Kipróbáltuk: Kingston DT2000 pendrive - a nagy mágus

Közelebbről is szemügyre vettük a Kingston legújabb, titkosítással felvértezett pendrive-ját, amelyen egy kis billentyűzet is helyet kapott a PIN-kód megadásához.
 
hirdetés
A Kingston januárban jelentette be a DataTraveler 2000 (DT2000) típusú pendrive-ját, amely elsősorban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy nyomógombok is helyet kaptak rajta a PIN-alapú védelem eddigieknél egyszerűbb kezelhetősége érdekében. Ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy az ötlet korántsem új keletű, hiszen hasonló megoldást már korábban is láthattunk a piacon. Egyebek mellett a Corsair és az iStorage is rukkolt már elő ilyen jellegű adattárolókkal. Ráadásul az iStorage datAshur pendrive-ja kísértetiesen hasonlít a Kingston új üdvöskéjére, ami nem véletlen, hiszen a két cég között már 2013 óta létezik együttműködés.
 
Adjunk a külsőségekre

A Kingston DT2000 a gyártótól megszokott, átlátszó csomagolásban vásárolható meg. Ennek kibontása után egy fém házzal védett pendrive-ot vehetünk a kezünkbe, amely könnyű, ugyanakkor strapabíró. Víz- és porállóságot biztosít (IP57 minősítéssel rendelkezik). A vízállóságról egy vékony tömítés gondoskodik, és egyelőre csak reménykedni lehet, hogy ez hosszú távon is tartós lesz. Az adattárolónak a szokványos pendrive-okhoz képest nagyobb a mérete (80 mm x 20 mm x 10,5 mm), de ezt nem igazán lehet felróni neki, hiszen a nyomógomboknak is kell a hely. Ha ezek kisebbek lennének, akkor már kényelmetlen lenne a használat, így viszont még éppen alkalmasak arra, hogy gyorsan megadjuk a PIN-kódunkat.

 
Mit rejt a fém burkolat?

A DT2000-et elsősorban nem a külsőségek miatt fogják leakasztani a polcról a vásárlók. Egy biztonsági szempontokat szem előtt tartó pendrive esetében ugyanis a legfontosabb szempont, hogy az milyen módon képes oltalmazni a rajta tárolt adatokat. A 16, 32 vagy 64 GB kapacitású változatokban elérhető DT2000 ehhez AES-256 (XTS-AES) alapú, hardveres titkosítást alkalmaz. A kódolás, dekódolás minden esetben az eszközön történik, és mivel a PIN-kód megadására is a pendrive-on van lehetőség, ezért még a kódoláshoz használt kulcs (PIN-kód) sem hagyja el az adattárolót. Ezzel kihúzható a kémprogramok méregfoga, amelyek a billentyűleütések monitorozásával igyekeznek kipuhatolni a hitelesítő adatokat.
 
A pendrive üzembe helyezése a dobozra rajzolt útmutató alapján gyorsan elvégezhető. Mindössze meg kell nyomni a kulcsot ábrázoló nyomógombot, beírni a gyárilag beállított (11223344) kódot, majd ismét a kulcs gomb megnyomásával feloldható a titkosítás, és már csatlakoztatható is az eszköz a számítógéphez. Ez esetben az USB 2.0/3.0/3.1 portok támogatottak. A DT2000 az operációs rendszerek vonatkozásában sem finnyás, hiszen kompatibilis a Windows, a Mac OS X, a Linux, a Chrome OS és az Android operációs rendszerekkel is. A Windows esetében legalább Vista SP2-re van szükség, és Windows 10 alatt is használható. Mac gépeken pedig minimálisan a 10.8 verziójú OS X-re van szüksége.
 
Használat előtt tehát meg kell adni a helyes PIN-kódot. Erre a kulcs gomb megnyomásától számítva 10 másodpercünk van. Amennyiben tizedik alkalommal sem sikerül eltalálni a jelszót, akkor a pendrive-on tárolt adatoknak örökre búcsút inthetünk, és csak a gyári állapotra történő helyreállítással lehet ismét hadra fogni az eszközt. Mindez a brute force elleni védelmet szolgálja. A sikeres hitelesítést egy felvillanó zöld LED jelzi. Ekkor lehet csatlakoztatni az eszközt, és már másolhatók is rá az adatok. USB 3.0 portba helyezve a DT2000-et az alábbi teljesítményértékeket mértük:

 
A sebesség szempontjából elmondható, hogy vannak ennél gyorsabb pendrive-ok, akár a gyártó kínálatában is (HyperX sorozat), de figyelembe véve, hogy a DT2000 az adatok kódolásával és dekódolásával is foglalatoskodik, már nem lehet különösebb panasz a teljesítményre.
 
