Ledarálja a fájlokat a Rapid zsaroló program

A Rapid zsaroló program fájlok titkosításával okozhat komoly károkat, miközben a csalókkal való levelezésre buzdítja a felhasználót.
 

A Rapid.A zsaroló program is fájlok tönkretételével igyekszik rávenni a felhasználót arra, hogy teljesítse a követeléseket. Ez első körben annyiban merül ki, hogy egy e-mailt kell írni a csalóknak, akik aztán részletesen közlik az áldozatukkal, hogy milyen módon tudja visszakapni a fájljait, pontosabban az azok helyreállításához szükséges dekódoló kulcsokat. Nyilván mindezt nem ingyen árulják el a kiberbűnözők, ha egyáltalán elárulják. Ez esetben sincs garancia a sikerre, ezért nem is célszerű követni a bűnözők utasításait.
 
A károkozó a titkosításhoz erős, RSA, valamint AES titkosítási algoritmusokat használ, és jelenleg nincs ellenszere. Ezért a naprakész vírusvédelemre, és a fájlok rendszeres biztonsági mentésére különösen érdemes odafigyelni.
 
A zsaroló program ismertetőjele, hogy az általa használhatatlanná tett fájlokat .rapid kiterjesztéssel látja el.
 
Vélemények
 
  1. 4

    A Python, illetve a széles körben használt NumPy modul kapcsán egy biztonsági hiba került napvilágra.

  2. 4

    A Drupal fejlesztői két veszélyes biztonsági rést foltoztak be.

  3. 1

    A Windtail trójai a Mac-gépekre jelent veszélyt, mivel azokon egy hátsó kaput létesít, ami további károkozásokhoz járulhat hozzá.

 
Partnerhírek
Office 365 pár száz forintért?

Ugyan jól hangzik, hogy egy életre szóló előfizetést kaphatunk a Microsoft népszerű irodai programcsomagjához csupán háromszáz forintért, de átverésről van szó, amelynek végén akár személyes adataink is veszélybe kerülhetnek.

​Amikor a rendőrséget támadja a zsarolóvírus

Amikor bűnözők áldozatává válunk, olyankor a rendőrséghez fordulunk segítségért. De kihez fordul a rendőrség, amikor mondjuk egy zsarolóvírus bénítja meg a rendszereit?

hirdetés
Közösség
1