Kalózszoftverekkel bányásznak a csalók

A kriptopénzek bányászatára alkalmas, felhasználó tudta nélkül futó programok egyre gyakrabban kerülnek bele kalózszoftverek telepítőibe.
 
hirdetés
A kriptovaluták elterjedésével egy időben megjelentek azok a bányászó szoftverek, amelyek pénzkereseti lehetőséget nyújtanak a kiberbűnözőknek. Ezt a trendet a Kaspersky Lab kutatói már 2016-ban megjósolták. Egy év elteltével a bányászok már mindenütt ott voltak. A biztonsági cég legfrissebb adatai szerint a megtámadott felhasználók száma lassan eléri a kétmilliót.
 
A bűnözők különböző eszközöket és technikákat használnak, és az emberi hiszékenységre, kíváncsiságra is nagymértékben alapoznak. Persze manipulálhatnak különböző programokat is azzal a céllal, hogy minél több számítógépet, készüléket elérjenek és megfertőzzenek. A Kaspersky Lab szakértői nemrég azonosítottak néhány olyan weboldalt, amelyek ingyen elérhetővé tettek felkapott számítógépes programokat, pontosabban azok kalózpéldányait. Ezekben pedig kriptopénz bányászatra alkalmas kódok lapultak.
 
Jobb bölcsnek és óvatosnak lenni, ha valaki ingyen kínál valamit, jelen esetben programokat. Ezeknek a honlapoknak az igazi célja tulajdonképpen egy adott bányász szoftver terjesztése. A telepítés után a program észrevétlenül elindul, és a készülék erőforrásait felhasználva kriptopénzt kezd bányászni. Sokszor a telepítőcsomagban található egy szöveges fájl is, amely tartalmazza a bűnözők virtuális pénztárcájának címét.

"Annak ellenére, hogy a bányász szoftverek alapvetően nem tekinthetők rosszindulatúaknak, jelentősen csökkentik az adott készülék teljesítményét, ami befolyásolja a felhasználói élményt. A látszólag ártalmatlan kalóz szoftverek az áldozatok saját költségén gyarapítják a bűnözők pénztárcáját. Azt tanácsoljuk a felhasználóknak, hogy legyenek éberek, és használjanak legális szoftvereket" - mondta Alexander Kolesnikov, a Kaspersky Lab víruselemzője. 
Vélemények
 
  1. 3

    Az IBM DB2 kapcsán több biztonsági hibajavítás is letölthetővé vált.

  2. 3

    Az Apache ZooKeeper sebezhetősége adatmanipulációra adhat lehetőséget.

  3. 3

    A Joomla! fejlesztői két biztonsági rést foltoztak be.

 
Partnerhírek
Kvantumszámítógép forgatja fel a titkosítás és a kriptovaluták világát

Földi halandónak egyelőre túl bonyolult dolog kvantumszámítógépet építenie, ám szakértők szerint öt éven belül annyira elterjednek ezek az eszközök, hogy gyökerestül felforgatják az életünket.

Turla Mosquito – dominálnak az általános eszközök

A Turla egy hírhedt kémcsoport, amely már legalább tíz éve tevékenykedik. A csoport először még 2008-ban tűnt fel, amikor betört az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának rendszerébe.

hirdetés
Közösség
1