Kibertámadás bénította meg a Wikipediát

​Kibertámadás érte a Wikipedia kiszolgálásában résztvevő egyes szervereket, aminek következtében a népszerű weboldal elérhetetlenné vált.
 

Továbbra sem igazán csitulnak azok az elosztott szolgáltatásmegtagadási támadások, amelyek során nem egyszer igencsak neves weboldalak kerülnek célkeresztbe.
 
Minél látogatottabb egy weboldal, annál komolyabb háttér infrastruktúra dolgozik mögötte, és általában annál nehezebb megbénítani a működését. Az elmúlt időszak támadásai azonban igazolták, hogy a támadók számára semmi sem lehetetlen, különösen akkor nem, ha az elkövetők egy valóságos zombi hadsereget vetnek be. Ez történt a Wikipediával is.
 
A Wikimedia Foundation hivatalosan is elismerte, hogy az általa üzemeltetett szerverek egy része ellen múlt pénteken egy elosztott szolgáltatásmegtagadási támadás kezdődött. Ennek során olyan nagy terhelést kaptak a Wikipedia kiszolgálásában szerepet játszó egyes szerverek, hogy azok teljesen megbénultak, így a népszerű webhely több országból elérhetetlenné vált.
 
A támadás részleteiről a Wikimedia egyelőre nem kívánt beszámolni, de annyit elárult, hogy egy botnetet vetettek be a támadók, vagyis fertőzött számítógépeket fordítottak a Wikipedia ellen. A támadás után az üzemeltetők rögtön megtették a szükséges védelmi intézkedéseket, és igyekeztek helyreállítani a webhely működését, amely azóta ismét rendeltetésszerűen működik.
 
Arról egyelőre nincsenek információk, hogy kik állhattak a támadás mögött, és milyen okból tették, amit tettek.
 
Vélemények
 
  1. 4

    A Citrix elérhetővé tette az Application Delivery Controller, illetve a Citrix Gateway legújabb hibajavítását.

  2. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

  3. 4

    A Symantec négy biztonsági résről számolt be egyes hálózatbiztonsági termékeinek kapcsán.

 
Partnerhírek
iPhone és adathalászat

A most bemutatott eset úgy kezdődött, hogy egy felhasználó kapott egy sms-t, amely értesítette arról, hogy elveszített iPhone X készüléke milyen címen található. Az üzenetben egy link is volt, amelyre kattintva elvileg meg lehetett tekinteni a készülék helyét – a gyakorlatban viszont egy adathalász oldalhoz tartozott, amely ellopta a látogatók iCloud azonosítóit.

A kkv-ken keresztül támadják a nagyvállalatokat a kiberbűnözők

A kis- és középvállalatok jelentik a legnagyobb rizikót az IT biztonság terén, így nem meglepő, hogy a számítógépes bűnözők is egyre inkább őket támadják, nem utolsósorban azért, hogy rajtuk keresztül eljussanak a nagyobb vállalatokig.

hirdetés
Közösség
1