Kibertámadás érte a téli olimpiát

​A téli olimpiáról a feketekalapos hackerek sem csúsztak le, akik a hivatalos megnyitót próbálták megakasztani. Szerencsére sikerült elkerülni az informatikai rendszerek összeomlását.
 
hirdetés
Valójában nem is volt igazán kérdés, hogy a téli olimpia megússza-e kibertámadások nélkül. Egy ekkora érdeklődésre számot tartó esemény ugyanis mindig kiemelt célponttá válik, elvégre azt az egész világ figyelemmel kíséri. A feketekalapos hackerek számára ez remek alkalmat kínál arra, hogy az üzeneteiket a nagyvilág számára eljuttassák, vagy akár „világhírnévre” tegyenek szert. Persze az ilyen eseményekre az olimpia szervezői is készültek, és pontosan tudták, hogy megerősített IT-biztonsággal kell rendelkezniük.
 
A téli olimpiai szervezői és a dél-koreai hatóságok elismerték, hogy vizsgálatok vannak folyamatban, mivel pénteken támadás érte az esemény azon rendszereit, amelyek az internet és WiFi elérés biztosításáért felelnek.
 
A nagyobb problémákon viszonylag hamar sikerült úrrá lenniük a szakembereknek, de a rendszer csak szombatra állt teljesen helyre. Mindebből a nagyvilág maximum annyit vehetett észre, hogy a megnyitó TV közvetítése szegényesebb volt speciális effektekben, ugyanis az ezeket megvalósító számítógépeknél is fennakadások voltak.
 
Arról azonban továbbra is keveset lehet tudni, hogy pontosan mi is történt, és a támadás honnan indult ki. Így aztán az interneten elindultak a tálalgatások. A legtöbben orosz szálakat sejtenek a háttérben, hiszen a doppingbotrány miatt most finoman szólva sem nyugodt a hangulat az országot illetően. Persze Oroszország rögtön cáfolta, hogy bármi köze is lenne a történtekhez. Az sem igazán meglepő, hogy Észak-Korea is hamar felkerült a potenciális támadók listájára, de ez esetben sem álltak még elő a hatóságok olyan bizonyítékokkal, amelyek arra utalnának, hogy a WannaCry zsaroló program terjesztésével is vádolt észak-koreai hackercsoportok állnának a támadás hátterében.
 
Az olimpia szervezői úgy nyilatkoztak, hogy a kibertámadás nem érintette a kritikus fontosságú informatikai infrastruktúrákat. Ezért szerencsére egy eseményt sem kellett elhalasztani. Minden a program szerint zajlott. Hangsúlyozták, hogy az incidens miatt sem a sportolók, sem a látogatók nem voltak veszélyben.
 
Még nincs vége
 
A vélhetőleg elosztott szolgáltatásmegtagadási módszerekre épülő támadás lecsengése után a sportesemény szervezői biztonsági figyelmeztetést adtak ki. Eszerint az olimpia rendezésével, szervezésével foglalkozó szervezetek alkalmazottjainak célzott adathalász támadásokra kell felkészülniük. Ennek során az elkövetők megtévesztő elektronikus levelek révén kártékony programokat terjesztenek.
 
Persze ez ilyesfajta támadásokra is jó előre lehetett már számítani. Oly annyira, hogy a McAfee már egy hónappal ezelőtt arra figyelmeztetett, hogy olimpiai szervezetek ellen célzott támadásokat detektált, amik fertőzött e-mail csatolmányokkal veszélyeztették a számítógépeket. Az minden estre látszik, hogy az esemény hátralévő részében is lesz dolguk az olimpia IT-biztonságáért felelős szakembereknek és a védelmi rendszereknek.
Vélemények
 
  1. 3

    A phpMyAdmin fejlesztői egy XSS-típusú sebezhetőséget szüntettek meg.

  2. 4

    Számos fontos hibajavítás vált elérhetővé a Drupálhoz.

  3. 4

    A Cisco a Unified Communications esetében egy frissítést tett elérhetővé.

 
Partnerhírek
Év eleji trójai áradat

Összességében a trójaik adják a mezőny többségét, szám szerint tíz helyből hetet foglalnak el a vírusok toplistáján.

Törvénytelenek a Facebook adatvédelmi beállításai

Túlzottan elrejti a legnépszerűbb közösségi oldal az adatvédelmi beállításokat, ez pedig nem minősül megalapozott beleegyezésnek.

hirdetés
Közösség
1