mentsünk offline, amit csak tudunk DVD-re, külső meghajtóra, stb.

2. Legyen feltelepítve a számítógépekre, okostelefonokra, tabletekre legalább egy biztonsági szoftver. Ennek vírusleíró adatbázisát rendszeresen frissítsük, hiszen a vírusok folyamatosan változnak, így csak naprakész védelmi rendszernek van esélye a hatékony védekezésre.

3. Győződjünk meg róla, hogy a biztonsági szoftverünk többrétegű védelemmel rendelkezik: hálózati, illetve fájlszintű védelemmel is.

4. Használjunk tűzfalat! Ha ugyanis a ransomware programnak sikerül kicseleznie az antivírus programot, akkor a tűzfalunk még figyelmeztethet, és megakadályozhatja a kártékony szoftvert abban, hogy egy úgynevezett Command and Control (C&C) vezérlőszerverhez kapcsolódjon, majd utasításokat fogadjon a támadóktól.

5. Állítsuk be a számítógépen a "Visszaállítási pont létrehozása" funkciót. Ez ugyan nem ad teljes körű védelmet a vírusok ellen, de a KÜRT adatmentő mérnökeinek tapasztalata szerint javítja az esélyeinket. A segítségével és speciális megoldásokkal esetenként helyre lehet állítani egyes fájltípusokat a kártevő által végzett titkosítás után.

6. Fedjük fel a rejtett fájlkiterjesztéseket, mert a titkosító vírus gyakran érkezik e-mailben küldött ".PDF.EXE" kiterjesztésű fájlban. A Windows alapbeállítása szerint az ismert fájlkiterjesztéseket elrejti. Ha engedélyezzük ezek megjelenítését, akkor szabad szemmel is egyszerűbben felismerhetők lesznek a gyanús fájlok.

7. A kártékony programok sokszor az operációs rendszer, a böngésző, illetve a különböző böngésző bővítmények sérülékenységeit használják ki, ezért ezeket is rendszeresen frissíteni kell.

8. A Cryptolocker szoftverek nem egyszer RDP-kapcsolatokon keresztül is fertőznek. Ha nincs szükségünk erre a funkcióra, akkor tiltsuk le.

A hálózatok védelme

A hálózatos rendszerek védelme érdekében a legfontosabb teendők: vírusvédelem, tűzfal, szalagos mentés és a felhasználók oktatása. A biztonsági cég szerint szalagos mentési rendszer esetén a lementett adatokat a technológiából fakadóan a károkozó nem képes titkosítani. Természetesen ehhez szigorú szabályozást kell kialakítani, amit be is kell tartani. Mindenki csak és kizárólag központi tárterületre dolgozhat (ezeket a tárterületeket menteni szükséges). Amennyiben kliensgépen tárolnak a felhasználók adatokat, azok elveszhetnek, ezért a kliensekről még "egészséges" állapotukban image mentést kell készíteni, ami egy esetleges támadás esetén megkönnyíti és felgyorsítja a visszaállítást.

Amint észlelhető valamelyik gépen a fertőzés, azt azonnal el kell távolítani a hálózatból a további fertőzések megelőzése érdekében. Megfelelő mentési eljárást kell használni. Például: hétfőtől-péntekig inkrementális mentés, hétvégén teljes heti mentés, négyhetente havi mentés. A mentéseket elkülönítetten célszerű tárolni, mert gyakran előfordul, hogy a zsaroló programok azokban is kárt tesznek. 
Vélemények
 
  1. 4

    A Google újabb hibajavításokat adott ki a Chrome webböngészőhöz.

  2. 3

    A Cisco Jabber legutóbb feltárt sebezhetősége adatlopásra adhat lehetőséget.

  3. 3

    A Cisco két sebezhetőséget szüntetett meg az IOPS kapcsán.

 
Partnerhírek
Új védelem a zsarolóvírusok ellen

A G DATA egy olyan intelligens zsarolásvédelmi modult integrált termékeibe, amely kikapcsolt vírusvédelem mellett is megállítja a merevlemezeket titkosító kártevőket.

Minden internetezőt érint a WPA2-es protokoll hibája

Egy korábban felfedezett, de most publikált sebezhetőség a vezetéknélküli hálózatok WPA2-es titkosításának hibáján keresztül lehetővé teszi, hogy külső támadó behatoljon rendszerünkbe.

hirdetés
Közösség
1