Koronavírus: tömegesen terjednek a csaló levelek

​A koronavírus globális terjedése kapcsán egyre több és több felhasználót bombáznak álhírekkel a kiberbűnözők.
 

"Először különböző termékeket, így például maszkokat kínáló spameket találtunk. Majd felbukkantak csaló e-mailek adathalász célokkal és rosszindulatú mellékletekkel. A legutóbbi spames akció során pedig a WHO-t utánzó e-mailek tűntek fel" - mondta Tatjana Serbakova, a Kaspersky webtartalom elemzője
 
A káros e-mailek látszólag a WHO-tól érkeznek, és gyakorta koronavírus-fertőzést megakadályozó biztonsági intézkedésekről ígérnek információkat. Amint a felhasználó rákattint az e-mailben található linkre, akkor rögtön egy adathalász weboldal nyílik meg a böngészőben. Ezen a weblapon általában a személyes adatait kérik tőle, amiket ha megad, akkor azok végül kiberbűnözők kezébe kerülnek. Hasonlóan problémás a helyzet akkor, ha a levelek csatolmányt is tartalmaznak, amelyek kártékony programokat is terjeszthetnek.
 
Egy hamis e-mail
  
"Biztonságuk érdekében azt tanácsoljuk a felhasználóknak, hogy alaposan tanulmányozzák az e-mailek tartalmát, és csak megbízható források esetén vegyék komolyan a levelet. Ha vírus elleni vakcinát ajánlanak, vagy valamiféle mágikus védekezési módszert, akkor valószínűleg csalásról van szó" - hívta fel a veszélyekre a figyelmet a biztonsági szakember.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Oracle VirtualBoxhoz hét biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

  2. 4

    Az Adobe kritikus veszélyességű hibákat javított az Adobe Illustrator szoftverében.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség