Kártékony hirdetések jelentek meg a Google keresőjében

​A Google keresőjében megjelenő reklámok között ismét feltűntek kártékony weboldalakra mutató hivatkozások. A fizetett hirdetésekre való kattintáskor is érdemes óvatosnak lenni.
 
hirdetés
A Google komoly fejlesztéseket végzett annak érdekében, hogy a reklámhálózatába minél kisebb valószínűséggel jelenhessenek meg olyan hirdetések, amelyek ártalmas weboldalakra vezetik a felhasználókat. Nyilván ez esetben sem lehet 100 százalékos biztonságot elérni, amit sajnos a csalók időről időre be is bizonyítanak.
 
Februárban például olyan reklámok kerültek be a Google rendszerébe, amelyek az Amazon ismertségével éltek vissza. A népszerű webes keresőben feltűnt hirdetésekkel látszólag minden rendben volt, az Amazon nevében voltak láthatók, és az amazon.com weboldalra mutattak. Azonban mindez csak látszólag volt így, ugyanis e reklámokhoz semmi köze nem volt az Amazonnak, és ami még rosszabb, kattintás után nem is az Amazon weboldala nyílt meg, hanem egy technikai csalásokra kiélezett weblap tárult a felhasználó elé. Ezen arra kérték a felhasználót a csalók, hogy hívjon fel egy telefonszámot, amin a számítógépével kapcsolatos problémákat segítenek megoldani. A valóságban azonban csak adatok kipuhatolása volt a célja az elkövetőknek, illetve, hogy hozzáférhessenek az áldozat számítógépéhez, és arra kártékony programokat telepíthessenek.
 
Minden jel arra utal, hogy a Google-nek a februári eset után sem sikerült megnyugtató módon rendeznie a fenti problémákat, ugyanis ezúttal az amerikai Target áruházlánc került a csalók célkeresztjébe. Az Amazon esetéhez kísértetiesen hasonló módon zajlott a legutóbbi akció, amelynek során olyan hirdetések jelentek meg a Google rendszerében, amelyekről kattintás előtt egyáltalán nem volt könnyű megállapítani, hogy semmi közük a Targethez.


Forrás: Stack Exchange
 
A csalók ezúttal is azt használták ki, hogy a reklámokhoz hozzá lehet rendelni egyedi URL-eket, amik a hirdetésre való kattintás után átirányítják a böngészőt a megadott hivatkozásra. Mindezt úgy, hogy előzőleg a felhasználó nem gyanakodik arra, hogy átirányítás történik, és nem is arra a weboldalra fog kilyukadni, aminek a hirdetésére kattintott.
 
Ez esetben is egy technikai támogatásos csalásról van szó, ugyanis a látszólagos Target reklámra való kattintás után egy szintén megtévesztő, microsoftos designt használó weblap jelenik meg egy felbukkanó ablakkal egyetemben. Ezen a  csalók arról tájékoztatták a felhasználót, hogy a számítógépére egy kártékony program került, és annak eltávolításához hívja fel a megadott telefonszámot. Emellett az elkövetők azt is megpróbálják elérni, hogy a megtévesztett netező ne indítsa újra a számítógépét.


Forrás: Stack Exchange
 
Az eddigi vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy a mostani csalásokhoz két domaint használtak, amik mindegyike egy georgiai illetékességű személyhez kötődik. Arra utaló jel is van, hogy ugyanebben az alvilági kampányban korábban már a Walmart is érintett lehetett, azaz a másik nagy áruházlánc nevével is visszaélhettek a csalók.
 
A Google és a Target egyelőre nem nyilatkozott a történtek kapcsán. Ugyanakkor a szóban forgó hirdetéseket a Google már letiltotta, és a csalók oldala sem elérhető. Az azonban biztos, hogy a keresőóriásnak van még teendője a hirdetések ellenőrzését illetően. Nyilván a vállalat most is monitorzza a reklámokhoz megadott adatokat, de úgy fest, hogy közbe-közbe azért átcsúszik nemkívánatos tartalom is a védelmi rendszerén.
Vélemények
 
  1. 4

    A Solaris kapcsán több biztonsági hibajavítás is elérhetővé vált.

  2. 4

    Az Oracle az E-Business Suite-hoz is számos frissítést adott ki a negyedéves hibajavításának keretében.

  3. 4

    Az Oracle a Fusion Middleware-t sem hagyta érintetlenül a negyedéves frissítései során.

 
Partnerhírek
​Térj át https-re, hogy ne veszíts látogatókat

Ki szeretné kényszeríteni a https kapcsolatot a Google Chrome, ezért idén július elsejétől minden, nem biztonságos kapcsolatot használó weboldalra történő látogatás előtt megjelenik egy jelzés: nem biztonságos weboldal.

​PUBG Ransomware – Játékkal szerezhetjük vissza kódolt adatainkat

Az ESET szakemberei újfajta zsarolóvírusra hívják fel a figyelmet, amely ezúttal nem pénzt, hanem egy órányi játékot kér az adatokat helyreállító kulcsért.

hirdetés
Közösség
1