Kalózszoftverekkel bányásznak a csalók

A kriptopénzek bányászatára alkalmas, felhasználó tudta nélkül futó programok egyre gyakrabban kerülnek bele kalózszoftverek telepítőibe.
 

A kriptovaluták elterjedésével egy időben megjelentek azok a bányászó szoftverek, amelyek pénzkereseti lehetőséget nyújtanak a kiberbűnözőknek. Ezt a trendet a Kaspersky Lab kutatói már 2016-ban megjósolták. Egy év elteltével a bányászok már mindenütt ott voltak. A biztonsági cég legfrissebb adatai szerint a megtámadott felhasználók száma lassan eléri a kétmilliót.
 
A bűnözők különböző eszközöket és technikákat használnak, és az emberi hiszékenységre, kíváncsiságra is nagymértékben alapoznak. Persze manipulálhatnak különböző programokat is azzal a céllal, hogy minél több számítógépet, készüléket elérjenek és megfertőzzenek. A Kaspersky Lab szakértői nemrég azonosítottak néhány olyan weboldalt, amelyek ingyen elérhetővé tettek felkapott számítógépes programokat, pontosabban azok kalózpéldányait. Ezekben pedig kriptopénz bányászatra alkalmas kódok lapultak.
 
Jobb bölcsnek és óvatosnak lenni, ha valaki ingyen kínál valamit, jelen esetben programokat. Ezeknek a honlapoknak az igazi célja tulajdonképpen egy adott bányász szoftver terjesztése. A telepítés után a program észrevétlenül elindul, és a készülék erőforrásait felhasználva kriptopénzt kezd bányászni. Sokszor a telepítőcsomagban található egy szöveges fájl is, amely tartalmazza a bűnözők virtuális pénztárcájának címét.

"Annak ellenére, hogy a bányász szoftverek alapvetően nem tekinthetők rosszindulatúaknak, jelentősen csökkentik az adott készülék teljesítményét, ami befolyásolja a felhasználói élményt. A látszólag ártalmatlan kalóz szoftverek az áldozatok saját költségén gyarapítják a bűnözők pénztárcáját. Azt tanácsoljuk a felhasználóknak, hogy legyenek éberek, és használjanak legális szoftvereket" - mondta Alexander Kolesnikov, a Kaspersky Lab víruselemzője. 
Vélemények
 
  1. 3

    A VMware 3D-gyorsítás funkciója kapcsán egy biztonsági hibát kell megszüntetni.

  2. 3

    A Wireshark legújabb biztonsági frissítésével három sebezhetőséget lehet megszüntetni.

  3. 1

    A CoinMiner trójai kriptopénz bányászatba vonja be a linuxos számítógépeket.

 
Partnerhírek
Adat szivároghat a jelkóddal lezárt iPhone-okból

Az Apple új verziójú mobil operációs rendszerében akkor is hozzá lehet férni egyes adatokhoz, ha egyébként a telefont jelkóddal lezárták.

​Az ESET új nagyvállalati portfóliója

Az ESET idén is támogatóként jelent meg Magyarország egyik legnagyobb szabású IT biztonsági rendezvényén, az ITBN 2018. konferencián.

hirdetés
Közösség
1