Lélegeztetőgépre kerül a Windows 7

A Microsoft megkegyelmez azon szervezeteknek, amelyek nem tudnak megválni a Windows 7-től 2020-ig. Meghosszabbítja az operációs rendszer támogatását, de csak azoknak, akik ezért hajlandók fizetni.
 

A Windows 7 operációs rendszer 2009-ben mutatkozott be, és nagyon széles körben terjedt el. Még napjainkban is a Windows operációs rendszert futtató számítógépek 39 százalékán ez a verzió található meg. A Microsoft (néhány OEM megoldástól eltekintve) 2014-ben megszüntette a Windows 7 értékesítését, és 2015-ben leállította az alaptámogatást. Egyúttal jelezte, hogy az operációs rendszer kiterjesztett támogatása (ami leginkább a biztonsági frissítésekre korlátozódik) 2020. január 14-én fog megszűnni.
 
A Windows 7 a részesedéséből ugyan folyamatosan veszít köszönhetően a Windows 10 terjedésének, de e trend lelassult. Ezt pedig a Microsoft is pontosan látja, ezért azt gondolta ki, (hogy a Windows XP-hez hasonlóan) lehetőséget ad a kiterjesztett támogatás kibővítésére. Ezt azonban már nem ingyenesen biztosítja, hanem évente emelkedő összeget kér a szolgáltatást igénybe vevő cégektől.
 
Az úgynevezett ESU (Extended Security Updates) támogatás maximum három évre lesz kérhető, ami egyben azt is jelenti, hogy 2023 januárjában fog végleg kimúlni a népszerű operációs rendszer. A támogatási szolgáltatást azok vehetik igénybe, akik mennyiségi licenccel rendelkeznek, és a Windows 7 Professional vagy a Windows 7 Enterprise kiadásokat használják.
 
A Microsoft közölte, hogy az ESU arra is alkalmas lesz, hogy az említett Windows 7 verziók alatt 2023 januárjáig az Office 365 ProPlus is életben tartható legyen. Érdekesség, hogy a Windows 8.1 támogatása is ekkor fog megszűnni.
 
Változások a Windows 10 támogatásában
 
A Microsoft eddig 18 hónapos támogatási ciklust biztosított a Windows 10 egyes kiadásaihoz. Ez mostantól megváltozik, ami a vállalati rendszerek üzemeltetői számára jó hír lehet. Az eddigi Windows 10 kiadások támogatási ciklusa ugyanis 30 hónapra emelkedik. A jövőben megjelenő verziók esetében pedig egyfajta kettősség lesz megfigyelhető: a tavaszi kiadások 18 hónapos, míg az őszi változatok 30 hónapos támogatást kapnak majd. Vagyis a vállalatoknak érdemes lesz az őszi kiadásokra koncentrálniuk, legalábbis a támogatási ciklus tekintetében.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Asterisk egy olyan hibát tartalmaz, amely az általa biztosított szolgáltatások összeomlását idézheti elő.

  2. 3

    Az Adobe a Photoshophoz egy biztonsági frissítést adott ki.

  3. 1

    Az Azorult trójai a Windows újraindításáig életképes, de addig rengeteg értékes adattól tudja megszabadítani a fertőzött számítógépet.

 
Partnerhírek
A G DATA csatlakozott a kiberbűnözés ellenes globális koalícióhoz

A Cybersecurity Tech Accord több mint 60 technológiai céget átfogó iparági kezdeményezés, melyhez most a G DATA is csatlakozott.

A bizalom az új valuta

Tudta, hogy ma egyetlen új autó informatikai rendszere legalább annyira összetett, mint egy teljes középvállalaté?

hirdetés
Közösség
1