Kritikus hiba, avagy amikor rosszul sül el a víruskeresés

​A Microsoft soron kívüli biztonsági frissítést adott ki a Windows operációs rendszerhez, és egyes biztonsági alkalmazásaihoz. Kritikus hiba javítására került sor.
 
hirdetés
A Microsoft úgy határozott, hogy nem várja meg az áprilisi hibajavító keddet azzal a frissítéssel, amely egy kritikus veszélyességi besorolást kapott sebezhetőséget orvosol. A sérülékenységet Thomas Dullien, a Google Project Zero biztonsági kutatója fedezte fel, és jelezte azt a Microsoftnak. A hibáról hamar bebizonyosodott, hogy az valóban komoly veszélyt jelent a számítógépekre nézve. Ezért nem csoda, hogy a vállalat gyorsan cselekedett.

A sérülékenységet ezúttal az MMPE (Microsoft Malware Protection Engine), pontosabban a mpengine.dll fájl tartalmazza. Ez azért is aggasztó, mert ezt a fájlt az alábbi összetevők is használják:
Windows Defender
Microsoft Security Essentials
Microsoft Endpoint Protection
Windows Intune Endpoint Protection
Microsoft Forefront Endpoint Protection

Mivel a Windows Defender része a Windows 10-nek is, és alapértelmezésként engedélyezett a működése, ezért a kockázatok még fokozottabban jelentkeznek. Ráadásul a sérülékenység kihasználása sem túl komplikált feladat, és ami még rosszabb, hogy felhasználói közreműködés nélkül is komoly károkhoz vezethet. Ennek oka, hogy az MMPE magas szintű jogosultságokkal fut a rendszereken, ezért annak hibája tulajdonképpen teljes mértékben kiszolgáltatottá tudja tenni a számítógépeket, amelyek felett a támadók teljes mértékben átvehetik az irányítást. 

Az eddigi vizsgálatok szerint a sérülékenységben rejlő lehetőségeket a támadók többféle módon is kiaknázhatják. Speciálisan összeállított fájlokat helyezhetnek el weboldalakon, küldhetnek e-mailben vagy azonnali üzenetküldőkkel. Amikor pedig ezeket az állományokat a felhasználó böngészője, levelező programja stb. letölti, akkor a biztonsági összetevő automatikusan elvégzi az ellenőrzést. Ennek során pedig kiszolgáltatottá teszi a PC-t.

A Microsoft által kiadott frissítés hamarosan minden olyan érintett számítógépre eljut, amelyeken engedélyezett az automatikus frissítés. A hibát az MMPE 1.1.14700.5-ös verziója javítja.
Vélemények
 
  1. 3

    A Microsoft a Visual Studiohoz egy biztonsági hibajavítást tett letölthetővé.

  2. 4

    Az Apache Storm legújabb frissítése egy veszélyes sérülékenységet orvosol.

  3. 4

    Az Adobe az Acrobat és a Reader alkalmazásaihoz több tucat biztonsági hibajavítást tett elérhetővé.

 
Partnerhírek
A nyár toplistás kártevői

A Top10 listát ezúttal is a CoinMiner trójai vezeti. Ez egy olyan szkript, amely a felhasználó tudta és jóváhagyása nélkül képes a kriptovaluták bányászatára.

​Fertőzött androidos Fortnite terjed

A Fortnite fejlesztői a nyárra ígérték az androidos verziót, de a hamis változatok már elkezdtek terjedni.

hirdetés
Közösség
1