Koronavírus: tömegesen terjednek a csaló levelek

​A koronavírus globális terjedése kapcsán egyre több és több felhasználót bombáznak álhírekkel a kiberbűnözők.
 

"Először különböző termékeket, így például maszkokat kínáló spameket találtunk. Majd felbukkantak csaló e-mailek adathalász célokkal és rosszindulatú mellékletekkel. A legutóbbi spames akció során pedig a WHO-t utánzó e-mailek tűntek fel" - mondta Tatjana Serbakova, a Kaspersky webtartalom elemzője
 
A káros e-mailek látszólag a WHO-tól érkeznek, és gyakorta koronavírus-fertőzést megakadályozó biztonsági intézkedésekről ígérnek információkat. Amint a felhasználó rákattint az e-mailben található linkre, akkor rögtön egy adathalász weboldal nyílik meg a böngészőben. Ezen a weblapon általában a személyes adatait kérik tőle, amiket ha megad, akkor azok végül kiberbűnözők kezébe kerülnek. Hasonlóan problémás a helyzet akkor, ha a levelek csatolmányt is tartalmaznak, amelyek kártékony programokat is terjeszthetnek.
 
Egy hamis e-mail
  
"Biztonságuk érdekében azt tanácsoljuk a felhasználóknak, hogy alaposan tanulmányozzák az e-mailek tartalmát, és csak megbízható források esetén vegyék komolyan a levelet. Ha vírus elleni vakcinát ajánlanak, vagy valamiféle mágikus védekezési módszert, akkor valószínűleg csalásról van szó" - hívta fel a veszélyekre a figyelmet a biztonsági szakember.
Vélemények
 
  1. 3

    A Fortinet egy biztonsági rést foltozott be.

  2. 3

    A Nextcloud kapcsán egy biztonsági rendellenességre derült fény.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség