Kalózszoftverekkel bányásznak a csalók

A kriptopénzek bányászatára alkalmas, felhasználó tudta nélkül futó programok egyre gyakrabban kerülnek bele kalózszoftverek telepítőibe.
 

A kriptovaluták elterjedésével egy időben megjelentek azok a bányászó szoftverek, amelyek pénzkereseti lehetőséget nyújtanak a kiberbűnözőknek. Ezt a trendet a Kaspersky Lab kutatói már 2016-ban megjósolták. Egy év elteltével a bányászok már mindenütt ott voltak. A biztonsági cég legfrissebb adatai szerint a megtámadott felhasználók száma lassan eléri a kétmilliót.
 
A bűnözők különböző eszközöket és technikákat használnak, és az emberi hiszékenységre, kíváncsiságra is nagymértékben alapoznak. Persze manipulálhatnak különböző programokat is azzal a céllal, hogy minél több számítógépet, készüléket elérjenek és megfertőzzenek. A Kaspersky Lab szakértői nemrég azonosítottak néhány olyan weboldalt, amelyek ingyen elérhetővé tettek felkapott számítógépes programokat, pontosabban azok kalózpéldányait. Ezekben pedig kriptopénz bányászatra alkalmas kódok lapultak.
 
Jobb bölcsnek és óvatosnak lenni, ha valaki ingyen kínál valamit, jelen esetben programokat. Ezeknek a honlapoknak az igazi célja tulajdonképpen egy adott bányász szoftver terjesztése. A telepítés után a program észrevétlenül elindul, és a készülék erőforrásait felhasználva kriptopénzt kezd bányászni. Sokszor a telepítőcsomagban található egy szöveges fájl is, amely tartalmazza a bűnözők virtuális pénztárcájának címét.

"Annak ellenére, hogy a bányász szoftverek alapvetően nem tekinthetők rosszindulatúaknak, jelentősen csökkentik az adott készülék teljesítményét, ami befolyásolja a felhasználói élményt. A látszólag ártalmatlan kalóz szoftverek az áldozatok saját költségén gyarapítják a bűnözők pénztárcáját. Azt tanácsoljuk a felhasználóknak, hogy legyenek éberek, és használjanak legális szoftvereket" - mondta Alexander Kolesnikov, a Kaspersky Lab víruselemzője. 
Vélemények
 
  1. 4

    A Python, illetve a széles körben használt NumPy modul kapcsán egy biztonsági hiba került napvilágra.

  2. 4

    A Drupal fejlesztői két veszélyes biztonsági rést foltoztak be.

  3. 1

    A Windtail trójai a Mac-gépekre jelent veszélyt, mivel azokon egy hátsó kaput létesít, ami további károkozásokhoz járulhat hozzá.

 
Partnerhírek
Office 365 pár száz forintért?

Ugyan jól hangzik, hogy egy életre szóló előfizetést kaphatunk a Microsoft népszerű irodai programcsomagjához csupán háromszáz forintért, de átverésről van szó, amelynek végén akár személyes adataink is veszélybe kerülhetnek.

​Amikor a rendőrséget támadja a zsarolóvírus

Amikor bűnözők áldozatává válunk, olyankor a rendőrséghez fordulunk segítségért. De kihez fordul a rendőrség, amikor mondjuk egy zsarolóvírus bénítja meg a rendszereit?

hirdetés
Közösség
1