Két vállra fektette a telefonokat a legújabb mobilvírus

​Egy olyan androidos vírus terjedt az interneten, sőt a Google Play áruházban is, amely teljes mértékben át tudta venni a hatalmat a fertőzött készülékek felett.
 

Az elmúlt években háttérbe szorultak azok a mobilvírusok, amelyek az Android operációs rendszerre épülő készülékek rootolására is alkalmasak. Ezek a szerzemények azért különösen veszélyesek, mert ha a rootolás révén emelt szintű jogosultságokhoz jutnak, akkor tulajdonképpen bármit megtehetnek a fertőzött okostelefonokon, táblagépeken, és az azokon tárolt összes adathoz is hozzáférést szereznek. A rootolásra képes vírusok frontján tapasztalható viszonylagos csendet a napokban egy új kártékony program, az AbstractEmu törte meg.
 
A Lookout Threat Labs kutatói által felfedezett ártalmas kódot eddig összesen 19 mobil alkalmazásban sikerült kimutatni. Ezek között volt a Lite Launcher elnevezésű app is, amelyet a Google Playről több mint tízezer alkalommal töltöttek le a felhasználók, mielőtt a Google eltávolította a nemkívánatos programot a Lookout bejelentése alapján. A kockázatokat azonban is fokozza, hogy az AbstractEmu a Play mellett olyan helyeken is felütötte a fejét, mint amilyen például az Amazon Appstore, a Samsung Galaxy Store, az Aptoide és az APKPure.

 
 
  1. 4

    A Sophos Firewall egy súlyos sebezhetőséget tartalmaz.

  2. 4

    A Nessus Network Monitor számos biztonsági frissítést kapott.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
A kiberbűnözők kedvelt célpontjai a böngészőkben

A webböngészők a digitális világ kapui. Olyan eszközök, melyekkel naponta órákat töltünk, és egyúttal értékes célpontot jelentenek a támadók számára is.

​Egyre több átverés jelenik meg az online piactereken

Egy közelmúltban készült felmérés résztvevőinek hatoda volt már csalás áldozata az Facebook Marketplace-en, a Facebook pedig nehezen tudja kiszűrni a csalókat.

hirdetés
Közösség