Kritikus hiba, avagy amikor rosszul sül el a víruskeresés

​A Microsoft soron kívüli biztonsági frissítést adott ki a Windows operációs rendszerhez, és egyes biztonsági alkalmazásaihoz. Kritikus hiba javítására került sor.
 

A Microsoft úgy határozott, hogy nem várja meg az áprilisi hibajavító keddet azzal a frissítéssel, amely egy kritikus veszélyességi besorolást kapott sebezhetőséget orvosol. A sérülékenységet Thomas Dullien, a Google Project Zero biztonsági kutatója fedezte fel, és jelezte azt a Microsoftnak. A hibáról hamar bebizonyosodott, hogy az valóban komoly veszélyt jelent a számítógépekre nézve. Ezért nem csoda, hogy a vállalat gyorsan cselekedett.

A sérülékenységet ezúttal az MMPE (Microsoft Malware Protection Engine), pontosabban a mpengine.dll fájl tartalmazza. Ez azért is aggasztó, mert ezt a fájlt az alábbi összetevők is használják:
Windows Defender
Microsoft Security Essentials
Microsoft Endpoint Protection
Windows Intune Endpoint Protection
Microsoft Forefront Endpoint Protection

Mivel a Windows Defender része a Windows 10-nek is, és alapértelmezésként engedélyezett a működése, ezért a kockázatok még fokozottabban jelentkeznek. Ráadásul a sérülékenység kihasználása sem túl komplikált feladat, és ami még rosszabb, hogy felhasználói közreműködés nélkül is komoly károkhoz vezethet. Ennek oka, hogy az MMPE magas szintű jogosultságokkal fut a rendszereken, ezért annak hibája tulajdonképpen teljes mértékben kiszolgáltatottá tudja tenni a számítógépeket, amelyek felett a támadók teljes mértékben átvehetik az irányítást. 

Az eddigi vizsgálatok szerint a sérülékenységben rejlő lehetőségeket a támadók többféle módon is kiaknázhatják. Speciálisan összeállított fájlokat helyezhetnek el weboldalakon, küldhetnek e-mailben vagy azonnali üzenetküldőkkel. Amikor pedig ezeket az állományokat a felhasználó böngészője, levelező programja stb. letölti, akkor a biztonsági összetevő automatikusan elvégzi az ellenőrzést. Ennek során pedig kiszolgáltatottá teszi a PC-t.

A Microsoft által kiadott frissítés hamarosan minden olyan érintett számítógépre eljut, amelyeken engedélyezett az automatikus frissítés. A hibát az MMPE 1.1.14700.5-ös verziója javítja.
Vélemények
 
  1. 3

    A MediaWiki négy biztonsági rés miatt kapott frissítést.

  2. 4

    A Microsoft JET Database Engine egy nulladik napi hiba miatt válhat kiszolgáltatottá.

  3. 1

    A Zexlex trójainak egy célja van: szabad bejárást biztosítani a támadók számára a fertőzött számítógépekbe.

Partnerhírek
Kézzel írták a járatinformációkat - zsarolóvírus miatt

​Zsarolóvírusos támadás miatt a bristoli repülőtér utastájékoztató információs táblái nem működtek, helyette kézzel írott információs táblákon tájékoztatták az utasokat.

Egyszerűen feltörhető a gyenge jelszóval védett wifi hálózat

Relatíve egyszerűen feltörhető a wifi hálózatok jelszava, ezért a következő szabvány érkezéséig azt javasoljuk, mindenki hosszabb és bonyolultabb jelszóval védje helyi hálózatát.

hirdetés
Közösség
1