Kiberbűnözés elleni összefogást sürget a Kaspersky

2017 második negyedévét a kifinomult kiberfenyegetések és az egyre gyakrabban megjelenő, továbbfejlesztett zsarolóvírusok jellemezték.
 
hirdetés
A Kaspersky Lab vírusvédelmi csoportja április és június között jelentős fejlődést tapasztalt többek között az orosz, az angol, a koreai és a kínai nyelvű kiberbűnözők által végzett célzott támadásokban. Ezek a fejlemények pedig igencsak kedvezőtlen hatással voltak az informatikai biztonságra. A WannaCry és az ExPetr (NoPetya) pusztító járványok - amelyek áldozatai között számos céget és szervezetet találunk szerte a világon - az első, de valószínűleg nem az utolsó példák e veszélyes trendekre.
 
Az említett két zsarolóvírus mellett a második negyedévben olyan kibertámadások is indultak, amelyek mögött a Sofacy és a Turla állt. A Sofacy vagy más néven APT28/FancyBear egy exploitot használt számos európai célállomás ellen, és kormányzati, politikai szervezetek estek áldozatául e támadásoknak. Ezek mellett a Lamberts csoporthoz köthető eszköztárak további fejlődését is meg kell említeni. Ezekből két olyan új változat is megjelent, amik kifinomult kiberkémkedésre adnak módot.
 
"Régóta elemezzük az igazán fontos globális kiberfenyegetéseket azért, hogy segíteni tudjuk a szenzitív- és kritikus hálózatok védelmezőit. Minden nap tanúi lehetünk a támadások fejlődésének. Ahogy terjed a kiberkémkedés, a szabotázs és a kiberbűnözés, úgy nő az igény arra, hogy a velük szemben álló felek - szoftvergyártók, bűnügyi szervek, valamint a felhasználók - megosszák tudásukat és együttműködjenek, hogy hatékonyabban lehessen fellépni a veszélyekkel szemben" - vélte Juan Andres Guerrero-Saade, a Kaspersky Lab GReAT részlegének biztonsági kutatója. 
Vélemények
 
  1. 3

    A phpMyAdmin két sebezhetőséget tartalmaz.

  2. 3

    A Dropbox Android kompatibilis mobil alkalmazását két sérülékenység sújtja.

  3. 1

    A Danabot trójai túlzottan nagy érdeklődéssel figyeli a levelező- és FTP-szoftvereket, hogy aztán azokból hitelesítő adatokat kaparintson meg.

 
Partnerhírek
Foci-vb: hamis nyereményjátékok és mezek

Az ESET szakemberei felhívták a figyelmet arra, hogy a szurkolók mellett a csalók is készen állnak az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra, és óvatosságra intették a felhasználókat.

​Virtuális asszisztens vagy beépített ügynök?

A reklámvideók szerint a virtuális asszisztensek jelentősen megkönnyítik a mindennapjainkat. De mint minden technológiai termék esetében, a biztonságra itt is figyelnünk kell.

hirdetés
Közösség
1