Olvasgassunk használati útmutatót

Azt gondolhatnánk, hogy egy pendrive esetében nem kell elolvasni a használati útmutató, hiszen milyen újdonságot is tartalmazhatna az. Viszont a DT2000 tulajdonosoknak nagyon célszerű átböngészniük az útmutatót. Ezt papír alapon nem mellékeli a gyártó: az vagy a pendrive-on található PDF-fájl megnyitásával érthető el, vagy az adattárló weboldaláról tölthető le. A dokumentumból kiderül többek között, hogy miként lehet megváltoztatni a gyári PIN-kódot, amit rögtön célszerű is megtenni. Ehhez némi bűvészkedésre lesz szükség valahogy így:
Fel kell oldani a készüléket.
Meg kell nyomni kétszer a kulcs gombot.
Megadni az új PIN kódok, ami számokat és betűket is tartalmazhat.
Megnyomni kétszer a kulcs gombot.
Megerősíteni az új PIN-kódot annak ismételt megadásával.
El kell menteni a kódot a kulcs gomb kétszeri megnyomásával. 

A bűvészmutatványokat azonban tovább is lehet fokozni, hiszen néhány speciális kóddal extra funkciók válnak elérhetővé. Ezen kódok megadására - a változatosság kedvéért - a készülék feloldását követően a kulcs gomb háromszori megnyomása után van lehetőség. A kódok:
76 – csak olvasható üzemmód (ezután nem lehet írni a pendrive-ra)
79 – a csak olvasható üzemmód kikapcsolása (ismét lehet írni a pendrive-ra)
85 – időzár aktiválása (1-99 perc között választhatjuk meg a timeout értékét, ami után a pendrive újra bekéri a PIN-kódot)
86 – verziószám lekérdezés (a piros és zöld LEG-ek villogása mutatja meg, hogy pl.: 1.8).
 
Az utolsó kalandot pedig a pendrive gyári állapotra történő visszaállítása (resetelése) szolgáltatja. Ekkor a 7-es billentyű és a kulcs gomb megnyomása után a „999” számsort kell megadni, majd szintén a 7-es és a kulcs gombok megnyomásával lehet a resetet jóváhagyni. (Legalább erre a műveletre véletlenül nem kerül sor.)
 
Noha a fenti bűvészmutatványok elvégzésére természetesen nincs szükség napi rendszerességgel, és egy idő után semmi ördöngösség nincs bennük, azért annyit elvártunk volna, hogy minderről egy összefoglaló táblázatot mellékeljen a gyártó a csomagban, legalább egy kis papírkártya formájában.

 
Összegzés

A Kingston DT2000 egy biztonságos adathordozó, amely mind teljesítmény, mind strapabíróság szempontjából hozza az ebben a szegmensben elvárt szintet. A minőségre és az összeszerelés pontosságára sem lehet panasz. A beépített billentyűzetnek pedig megvannak a maga előnyei és hátrányai. A tesztünkben szereplő 32 GB-os példány bruttó 45-50 ezer forintért vásárolható meg, ami bizony nem kevés, és rávilágít arra, hogy a vásárlók elsősorban a vállalatok és az intézmények köréből kerülhetnek ki. Hiába, a biztonságnak ára van.
Vélemények
 
  1. 4

    Az OpenSSL komolyabb kockázatok felvető sebezhetőség miatt szorul frissítésre.

  2. 3

    A Windows egyik rendszerfájlja kapcsán egy sebezhetőségre derült fény.

  3. 3

    A Cisco Email/Web Security Appliance egy-egy biztonsági frissítést kapott.

 
Partnerhírek
​Flash Player frissítésnek álcázott androidos trójai

Az ESET szakemberei felfedeztek egy androidos eszközöket támadó veszélyes alkalmazást. Az Agent.JI trójai program feltört weboldalakon keresztül, Flash Player frissítésnek álcázva terjed.

Az ESET elnyerte a 100. Virus Bulletin díjat

Az ESET elnyerte a 100. Virus Bulletin díjat a NOD32 termékkel. Ennyi VB100-at egyetlen másik termék sem kapott még a minősítő szervezettől.

hirdetés
Közösség
1